Фондация "Тракия" за антиките на Божков: Опитаха да ги вземат с чували, варварско!

Академичният състав и служители са били подложени на нехуманен стрес
Обновена: 31 яну 2020 09:17 | 31 яну 2020 09:15,
185
Фондация "Тракия" за антиките на Божков: Опитаха да ги вземат с чували, варварско!
Снимка: БГНЕС

Фондация "Тракия", която ръководи колекцията на Васил Божков, излезе с официална позиция по повод твърденията, че безценни антики са били изнасяни с чували от полицията.

Още по темата
"В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от Kолекция Васил Божков. По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на Нове АД Холдинг, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували. Стресът, на който бяха подложени академичния състав и служители на Фондация "Тракия" е меко казано нехуманен, твърдят в позицията си от фондацията и продължават:

"Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована.

От името на Фондация "Тракия" остро се противопоставяме срещу нецивилизованите и неправомерни действия на властите и призоваваме за прекратяване на опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история.

Важно е да се отбележи, че колекцията е собственост на музей, съхранявана е от фондация "Тракия" и има всички необходими документи. Експонатите трябва да се съхраняват при определени условия и транспортират при строго определени правила", пишат още в своята позиция от фондацията.

Според тях всяка непрофесионална намеса ще доведе до огромни щети върху предмети с уникална научна и културна стойност.

"Тяхното принудително изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могла да доведе до унищожаването им. Напомняме и че унищожаването на културно и историческо наследство в някои случаи може да бъде разглеждано като военно престъпление по международните закони.

Посегателството над предметите от Колекция Васил Божков ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта", смятат още експертите.

По думите им с тези действия в момента се прекъсва работата по няколко каталога с предмети от колекцията. По тях работят от месеци международно признати учени, сред които проф. Михаил Трейстер (Немски археологически институт), както и проф. д-р Атанасиос Сидерис. През септември т.г. е планирано и посещението на водещ испански специалист от университета в Барселона, изявил желание да публикува предмети от въоръжението в колекцията. Ограничаването на достъпа до предметите би означавало и невъзможност за завършване на тези проекти от световно академично значение.

"Повече от година се водят преговори с музея "Пол Гети" и Фондация "Тракия" е в комуникация с негови представители във връзка с предстоящата през 2023 г. изложба, посветена на Тракийското изкуство. Предмети от колекция Васил Божков са заложени като централна част в концепцията на изложбата. Като следствие от нерегламентираните действия на органите на властта, предстоящата визита на главния куратор от департамент "Антики" към музея "Пол Гети" също ще трябва да бъде отменена.

Факт е и работата по планираното изграждане на уникален по рода си музей, в който ще бъде изложени всички антики от колекцията. Екипи от десетки специалисти от цял свят работят по плановете за музея и експозициите в него. Необмислените и лишени от логика дейстивя на държавния апарат ще лишат София от културен център без аналог в държавата ни, който би допринесъл както за развитието на културния туризъм, така и за позиционирането на българското културно-историческо наследство на едно ниво със световното", пишат от Фондация "Тракия" и завършват:

"Наред с гореизброените неосъзнавани последици от незаконното изземване, разрушаване и унищожаване на безценните антики, налице са и множество други потенциални имиджови и научни щети, които българските власти не са предвидили. В този смисъл, апелираме към цивилизовано и професионално отношение, съобразено със законите на Република България, поне що се отнася до националното ни културно-историческото наследство.

Към момента Фондация "Тракия" е алармирала десетки световни организации, имащи отношение към съхранението и опазването на световното културно-историческо наследство за зверствата, случващи се на територията на частен музей "Васил Божков".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази ситуация единственият шанс за справедливост е прокурорския имунитет да бъде отменен със задна дата и двамата "герои" да бъдат съдени. Всички замесени в това фиаско да бъдат солидарни длъжници с цялото си имущество при бъдещи дела срещу България. Друг начин няма.
85
3
 
20
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Селянино от Банкя , само талибаните го правят така ! Дори твоя идол хитлер не е посмял .
84
2
 
24
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Защо мислите че им пука за антиките. Те се отказаха от историята ни от миналото ни от паметници на културата та за антики ли ще мислят. Вероятно ще се ги поделят като бонуси за свършена работа. Леквидират България. Позор.
83
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми има ли някой който да се учудва?Забравихте ли какво беше при СИК, ВИС, и прочие?Смятате ли, че някоя мутренска групировка ако извърши подобна акция ще действа по-внимателно?
82
1
 
19
 
! Отговори
!! преди 4 години
Уикипедия,Бойко Борисов По време на посещение в Кърджали през март 2013 г. прави обръщение: Вие сте прости и аз съм ***, затова се разбираме.[79]
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милиционерите са пословично ***
80
2
 
25
 
! Отговори
м...да преди 4 години
Тотално ****е от страна на прокуратурата
79
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо тези предмети са в частна колекция, а не в държавен музей? Говорим за антично изкуство! Това е 100% държавна собственост!Знае ли се къде кога и от кого са изкопани? Иманярите които са копали по поръчка на Божков нанасяли ли са щети на недвижимата археология по време на разкопките? Само заради тяхното притежание Божков трябва да лежи в затвора!
78
0
 
24
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Ами вече секват евро-фондовете и започва ново преразпределение на пазара ,нищо чудно скоро да станем свидетели на показни разстрели на "видни "политици и бизнесмени...
77
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен ме интерсуват мерките,за които се разбраха вчера ББ и Конте за,да срат вноса на италиянския всякакъв бoкклук в БГ,а от другите държави? Превънаха ни в сметище и пустиня еновременно,ние се занимаваме с един мошеник 3 дни вече. В джунглата без правила за всички му беше хубаво,сега като той лично страда от по-големи хищници и липса на праивла голям рев реве по тв всяка сутрин. Да си беше плащал данъците и където трябва каквото трябва.
76
5
 
18
 
! Отговори
много мръсно преди 4 години
България в 21 век, 13 години в ЕС, с главен прокурор - мутра и мафиот. Всички искаме справедливост, но това не. Къде спахте толкова години? Лотарията на Божков да не е от вчера?
75
2
 
4
 
! Отговори
До Баровеца-Сф преди 4 години
Е щом всички сме бандити и мафиоти ,ти от кои си??? Кристално чист и единствен ,по твоята логика? Един,единствен сред 7 милиона!!! Боже пази България!-
74
2
 
23
 
! Отговори
???? преди 4 години
Цялата държава задръстена с *** за една седмица,язовирите изпразнени за един месец,мошениците не плащали данъци ,как всичко сега се разбра от същите тия хора получавали заплати години на ред? Сега да връщат заплати,бонуси,13 заплати.Гешев да не е роден на 31 12 2019 ,че и той да не е знаел?
73
7
 
3
 
! Отговори
До каскетаджията преди 4 години
Ти откъде знаеш какво има и за какъв съд и съдебен процес говориш бе млади другарю?Ти искаш да ти докладват в ППОто ли? Е,наистина 9ти септември отдавна мина и съдебни процеси и Народен съд ,няма преди доказване на вина.Тогава първо съдеха и разстрелваха,след това ,,свеждаха" на народа вината на класовия враг.,,Разбиратеги" вие с каскетите тези неща!....А тая мантра и тия и ония са комунисти,вече не минава?
72
0
 
19
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Виждаме,че бандити и мафиоти скачат на бандити и мафиоти ! Какво да тълкуваме повече,то и двата лагера са за затвора :) Очи сме отворили и да не си мислят ,че не ги бройкаме вече!
71
3
 
2
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
не са ги изнесли
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е демокрацията. Кои нямат права? Робите. КОЙТО НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН . Скачайте роби на синьо червената мафия.
69
16
 
3
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Ако са искали да ги изнесат в чували щяха да ги изнесат! Фалшиви новини пак ни поднасят. Някой бил искал не знам какво си, но не го направил. Бабишкерата чак по телевизията я даваха какви ги дрънка :))
68
3
 
26
 
! Отговори
Фалконе преди 4 години
Това ни чака!..Когато бивши, ояли се мутри са във властта,а в полицията- нереализирани, гладни мутри.Никой от тях не е експерт по антична история...
67
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най добре Гешев и Божков да споделят обща килия и там да се разберат.