Гешев уверява: Ще направим всичко възможно, за да приберем Божков

"Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена"
274
Гешев уверява: Ще направим всичко възможно, за да приберем Божков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокуратурата прави всичко възможно, за да може Васил Божков да бъде екстрадиран в България, увери главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНР.

"Прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия", обяви обвинител №1. Той подчерта, че до момента има повдигнати седем обвинения и 559 милиона лева констатирани щети за хазната от това, че Божков не е плащал реалния размер на таксите от лотарийните игри.

Още по темата
"Това, че той в момента се намира в Обединените арабски емирства - ще направим всичко възможно да си го приберем", категоричен беше Гешев.

Той коментира и инициирания от президента Румен Радев дебат, свързан с прокуратурата.

"Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат", посочи Гешев и определи президентската инициатива по темата като "има някакъв проблем, намерете го".

Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с "изтърканите политически клишета", че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му. Гешев беше категоричен, че искането му от Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването на Гешев като главен обвинител в страната.

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS: "Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията" и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при главния прокурор.

"Всички се хванаха за определението "държавна измяна", защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт", обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, а по този въпрос предстои събиране на още доказателства.

По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС: "Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
19
 
! Отговори
надали преди 4 години
Отвориха конюшнята да избяга, за да не ги разобличи.
177
2
 
11
 
! Отговори
Оферта преди 4 години
Придавам печеливш билет за националната лотария.Довечера в 18 ще го обявят е предаването.
176
3
 
26
 
! Отговори
верно ли преди 4 години
СРС-та ли бяха СРС-тата или не бяха СРС-та?Изяснили Гешев как са слушкали президента или мина в обяснителен режим?ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство - не по искане на прокурор, изготвили са записи, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство, обясни Гешев.Но ако така обясни студет по право го късат одве.А нещо за военна прокуратура чувал ли е?
175
2
 
11
 
! Отговори
Най-Великите Куки преди 4 години
Никола Гешев и...Иван Гешев. Неподкупни до мозъкът на костите си.
174
1
 
10
 
! Отговори
ЦСЗ преди 4 години
САМО малко доказателство да има за " МОКРА ПОРЪЧКА " .ГЕШЕВ ще иска - ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР без право на помилване ...за НАЗИДАНИЕ за другите !
173
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев, засега си върха, унищожиш ли спонсорите, мафията БСП е свършена, смело напред.
172
0
 
11
 
! Отговори
ПРОТЕСТ! преди 4 години
Абе, само да питам - днеска имаше ли протест? Искам да блокирате за 1 час лъвов мост, да изпеете химна 1-2 пъти, докато гордо да развявате знамената, ама така с неподправен патос. Не народ - ***... Важен ви е само инстаграма и да ходите на Банско... Обаче след 10 години ще ви питам... Айде със здраве!
171
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 176Абсолютно, не удари ли тролейбусната мрежа Кремлин, Гешев нищо неправи, просто там требва да удря дзверски
170
4
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Смята ,че по добре е Гешев да е прибраният .
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има още за повдигане на арести от тия богаташи. По собре да ги принудат дазабегнат по офшорките, че ние от Запада да се върнеме в не корумпирана демократична държава.
168
4
 
16
 
! Отговори
Лошо Гешеф, лошо преди 4 години
Проблеми големи идат Гешев, това не ти е Иванчева. Що се изпусна и да забъркаш Русия е далаверата КТБ. Путин ще те изпържи яко. Вервай ми, колкото и да обикаляш Брюксел, песента ти е изпята. Една по една ще извадят кирливите ти ризи.
167
2
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
До Странджата с Кабернето.Вече си умрел. Безсмъртните пият само 86 от Стамболово.
166
2
 
13
 
! Отговори
ТЪПА ТИКВА преди 4 години
Според този колхозник, чистачката в прокуратурата стои доста по-високо от съветник на президента.Дай власт на плиткоумието и менталаната нищета и гледай сеира какви поразии ще направят!
165
8
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Дрогаре, защо злорадствате, че Гешев трудно ще прибере тия двамата престъпници... - да би да субсидират Столетницата...
164
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не знам за Божков, може и да откажат екстрадиция, но рано или късно ще реши да напусне Емиратите, и тогава пак ще му лопнат прангите, а както обича да си литка с неговия самолет, може е така без да иска да кацне на некоя НАТОвска база, но за друго нещо Гешев и ДАНС трябва да вземат мерки, а именно тролейбусната мрежа от руски ***, които ежедневно спамят под всяка статия всемъзможни глупости, и трябва сериозно да бъдат ударени, в т.ч. иот НАП, шото е повече от ясно че лапат кинти а данъци Ц
163
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям ПР му правят медиите на този каскет!!!!
162
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТАЕ ЗАЩО ТАКА БЕ ДРУГАРЮ НИНОВА ТИ ПРИЛИЧА, ПЪК НА НЕЙНИЯ УЧИТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ НА КРАКА МУ СТОИТЕ В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ? ЛИЦЕМЕР.
161
4
 
8
 
! Отговори
Наздраве преди 4 години
ТОНКА И СТРАНДЖА.ПИЙТЕ СИ УСПОКОИТЕЛНИТЕ.ЯВНО НЕ СТЕ ДОВОЛНИ ОТ РАКИЯТА И МЕЗЕТО,ЩОМ ЕДНОТО ВИ ОКО Е ВСЕ В САЙТА.ОТПУСНЕТЕ СЕ БЕ,ХОРА.БОЛЕСТНО СТЕ ПРИСТРАСТЕНИ.
160
7
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Браво Тонка - наздраве... - аз съм на каберне реколта 98 и тънки мезета на Маджаров... - а дрогарете на целогодишни Велики Пости...
159
3
 
11
 
! Отговори
не знам преди 4 години
Като го гледам тоя Гешев и ми става много смешно!Що така!?