Какви капани ни дебнат при "изгодна" оферта в социалните мрежи?

Понякога много хубаво наистина не е на хубаво
10 фев 2020 12:10,
22
Какви капани ни дебнат при "изгодна" оферта в социалните мрежи?
Снимка: БГНЕС

Всеки ден  потребителите попадат на различни реклами и изкушаващи оферти, докато разглеждат снимки и постове в социалните мрежи. Тези канали действително са бърз и ефикасен метод за достигане на многобройни клиенти. За съжаление, обаче понякога може да се получи и така, че офертите да бъдат твърде добри, за да са истина. И вместо да получат стоките или услугите, които са си поръчали и очакват, клиентите може да загубят нерви и време, а понякога - и пари, предупреждават от Европейски потребителски център.

Още по темата

По тази причина мрежата от Европейски потребителски центрове реши да посвети месец февруари на тази тема и да даде съвети за какви капани да внимаваме, когато искаме да се възползваме от оферта, видяна в социалните мрежи. Кампанията е част от 15-тата годишнина на ECC-Net, в рамките на която всеки месец е посветен на различна и важна за потребителите тема.

Пазете доказателствата

С тази кампания ЕПЦ окуражава потребителите да поемат дълбоко въздух и да направят снимки на екрана (принтскрийн) преди да кликнат на рекламата, която ги е впечатлила в социалните мрежи.

„Когато потребителите се обърнат към нас за помощ, доказателствата за нарушението често липсват – рекламите са изчезнали или офертата е съвсем различна. Именно заради това е важно хората да събират всички доказателства и да ги пазят“, казва Соня Спасова, директор на ЕПЦ България.

„Когато скролваме сред новините и снимките в социалните медии, често бързаме и правим и нещо друго успоредно с това. Това означава, че понякога забравяме да погледнем достатъчно критично и да оценим реалистично офертата, която ни се предлага“, добавя Соня Спасова.

Потребителите стават жертви на психологически похвати, които ги карат да реагират импулсивно и да купуват, без да мислят дълго. Най-изкушаващи са офертите за изгодни „марковиобувки или дрехи, които може и да не достигнат до нас, предложенията за участие в томболи срещу покупката на уж евтина стока или пък безплатен абонамент, който обаче крие условие, че ще бъде автоматично удължен, ако не го прекратим изрично в точно определен момент.

Бонус съвети от ЕПЦ България

-     Проверете офертата. Ако продавачът е физическо лице, може да имате проблеми в случай че решите да върнете стоката или ако продуктът се развали и искате да бъде ремонтиран.

-     Плащайте сигурно. Използвайте банкова карта или сигурна система за плащане. Избягвайте плащането чрез т.нар. налични парични преводи, защото там няма как да бъде проследен получателят.

-     Оферта да научите нов език за 1 месец или да свалите 10 кг от фигурата си за една седмица? Преценете добре дали щедрите обещания са реалистични и постижими.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
Не е само тя и мене ме измамиха на улицата и не ги хвърних а им ги дадох на ръка защото ме заплашваха а полиция и прокуратура се подиграха с мене като казаха, че те си искали Аз съм давал нямало престъпление и отказаха дори да образуват досъдебно срещу неизвестен извъшител!
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от сидниАав$тралияМерси за съвета.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Така е, но в нашите ширини на това се гледа с друго око.За жената, имах предвид че си хвърли изкараните с много труд и лишения пари през балкона" както се казва.Ало измамници и съсипаха живота преди 2 години, но го споменавам, защото има общо с незнанието на хората.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да обясняваш на *** защо да плаща с карта (и то кредитна), той няма да те разбере. Ще опитам да обясня пак. Купувате си от пишман Facebook магазин някакъв item. Не ви харесва, а другият ***, който го е продал на първия, не иска да върне парите. Моментално можете да отнесете спора към издателя на кредитната карта. За 3-4 седмици парите ще са при вас 101% гарантирано. Ще го отнесе собственикът на ПОС терминала- например Еконт. И Еконт ще знае вече на този *** пратки да не приема.
16
0
 
9
 
! Отговори
Българин реалист преди 4 години
Болшинството от българите са страшно наивни, да не кажа глупави.Познавам една жена, дето 30 години спестява и се лишава /тоалетни, храна, дрехи и прочие/ и накрая да я измамят с 30 000 евро.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Щом срока не е изтекъл значи няма какво да направиш понеже ще има нарушение чак ако е изтекъл срока на годност а на теб ти остава цял месец.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина често пуска реклами във социалните мрежи от типа снимка на някакъв продукт и пише пишете на лично да цена и за поръчка без даже да е публикувал общи условия или да е добавил продукта в онлайн магазин.
13
0
 
2
 
! Отговори
.. преди 4 години
По някаква ангета на Дойче веле, *** в БГ били намалели от 80% на 62, но все пак са достатъчно, за да кълве нещо на подобни оферти. Докато има ***, че има и тарикати...
12
1
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Наложи ми се скоро да купувам Антибиотик и учудването ми беше, че срока му изтича след месец!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро получих мейл уж от КАТ глоба и за да разбера за какво трябва да отворя прикачен файл които е троянски кон след няколко дни получих писмо от рекетьор ако не платя 750 долара ще изпрати писма до всичките ми контакти с лоши неща за мен!
10
1
 
2
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Слава за героите Интересно е какъв език е говорил "Гошо Тарабата" в Австрия, където се е крил от 1923 до 1933г.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само в мрежата а и на улицата ни дебнат заплахи като предложение за евтин ремонт от непознат може да ни излезе солено, но какво да се прави всеки има глава на раменете за да мисли.
8
1
 
4
 
! Отговори
Слава за героите преди 4 години
Е оня гошу тарабата как бил научил немския за 1 нощ а
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всеки ден потребителите попадат на различни реклами и изкушаващи оферти, докато разглеждат снимки и постове в социалните мрежи."Нямам профил в социалните мрежи, така че нищо не разглеждам. Интернет рекламите така или иначе съм ги блокирал.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който си мисли,че език може да се научи за една седмица,наистина си заслужава съдбата!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз поръчвам само парясници в нета и съм доволен. До двайсетина минути имам стоката!
4
8
 
1
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
не ползвам соцялни мрежи. Разработвам много по смислени неща който допринасят на големия бизнес стойност, развитие и дават сигурност. Не се занимавам с кокошкарски дейности от сорта, дай да шитнем едни маратонки на някой нещастен човечец да го изтесларим с някоя "промоция". Аз като видя промоция гледам кода първо дали крайния срок не е SYSDATE() Който разбрал, разбрал!
3
3
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
По милиционерски !Да забраним интернет, за да спрем подвеждащите реклами.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек с мозък в главата не би тръгнал да се връзва на оферти в социалните мрежи.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не използвам фейсбук.

Спонсорирани публикации