Българите сред най-силно вярващите в ЕС, сърбите не го харесват

Хората в ЕС с негативно отношение към САЩ, Русия и Китай
12 фев 2020 21:34, Красимир Ангелов
187
Българите сред най-силно вярващите в ЕС, сърбите не го харесват
Снимка: БГНЕС

По-голямата част от българите са убедени, че политиката на ЕС стабилизира света, а тази на САЩ го дестабилизира, показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл", коeто обхваща 50 държави и приблизително две трети от световното население.

Като цяло страната ни е сред водещите страни в света по-одобрение на ЕС и водената от него външна политика. 69% от нашите сънародници вярват, че политиката на Съюза стабилизира света и едва 14% са категорични, че го дестабилизира. В това отношение пред нас са единствено Косово, Румъния, Виетнам и Албания.

Положителното ни отношение към ЕС е с високи стойности както на глобален, така и на регионален фон. Гражданите на България дори допълнително възвръщат своя еврооптимизъм в последните две години, отчитат от "Галъп".

Сред изследваните страни на Балканите, като цяло, еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина и Сърбия обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.

Повечето от българите  продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща  - 54% са на това мнение, срещу 28%, които я определят за стабилизираща.

На обратния полюс са мненията за политиката на Русия, която намира положителна оценка сред 54% от българите, а неодобрение – сред 24%.

Повишение на одобрението у нас има към Китай (33% към 22% в положителна посока), но все още много българи, като че ли не са достатъчно запознати с тази страна – почти половината от интервюираните все още не знаят или не могат да отговорят.

За разлика от България, ЕС като цяло е по-скоро негативно настроен и към трите други световни сили – САЩ, Русия и Китай. Положителна обаче е оценката на хората в ЕС за ролята на самия ЕС: +30.

Сравнена с други страни на Балканите, България показва одобрение към външната политика на Русия. Пред нас е Сърбия, а веднага след нас се нарежда Албания. Сред останалите ни съседи отношението е негативно.

По отношение на външната политика на САЩ рекордьор по одобрение е Косово, следвано от Албания.

"По целия свят хората споделят обща надежда, че Европейският съюз ще се включи по-активно в международните отношения, тъй като виждат нарастващата конфронтация и разделение на глобалната сцена. Европейската мека сила е по-привлекателна за мнозинствата в демократичния свят. В същото време обаче, хората се опасяват, че тази сила може да е и твърде мека за грубата международна реалност, в която живеем", коментира данните Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

„В момента Европа се намира на може би най-решаващия кръстопът между САЩ, Русия и Китай, в който трябва да определи съдбата си на независим глобален играч. До голяма степен това ще зависи от способността на елитите от Стария континент да реформират и да обединяват гражданите. Европа е културната родина за САЩ и Русия, а за да се балансира между тях, е необходимо висококвалифицирано маневриране. А ако възходът на Китай продължи, заедно с конфронтацията между САЩ и Русия, тогава стабилизиращата роля на ЕС ще стане още по-важна за света“, смята още Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
8
 
2
 
! Отговори
До 108 преди 4 години
Бяхте най-верните щото русофилите са бавно развиващи се. Но те се усетиха на време, че запада е най-силният ни противник. А щом не може го победиш, 2 пъти подред... Ако не искате ЕС и НАТО. Добре. Утре се разпадат. Айде ся, какво правим като турската армия е до границата ни и иска земи, заедно с гръцките им братя?
74
5
 
12
 
! Отговори
ined преди 4 години
Кажи ми кой плаща за "изследването" и аз ще ти кажа какви ще са му резултатите. Вярвали били българите, дръжки!!! Всеки непредубеден човек ще ти каже, че бюрократите от ЕС освен да харчат милиарди само да подхранват бюрокрацията друго не правят.
73
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вярваш на нещо нетрайно като някакъв временен съюз на десетки държави издава толкова безпомощна глупост на цяла една нация ,че е чак обидно.Това доказва ниската обща култура ,липсата на вяра в Бога и пълната деградация на обществото в България.Не разчиташ на себе си ,а на ЕС.Не случайно бяхме най верните в СССР,500 г в Османската и 200 в Ромейската империи.Позор.
72
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са тези слабоумни индивиди вярващи на ЕС?
71
2
 
6
 
! Отговори
Яжте Храните със Соя преди 4 години
на ЕС, Еректилната Дисфункция и последваща смяна на пола са Гарантирани!!
70
4
 
14
 
! Отговори
Това казва всичко преди 4 години
Хората по света вярват в Бога,но българите вярвали в ЕС.
69
15
 
1
 
! Отговори
Амед преди 4 години
Аллаху е Велик! Всичко друго на тази Планета е Лъжа!!
68
4
 
7
 
! Отговори
хахах преди 4 години
пълна простотия е тази статия ... Европейския съюз ни зароби ...работим за 300 евро на месец ...най бедната страна в ЕС ......от 9 милиона мс е 5 ...половината са малцинства....няма българия за да сме в ЕС
67
8
 
6
 
! Отговори
Йълдъз Истихбарат преди 4 години
Ами умно-красивият балкански аборитен е уникален интелект - като е останал е само със смокиново листче да покрие голия си затддник, и една ябълка за вечеря, той си мисли че е в рая!!!!
66
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците също искат в ЕС, но няма кой да ги пусне. Ако в Русия някой руснак признае, че иска да влезе в клуба на богатите ще има случаен ядрен инцидент близо до панелката му. Мхм, вервайте ми. Ако им даваха да избират отдавна ЕС щеше да се простира до Камчатка.
65
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарите още не могат да преживеят, че сега сме в ЕС, а не в СИВ. Другари, най-лошото тепърва предстои, имате време да станете хора и да минете на правилната страна.
64
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите искаме да пътуваме за 20-30 евра до Виена и да си живеем спокойно живота. Българите вече не сме комплексари и не се удивяваме от величие и оружия.
63
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите искаме да сме в ЕС, да почиваме в Гърция и Турция, да пълним количките в супермаркетите, да пръскаме по шевовете банките от депозити, да си гледаме спокойно децата. Не щем да сме гладни господари. Българина е практик, не е комплексар.
62
2
 
12
 
! Отговори
гербераски лъжи преди 4 години
гербераски лъжи
61
4
 
5
 
! Отговори
Бедните Сърби преди 4 години
Те още живеят с разбирането, че щом си Сърбин си богоизбран.***.
60
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите искаме в ЕС. Това е. Гласуващите пускат бюлетина за ГЕРБ колкото и лоши да са, щото другите все гледат към Москва. Това е.
59
9
 
6
 
! Отговори
Това преди 4 години
Това, че българите са позитивни към Русия вероятно е резултат на изследване на Руското посолство, като са питали тролчетата дето са на служба при тях.Няма трезвомислещ човек, които да харесва Путиновщината и Руската политика.Ако това което пишат е вярно, то ще излезе, че повечето българи са улави.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гербераски лъжи
57
1
 
4
 
! Отговори
Много са умни преди 4 години
С тези си разбирания, се усраха с Косово и в бъдеще ще ясат дебелия.
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите винаги са наопъки. Те са се втренчили м Русия, а не знаят, че тези които играят частушки с Руснаците накрая обират пешкира.