Кога е подходящо да се говори на деца за секс?

Според психолозите, 10-годишните не са прекалено малки
12 фев 2020 11:46, Нели Христова
60
Кога е подходящо да се говори на деца за секс?
Снимка: Pixabay

Вчера в Перник избухна скандал, тъй като в училище, на 10-годишни деца е преподавано за мъжката и женската полова система, а след това те са насърчавани да нарисуват наученото и дори да се целуват по бузите.

Оказа се, че обучението е по програма "Таралеж", която е популярна и в други части на Европа, но тя постави родителите едни срещу други. Едните твърдяха, че в програмата се преподава сексуално обучение на твърде малки деца, а другите - че тя е полезна. За отрицателно време програмата бе спряна, но въпросът кога е подходящо да има часове за децата на сексуална тематика остана.

Още по темата

Според депутатът от ВМРО Красимир Богданов притеснителното е това, че в прекалено ранна възраст се представят доста сложни и дискусионни теми, свързани със сексуалното и репродуктивното здраве.

"Никой не отговори на въпроса кога трябва да започне това обучение, кой трябва да отговаря за него и какво трябва да включва то. Иначе за нас няма съмнение, че такъв тип образование има своя смисъл, но ние твърдо настояваме това да е под контрола на МОН, да бъде в специални часове за обучение на интегрираната програма. И в момента в часовете по биология се изучва, по-големите в часовете по психология също. Но на деца в началния курс на обучение да се представят и то по доста спорен начин теми, свързани със сексуалността, за нас е неприемливо", каза той пред БНТ.

А по думите на психологът Иван Игов децата в четвърти клас в никакъв случай не са твърде малки за такива теми.

Той коментира, че подобни въпроси детето задава още на три-четири години. Според него родителите и учителите не са подготвени да говорят за това и се объркват.

"Всяко дете на петгодишна възраст вече влиза в интернет, на 7 години спокойно сърфира и това означава че някъде там, на тази възраст всички деца до едно са виждали порнографски сайтове и доста по-страшни неща отколкото в училище. Ние определено сме закъснели. Даже тази сутрин министър Вълчев каза, че нямаме равно сексуално образование. В никакъв случай не трябва да се гордеем с това. Със 70% се е увеличил броят на заразените с ХИВ в България, само миналата година има 2000 забременели деца под 14-годишна възраст, само миналата година са се разболели над 350 човека от СПИН", обясни психологът.

Красимир Богданов уточни, че притеснителното в случая е опитът на различни фондации по спорен начин да представят на подрастващото поколение темите, свързани със сексуалността. "Ние прегледахме материалите на тази фондация, предложила обучението и тя по нищо не се различава от проводниците на джендър идеологията в България", допълни той.

Иван Игов пък контрира, че това е измислена идеология, защото в английския език думата джендър означава "пол".

"През 20-години на миналия век, когато започва да се изучава човешкият пол, в психологията възниква проблем с терминологията в английския език, думата "секс" започва да се използва все повече като полов акт и затова започва да се използва латинската дума gender като пол. В науката няма друг смисъл", каза още Игов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
@54 преди 4 години
Що, женските полови органи нещо токсично ли са? В смисъл опасни, страшни, вредни? Аз имам женски полови органи, не бих казала, че са нещо, което да не се обсъжда освен с лекари. Нито бременността е болест, нито цикълът или женският оргазъм. Нормално е жени да говорят за женските полови органи и да споделят опит с по-млади жени или по-млади мъже, които все още нямат собствен такъв. Намирам за отвратитлено отношението което налагате към секса. Младите хора имат нужда от обяснения, не от табута. :(
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плюс това, опитът на повечето жени и момичета е гаден. Донякъде точно заради липсата на сексуално образование. Защото развлекателните клипчета няма да ти обяснят каква ти е физиологията, кое е приятно, кое е отвратително, и кое определено не трябва да правиш, щото после може да се наложи да обясняваш подробности на медицински персонал. Смятам за изключително несправедливо степента до която повечето мъже не разбират и не искат да разберат женската физиология. Егоисти.
45
4
 
1
 
! Отговори
@51 преди 4 години
Нали разбираш, че си противоречиш? Разбрала си късно, не те е интересувало (т.е. вероятно си разбрала по неподходящ начин) и след това, когато те е заинтересувало, си се пуснала в бързата лента за по-весело. И сега съжаляваш? Ако някой ти беше обяснявал тъпо и упорито от 10 до 16 годишна възраст какво е секс, как се прави и как да се предпазваш не само от забременяване и болести, но и от неприятни преживявания (съобразено с възрастта!) може би опитът ти щеше да е малко по-добър. Може би.
44
3
 
8
 
! Отговори
един набор 99.... преди 4 години
Така. На децата да не се говори за секс, те достатъчно рано си разбират всичко. Според мен даже това води до загуба на интерес към материята, но са си мои предположения. Аз чак на 14 разбрах всичко, не съжалявам, че до 14 бях бвз информация. Темата не ме интересуваше. Съжалявам само, че само година след като бях светната, веднага поисках да пробвам всичко. Предполагам, че тази грешка я правят много.Моят съвет е, колкото по-късно, толкова по-добре.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В пълъла, в пъкъла ще горите педофили недни!!!Трийте коментарите, колкото си искате имената ви вече са записани в Книгата на Смъртта задето посягате на децата!Месата ви да изгният...
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Игов си го е казал съвсем точно. Проблемът не е в децата, проблемът е в родителите. Което донякъде е нормално, хората които сега са на 40 са израснали без интернет и са пропуснали великият момент, в който съученик ти пуска порн.о с коне. Това при мен стана на 15, но подозирам, че за сегашните деца става някъде на 10-11. Т.е. 4 клас. Сега разбирам, че на всички ни е неудобно да обсъждаме секс с деца, но ако не го направим, ще го гледат на клипче. И няма да е по-добре за тях със сигурност.
41
6
 
2
 
! Отговори
. преди 4 години
Ооо, свещена простота! На 97,6 % от лентяйското населние, имащо обаче компУтер и ФБПП. визирам взривът на 5те хил. коментара на загърдели, тъпоглави псевдопуритани за втори ден по тази тема
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подобни въпроси детето задавало на 3-4 години? Иван Игов добре ли му е или не съвсем? До 10-12 годишна възраст момченцата мислят за коли, роботи, компютърни игри и ритане на топка, а момиченцата - за кукли, кукленски къщи, принцеси, феи и такива работи. Който твърди, че 3-годишни дица мислят за секс е за затвор или усмирителна риза, защото очевидно има психични отклонения и педо наклонности.
39
12
 
3
 
! Отговори
нпо преди 4 години
децата от приказки не разбират, направо им показвате, както правят другите етноси - взимайне културно разнообразие с пълни шепи!
38
1
 
17
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Абе бездетните ЛГБТ активисти сте много загрижени за чуждите деца. Що така?
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Истанбулската конвенция, която засега отхвърлихме, е обяснено какво е пол (sex) и какво е gender, което не е просто пол, както лъже този Игов. Затова и я отхвърлихме.
36
2
 
12
 
! Отговори
Децата преди 4 години
все по-рано излизат от семейната среда и се вкарват в обществото - ето сега се говори на 4 години тръгват в предучилищна. Родителите вече нямат време да обсъждат с тях интимни и лични въпроси в семейството. Всичко излиза на показ и е в ръцете на непознати за децата хора. Това е много изискващо от тях във възраст в която имат нужда да се чувстват защитени. Все повече въпроси отиват в подсъзнанието, защото не смеят да бъдат задавани... Експериментираме с психиката на човечеството.
35
9
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
да, да тая история я знаем - "моето дете не е такова". Живейте в тая заблуда. Също така родителите на децата, с които дружи вашето, имат същата философия и правилно възпитават приятелчетата му, та да не му влияят. И после, "ама маме, как така, къде сбъркахме..."
34
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 10 не е късно, щом на 11 раждат. Това е превенция. По биология е един урок, който е супер сух, с тази програма им показват разликата между приятелската целувка и кога има злоупотреба от страна на възрастните. Но за съжаление тесногръдитето и изостаналостта на българите е факт. Сексът в много семейства е табу. Децата учат това по най-гнусния начин от нета. Училището трябва по подходящ начин да го направи, защото има различни семейства. Насилници има навсякъде.
33
0
 
12
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Иван Игов,имаме си хубава звучна българска дума .едерас.
32
5
 
21
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
На 7 г децата сърфирали в порногравски сайтове... Хахахх, тоя "психолог" да вземе първо да излекува себе си, а после да дава нравствени съвети. Тьпak.
31
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами когато станат свидетели в парка как котки или други животни го правят.Или ще ставате като в оня виц с Иванчо, кучетата и смутената му майка обяснила ,че едното си е счупило крачето и другото му помага.А Иванчо рекълБах ти-като при хората!Ти го носиш на гърба си,той ти го завира.Ако искате да сте глупави и смешни избягвайте темата, та да го просвети улицата.
30
14
 
5
 
! Отговори
мъкаааа преди 4 години
родителите по цял ден у фейсо и слушат чалга, немат време да се занимават с лапетата. тя държавата е длъжна да ги гледа, възпитава, изхранва, учи и опазва, мдаааа! абе правителството е виновно......
29
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не си образовайте децата, интернет ще го направи! И после ще има рев, ама защо така, ама защо иначе.
28
14
 
8
 
! Отговори
пояснение преди 4 години
няма нужда да им говорите, в интернет си има всичко, натурално! ако мислите че от малки не гледат порно, значи не си познавате децата! така че дечицата са запознати с всичко, мили ми маминки и татенца! може само да ги съветвате да ползват презервативи.