Кога е подходящо да се говори на деца за секс?

Според психолозите, 10-годишните не са прекалено малки
12 фев 2020 11:46, Нели Христова
60
Кога е подходящо да се говори на деца за секс?
Снимка: Pixabay

Вчера в Перник избухна скандал, тъй като в училище, на 10-годишни деца е преподавано за мъжката и женската полова система, а след това те са насърчавани да нарисуват наученото и дори да се целуват по бузите.

Оказа се, че обучението е по програма "Таралеж", която е популярна и в други части на Европа, но тя постави родителите едни срещу други. Едните твърдяха, че в програмата се преподава сексуално обучение на твърде малки деца, а другите - че тя е полезна. За отрицателно време програмата бе спряна, но въпросът кога е подходящо да има часове за децата на сексуална тематика остана.

Още по темата

Според депутатът от ВМРО Красимир Богданов притеснителното е това, че в прекалено ранна възраст се представят доста сложни и дискусионни теми, свързани със сексуалното и репродуктивното здраве.

"Никой не отговори на въпроса кога трябва да започне това обучение, кой трябва да отговаря за него и какво трябва да включва то. Иначе за нас няма съмнение, че такъв тип образование има своя смисъл, но ние твърдо настояваме това да е под контрола на МОН, да бъде в специални часове за обучение на интегрираната програма. И в момента в часовете по биология се изучва, по-големите в часовете по психология също. Но на деца в началния курс на обучение да се представят и то по доста спорен начин теми, свързани със сексуалността, за нас е неприемливо", каза той пред БНТ.

А по думите на психологът Иван Игов децата в четвърти клас в никакъв случай не са твърде малки за такива теми.

Той коментира, че подобни въпроси детето задава още на три-четири години. Според него родителите и учителите не са подготвени да говорят за това и се объркват.

"Всяко дете на петгодишна възраст вече влиза в интернет, на 7 години спокойно сърфира и това означава че някъде там, на тази възраст всички деца до едно са виждали порнографски сайтове и доста по-страшни неща отколкото в училище. Ние определено сме закъснели. Даже тази сутрин министър Вълчев каза, че нямаме равно сексуално образование. В никакъв случай не трябва да се гордеем с това. Със 70% се е увеличил броят на заразените с ХИВ в България, само миналата година има 2000 забременели деца под 14-годишна възраст, само миналата година са се разболели над 350 човека от СПИН", обясни психологът.

Красимир Богданов уточни, че притеснителното в случая е опитът на различни фондации по спорен начин да представят на подрастващото поколение темите, свързани със сексуалността. "Ние прегледахме материалите на тази фондация, предложила обучението и тя по нищо не се различава от проводниците на джендър идеологията в България", допълни той.

Иван Игов пък контрира, че това е измислена идеология, защото в английския език думата джендър означава "пол".

"През 20-години на миналия век, когато започва да се изучава човешкият пол, в психологията възниква проблем с терминологията в английския език, думата "секс" започва да се използва все повече като полов акт и затова започва да се използва латинската дума gender като пол. В науката няма друг смисъл", каза още Игов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
17
 
! Отговори
Ъхъ преди 4 години
Ей така манипулират народа. Излиза Психолог. Казва на народа, че масовия родител е безхаберен и невеж, обаче! е оборудвал детска стая с компютри, таблети и телефони. Петгодишното влиза, стартира, отваря търсачката, пише квото пише и почва необезпокоявано да си гледа.Извод: ние ще образоваме децата ви.
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ахахахатвоето дете явно на 14-15 вече има полов живот, но не всички са такива и не смятам за правилно да ги слагате под общ знаменател! Нека се научат да делят с опашка, пък тогава да мислим дали да им показваме как да правят секс, а?
25
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нии на 15-6 години още си играхме на губили инна стражари и апаши, за секс даже не бяхме чували, па вии. Тате на мене ми обясни, ко е, чак като станах на 17!Извратеняци!!!
24
3
 
21
 
! Отговори
До Бау преди 4 години
В тия часове не им обясняват, че педофилите са лошковци и че опипването от педофил е лошо. Напротив, показват им анатомични органи, привикват ги с тези образи ,като ги карат да ги рисуват и после ги мотивират да се целуват , за да им стане "напълно ясно" какво е то репродукция...и ако след така гениална образователна програма на дезата все още не им е ясно, то някъде из кьошетата на училищния двор ще се намери и практически инструктор да им дообясни и покаже нагледно...
23
3
 
18
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
Не били прекалено малки 10 годишните? А като им посягат защо квичите тогава?
22
13
 
4
 
! Отговори
ахахаха преди 4 години
То щото мн добре сте им обяснили, ги знаем какви ги вършат на по 14-15 години. Да не казвам и по-рано. Ама така е - на българския родител не мож му отнеме тая невероятна чест от образованието :D
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Баудетето ми много добре знае че никой няма право да го опипва, удря и обижда, за 10 годишно това е достатъчно, обяснено му е всичко, което ще го предпази и защо!
20
3
 
26
 
! Отговори
Баба ви трънкина преди 4 години
Откъде накъде някакви набедени експерти ще говорят от името ва всички и ще налагат на всички изкривените си идеологии...този господин ако не съ възпитава децата и им дава достъп до порно на 5-7г възраст, не означава, че всички са, като него...нещастници жалки. Не могат да направят разлика между репродукция , целуване и порно, а тръгнали да налагат новите си "ценности " на всички
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато вече не са деца, т.е. след 12г, в началото на пубертета. А по-рано, когато задават въпроси, да се дават подходящи за съответната възраст отговори.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и тъй като всяко дете съзрява по различно време, мисля, че образованието му по половите въпроси трябва да дойде от семейството!
17
12
 
11
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Детето трябва да знае какво става ако някой педофил го опипва... Трябва да знае, че това не е изобщо нормално и правилно. Това, че знае не означава, че ще прави секс на 10....
16
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
явно моето 10 годишно дете нещо е изостанало в развитието си, не се е интересувало все още нито от секс, нито от полови органи, това означава ли че трябва някой да го раздели с детството карайки го да рисува п.ишки и ва.гини...
15
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
родителския контрол в нета не разрешава разглеждането на порно сайтове, така че да не ми обясняват как децата сърфирайки за игри, разглеждат такива!
14
5
 
25
 
! Отговори
Стига манипулации преди 4 години
В 8.-9.-клас в училищата се изучава анатомия в часовете по биология и там се обяснява за птичките и пчеличките, половопредаваните болести и кондомите. Всяка година в гимназиите се раздават листовки и презервативи около Свети Валентин и декември месец. РЗИ правят летни антиспин кампании. Това е повече от достатъчно. НПО-тата нямат място в училищата!
13
3
 
10
 
! Отговори
Безкомпромисен преди 4 години
До кога ще ни управляват отрочетата на комунистите?
12
3
 
8
 
! Отговори
За децата преди 4 години
си има чувствителни периоди за възприемане на тази информация. Обикновено това е между 3 и 8 години. Тогава започват да ги интересуват въпроси за смъртта и раждането, особено ако се случи такова събитие в тяхното обкръжение. Но това са интимни и натоварващи детската психика въпроси, които мисля е по добре да бъдат обяснени на детето от човек който е близък и детето му има доверие по достъпен за възрастта начин и в камерна обстановка, а не разигравани пред 30 човека клас от напълно непознати.
11
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не смятам, че тези въпроси трябва да се "изучават" в училище! Тук става въпрос за възпитание, за което са отговорни родителите и всеки трябва да прецени как да възпита децата си, а не да се натрапват някакви НПО модели. Секса е най-естественето нещо на света, днес децата са заляти с информация, 10-годишните са наясно какво е секс, но родителите си тези които трябва да възпитат в тях някакви норми на поведение, кое е нормално, кое не, какво може и какво не и т.н.
10
9
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
аххахахаха "технически контроли" - живей ти с тая мисъл. Достатъчно е на едно дете в компанията да не са му сложили "технически контроли" в телефона и ти гарантирам, че всички гледат и се "учат". Ние едно време дето нямаше интернет на 10 години бяхме наясно, ама децата днес не са...хахаха наивници.
9
6
 
19
 
! Отговори
Лудко преди 4 години
"Според психолозите, 10-годишните не са прекалено малки"Тея психолози са за психиатър!!!Не познават ли детската психика, че всичко, за което се заговори - те /децата/ искат да го опознаят възможно най-скоро. Това е и в основата на зарибяването с наркотици!
8
3
 
12
 
! Отговори
Това преди 4 години
Изобщо не е вярно: "Всяко дете на петгодишна възраст вече влиза в интернет, на 7 години спокойно сърфира и това означава че някъде там, на тази възраст всички деца до едно са виждали порнографски сайтове и доста по-страшни неща отколкото в училище."Няма как да се случи! И във всички семейства, които познавам е така. Смехотворни предположения. При толкова лични, физически и съвременни технически контроли.

Спонсорирани публикации