Голи тела, полови органи нагледно, целувки. Аудиторията - 10-годишни деца

Програма за сексуално образование предизвика раздор в училище
Обновена: 11 фев 2020 13:16 | 11 фев 2020 10:15, Камелия Цветанова
548
Голи тела, полови органи нагледно, целувки. Аудиторията - 10-годишни деца
Снимка: Pixabay

Представители на фондация преподавали на 10-годишни деца в училище в Перник подробности за мъжката и женска полова система, а след това ги насърчавали да нарисуват наученото.

Едно от упражненията било децата да се целуват по бузите.

Това предизвиква възмущение у част от родителите на четвъртокласниците. Други не намират нищо нередно в обучението.

Става въпрос за програмата "Таралежи", която е взаимствана от други европейски държави. Целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното.

Програмата не е одобрена от МОН.

Някои родители също не са съгласни с методите на обучение.

"Това, което ни безпокои, е начинът, по който се обучават децата на ранна сексуална информираност. Виждаме какви са резултатите. На 11 се женят, на 12 имат деца. Образованието остава извън обсега", смята Дима Ненчева, майка на едно от децата, на които е преподавано.

На децата са били показвани тела и полови органи, били са карани и да ги рисуват.

"Смятам, че това влияе абсолютно негативно. На тези деца им се възбуждат любопитството и започват да търсят повече информация", добавя Ненова пред Нова тв.

Други родители не искат програмата да спира смятат, че тя е навременна.

"Децата се информират за всичко, което е позволено в проекта. Синът ми не е споделял за целувки по бузата. С децата говорим за половото идентифициране – аз съм момче, тя е момиче. Това започва първо вкъщи. В проекта няма дума разврат", коментира друга майка.

"Проектът има превантивна цел – да предпазим децата от насилие във всичките му форми. За това го одобрихме. Родители имаха възможност да се запознаят с темите в проекта и да преценят. Една от темите е "Различието между нас", в която се обсъжда, че ние сме различни и това трябва да се толерира. Друга тема е за "Доброто и лошото докосване".

За това, че ти е приятно мама и тати да те целуват, но когато възрастен, който не ти е близък, желае да ти докосне, ти трябва да кажеш "не". Думи като "карани насила" са лъжа.

Няма деца, на които им е ставало лошо", обясни психологът на училището Симона Добринова.

Програмата ще бъде прекратена заради конфликта, информира директорът на училището.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


548
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
434
1
 
4
 
! Отговори
Почна се преди 4 години
Вече и гавра с децата.На децата детския живот отиде по дяволите.
433
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе,аборигени,като ви натрапват всякакви западни "ценности",включително и тази,внушавайки в кратуните ви,че се прави, за да нямало сексуално насилие,що бе *** аборигени не си зададете въпроса,дали в джендерясалия запад няма никакви сексуални насилия?!Не само има,ама се и увеличават!Тогава си отговорете на въпроса,дали не ви правят с това "обучение",още по-големи сексуални извратеняци и насилници и дали това не е целта на "занятието"!!!Аман от малоумие!!
432
1
 
0
 
! Отговори
15 часа само keks преди 4 години
До *3*
431
0
 
3
 
! Отговори
*3* преди 4 години
Семинари за децата.Всеки клас има 5 последователни седмични семинара с продължителност от два до три часа. - е*аси ...
430
1
 
0
 
! Отговори
*2* преди 4 години
По време на програмата децата:се научат да се чувстват комфортно, когато задават въпроси и намират повече информация.Развиват по-дълбокото осъзнаване на децата за техните тела и емоции.получават средства, с които те да могат да идентифицират потенциално рискови ситуации в отношенията и да реагират адекватно в такива ситуации.Програмата развива доверието и преценката на децата така, че те да могат да се доверят на подходящи възрастни, да помолят за помощ и да съобщят за опасенията си.. - WOW
429
1
 
0
 
! Отговори
*1* преди 4 години
Основна цел на Програмата "Таралежи" е превенция на риска от злоупотреба, чрез подобряване на емоционалната интелигентност на деца и на набора от знания и умения засправяне. - е*аси ...
428
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дог стайл" темата включен ли е в материала?
427
1
 
4
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
угасна - авария ли какво? качвам се спирам пред вратата и чувам някакви обзалагания,залагания ако си покаже циците,това си продъл редовно -няма да стресирам децата ,няма нищо тук на сила. Когато децата са до пети клас едни други се харесват просто да си играят - на гоненка,джоменка. Бил съм на лагер малката група Иванка Семова,Маргарита Димитрова,Крум .В 4 кл играех на празниците с по големите момичета - на следващият ден -учителката нашият ерген танцува -осакати ме тази даскалица за цял живот.
426
1
 
4
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
едно на друго - от първи до трети клас всичко си вървеше по вода.В четвърти клас момиченцата започнаха да си харесват дадено момченце и го предизвикваха в конфликтна ситуация за да може да се извинят уж а то целта им се указа да го гушнат,прегърнат -значи това в четвърти клас не работи.В пети клас имаше едно момиченце,по скоро мома ,забелязах ,че започнаха да идват рано хубавото моме със съученичката си и момчетата от класа.Погледнато от вън -тези деца си играят с осветлението.Осветлението -сле
425
1
 
6
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
От годините на моето съществуване и размисъла върху темата стигам до следният извод -запознаването на децата да се води от фелдшери ,доктори с познания в тази област.Момиченцата и момченцата да започнат да се запознават в два различни периода -момиченцата от втри клас а МОМЧЕТАТА ОТ ШЕСТИ КЛАС. Обуславям се -мои познати са споделели ,че момиченцето във втори клас е получило кръвотечение.Нещо което приложих на практика -щом се караха,обиждаха ,удреха и други конфликти ги карах да се извинят -
424
0
 
7
 
! Отговори
питам преди 4 години
Да не са се съблекли голи дечицата пред учителката след тая лекция? Да им се е сторило естествено?
423
0
 
9
 
! Отговори
и това го има преди 4 години
След тая лекция, не се учудвайте,ако момченцата в класа,решат да си свалят, през междучасието, панталоните пред момиченцата да им го видят нагледно.
422
0
 
10
 
! Отговори
някой си преди 4 години
Следващият път моля само не обяснявайте как се так*оват обратните индивиди,моля. Да не последва и лекция по джендЪрлък.Един по-долу писа,че сме балканци-диваци. Аз ще му кажа пък: Евро*Ге*Й*СКи Ценности- НЕ,мерси
421
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до тра-ла-ладобре де, природознание беше :)ама си ги имаше картинкитеако може първо да прочетеш какво пише в поста, после да се пенявишидеята е, че е нужно да има подобно обучение, но не по тоя начин - от някакви фондации, без родителите да знаят и т.н.
420
0
 
7
 
! Отговори
анонимен - М преди 4 години
ДАТА 20.02.2020 ГОДИНА ЧЕТВЪРТЪК ОТ 12 00 ЧАСА - НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ЗА ЗАБРАНА. СЕТА,ИК И ДР.
419
0
 
6
 
! Отговори
анонимен - М преди 4 години
Поради това ,че 22.02.2020 г.планетите и звездите не са благосклонни към този ден -националният протест за забрана да се продава земя на чужденци,присъствието на НСО в училищата,ИК,чуждият ***,складиране на ядрени отпадъци,СЕТА,реална пазар. икономика -най ниска цена и високо качествено,забрана лева да се замени с евро - цените скачат двойно.Националният протест пред парламента в София и областните градове ,ще се проведе на благодатният ден 20.02.2020 година четвъртък -ОБЕДИНЕНИЕ ЗА ЗАБРАНАТА
418
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм 86-ти набор. Докато бяхме ученици едно от момичетата в класа започна да се развива изключително бързо за годините си. Може би на 9 години вече имаше гърди. Всички момчета я покъсаха от подигравки и бъзици, а момичетата питахме разстроени родителите си защо и ние нямаме развити гърди на 9 години. Сега като върна лентата назад кой знае какво му е било на горкото момиче. Ама това е липсата на информация.
417
0
 
18
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 4 години
До АнонименМа що лъжеш, бе, ей!Биология, включваща човешка анатомия, се учеше чак в осми клас!Не си само ти, дето си учил преди 1989 година!В четвърти клас беше Природознание - планини, полета, реки, птички, цветя... за каква анатомия ми говориш в четвърти клас?!
416
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление не си пазя учебника по биология от четвърти клас от 1989-та та да ви покажа, където също имаше хубави картинки и обяснения. Малко късно ми дойдоха ама нейсе...разбира се отговорността е на семейството и там трябва да е първото обяснение.Това не отменя научното обяснение в училище.И преди и сега обаче, нещата се научават по най-вулгариния от приятелчета.Недопустимо е обаче някакви фондации, одобрени от кой знае кой, без знаниена родителите да обучават децата ни
415
0
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
лелеее!..Глей що коментари по темата!..Хора,търсите решението на некои въпроси не там,където можете да го намерите!-Сексуалното образование на децата В ПОДХОДЯЩАТА възраст е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,но тъй като секса освен че е даден на човека САМО за продължаване на вида,той е и много ИНТИМНО НЕЩО!!!!!Ние не сме кучета,та да се чифтосваме на всеки ъгъл.Сексуалното образование трябва да се проведе В СЕМЕЙСТВОТО,НЕ в училище,на улицата,или в НетаЗатова:-ПЪРВО ОБРАЗОВАЙТЕ РОДИТЕЛИТЕ в това отношение!