Прокуратурата подхвана ТЕЦ-ове за горене на боклук

Възложиха на Ревизоро да извърши проверки
13 фев 2020 09:35, Александър Попов
82
Прокуратурата подхвана ТЕЦ-ове за горене на боклук
Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката ще бъдат ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник".

Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации. 

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци и съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ-овете по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП.

Миналия месец десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас. Властите разпоредиха тези, за които има данни, че са внесени незаконно да бъдат върнати на изпращача.  

Тази седмица започна товаренето на няколко десетки от контейнерите, за да бъдат върнати обратно в Италия. Други 20 също са подготвени за извозване от Варненското пристанище. Контейнерите ще бъдат върнати на – италианската фирма “Дентиче пантелоне” в град Салерно.

В интервю за bTV преди дни бизнесменът Христо Ковачки заяви, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него и обвиненията на индустрията. Ковачки допълни, че не се притеснява „прокуратурата да се разрови“, припомня БГНЕС.

Ковачки заяви още, че не се занимава с горене на боклуци, но познава хора от този бизнес. По думите му е легенда, че от тази дейност се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички цитирани тецове са на Ковачки !!!Защо този престъпник не е в затвора ???ЗАЩО административна прокуратура ще го разследва??Акт ли ще му пишат???ОТГОВОРА:Плаща си на Доган. Не може да го пипнете.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно , прокуратурата не повдига въпроса , посочените ТЕ-цове как са формирали цените - горили бо..к..лук , а плащаме , според КЕВР , много скъпа газ , едвам сварват да я доставят заради световните конфликти , ,няма ли да има проверка не само какво са горили , ами и как са образували цените , ако има неправилни хватки ,ще се връщат ли пари на гражданите изобщо има ли пилот в самолета или сме кой как може да се спасява
18
6
 
8
 
! Отговори
Да преди 4 години
Снощи се скарах с жената, дано прокуратурата не разбере, че веднага ще прати ДАНС у нас.
17
5
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
В ТЕЦ *** не се гори. За това трябва инсинератор. На него точно това му е предназначението - горене на отпадъци. Интересно ми е защо за толкова време не направихме ни един в България. Всъщност Боко не започна ли да строи един такъв до гара Яна?...Преди има-няма 15 години?
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бурма в главаАми вчера се разбра, че Ковачки е само консултант. Той няма нищо общо с тези предприятия. Само дето по време на интервюто изпускаше информация, дето и за консултант е много. А човек остава с впечатление, че говори за собствени предприятия.
15
5
 
28
 
! Отговори
ами преди 4 години
Сещате ли се как Цацовата прокуратура в началото на мандата си "подхвана" "лощите" властимащи- цв.цв. и сие и си остана само с "пдхванатото". Та някой вярва ли, че сега ще бъде различно?
14
2
 
22
 
! Отговори
Бурма в глава преди 4 години
Смятай тоя Ковачки как е изпипал схемата щом всичко е законно и не се притеснява. Явно някой в парламента е приемал лобистки закони
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е редно да се горят отпадъци в ТЕЦ-ове, намиращи се посред големите градове или наблизо. Пък това да приемаме в БГ чужди *** за унищожаване е направо безумие. Ако беше безопасно западняците щяха сами да си ги оправят, а не да ги разцъкват по разни бананови републики.
12
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работил съм в ТЕЦ, имам специалност топлоенергетика и мога да кажа, че в нашите тецове не може да се горят отпадъци. Котлите са конструирани и настроени да работят с определен вид гориво, притежаващо съответната калоричност. Настройката се прави трудно и веднъж направена не се пипа. Освен това не съществуват филтри, които да очистват газовете от изгорелите отпадъци. За изгарянето са нужни заводи, каквито ние нямаме. Според мен отпадъците тук просто ги складират. Превърнаха страната ни в депо.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Янко от ЯбълковоНе разбиран накъде биеш. Нали не искаш да кажеш, че щом нашите родни отпадъци са вредни, то спокойно можем да събираме отпадъците от целия свят?
10
6
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Доживяхме светлото капиталистическо бъдеще !И хора бягащи от война, не искат в България.
9
2
 
42
 
! Отговори
таксиметаржия преди 4 години
Цялата страна е зарината с б0клук! Реки, ТЕЦ-ове, ромските махали... Спрете вноса на *** със закон, нашите роми генерират предостатъчно!
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До FreemanПрокуратурата не може да възлага задачи на ДАНС или на друга институция от изп.власт. Това става чрез съгласуване с премиера. Главпрокурорът е малко недоучил Право. Простено му е - в Полицейската школа Симеоново така се учи - все пак за полицаи завършват, не за прокурори и съдии.
7
3
 
25
 
! Отговори
Василев преди 4 години
На Доган централата гори ли отпадъци???Сега пак ще барне лесни кинти от ЕС за да спре да съществува във връзка със зеления пакт, ще я използва на макс 10 години и накрая честито, подарък стотици милони!!!Животът е жесток селяни прости!!!Агент Манди Шийлдс!ЦРУ!!!
6
2
 
26
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Какво означава този "термин" "прокуратура" в България?Някои може ли да ми разясни,защото чувам за него,а не виждам ефект от неговата дейност!!!!!
5
1
 
39
 
! Отговори
жсдфдсф преди 4 години
Да чакаме и Ковачки ли да замине СПЕШНО за ОАЕ?
4
3
 
32
 
! Отговори
Freeman преди 4 години
Как така прокуратурата възлага на министри или на ДАНС ве? Разделение на властите, а-у? Съвсем през просото я подкарахте!
3
13
 
6
 
! Отговори
Янко от Ябълково преди 4 години
Населението се пали по темата заради чуждестранните отпадъци, наивно смятайки, че родните български са по-ароматни и полезни. Това си е бизнес, нуждаещ се от правила, ако не е вредно, докарайте *** и от Танганайка...
2
1
 
33
 
! Отговори
Тя преди 4 години
прокуратурата от доста време насам все нещо подхваща, ама накрая в затвора влизат тия, дето са откраднали няколко буркана.
1
2
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Ааа то и аз на мудератаора искам