Младите - все повече "сингъл". Къде се загуби любовта?

Ролите на мъжете и жените се размениха, обяснява психотерапевт
15 фев 2020 14:30, Петя Славова
360
Младите - все повече "сингъл". Къде се загуби любовта?
Снимка: БГНЕС

Колко трае любовта в съвременния и забързан начин на живот, коментира специалист. Оказва се, че младият човек  в днешно време все по-трудно се обвързва и все по-често връзките завършват с раздели или разводи.

Според проучване на социолога от Станфорд Майкъл Розенфелд 70% от двойките, които не са женени, се разделят в рамките на 1-2 години след началото на връзката си.

Все повече расте и броят на "сингъл" хората" - тези, които няман влечение към брака и връзките изобщо. Според "Евростат" и статистиката от 2016 г., една трета от домакинствата в Европа се състоят от един човек, като най-голям е процентът в Швеция - повече от половината домакинства.

"Любовта в традиционния смисъл може би се е позагубила. Като че ли вече сме по-егоистични и по-нарцистични и не се задържаме дълго с д един и  същ човек", обясни пред bTV психотерапевтът д-р Галина Кабаджова.
Специалистът подчерта, че човек е заобиколен от много удоволствия и възможности в модерния свят, заради които компромисите в една връзка стават все по-трудна и нежелана част.

По думите й, връзките се разпадат, след като любовта приключи и дойде отговорността. "Когато трябва да оставим себе си на заден план и да заведем партньора и отношенията помежду ни напред, сякаш не искаме да държим оковите на любовта и си обръщаме гръб", обясни Кабаджова.

Според нея, продължителността на връзката е отговорност, работа и задължение. Изследвания обаче показват, че хората в световен мащаб са високо нарцистични - избират да бъдат самотни, критични са и са си самодостатъчни.
"В съвременния свят, за да оцелееш, трябва да си готов да жертваш малките неща, така че да се издигнеш дали в кариера, дали някъде другаде", обясни психотерапевтът.

В днешно време, според нея, е сменена и ролята между мъже и жени, като дамите искат да са силни и доминиращи, успешни по "мъжки". Мъжете пък отстъпват, защото им е трудно да реагират на тази женска сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РашкоДоктор инженер С три децаСеднал да пише коментари Хахаха Лошо няма човек да има децаНо като неможе да си намери партньор как да станеА баба цоцолана е грозна и извратена жена или мъж който е много грозен и няма как да си вдигне самочувствието освен да учи
203
8
 
16
 
! Отговори
до 216 истината е преди 4 години
Жените и да не са истински ку*ви трябва да се правим на такива. Знаеш ли защо?Защото вие мъжете харесвате именно ку*ч*ките. Ако едно момиче е скромно и възпитано, не ходи по кръчми,не пуши, не си сложи много къса пола и ви каже например:,,Обича да чете книги",за такова момиче казвате ,,задрЪстено",,,завряно", ,,ЗубЪр".Мъжете все пишете в обявите:,,търся домашен уют, жената да готви добре",НО всъщност тия жени са ви скучни и подсъзнателно търсите ***.После циврете като ви зарежат.Греша ли?
202
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До за България е"хората да се събират да живеят заедно без брак и да си раждат дете,което си остава ко*****ле. Един вид е използване на партньора,докато не си намериш по-добър"Да, така е. Бракът е поемане на ангажимент и отговорност. Много глупаво постъпват жените, които се съгласяват да живеят с мъж без брак, а да не говорим и деца да раждат. Или брак, или нищо! Бракът неслучайно е създаден - за да са заедно и в добри, и в лоши времена. А не при първата трудност единият да се изнесе
201
0
 
15
 
! Отговори
до 211 преди 4 години
Докторе, за да създадеш едно дете, трябва да му осигуриш нормални условия за живот.Ако живееш много бедно,нямаш собствено жилище и съпруг защо една жена да ражда дете,само за да има дете? НЕ е ли егоистично да обричаш един невинен живот също на лишения? В случая изключвам ро*мите дето раждат за детски. Помниш ли самотната майка дето ревеше по телевизията,че искат да я съкращават,а детето и - болно от диабет. Жената се молеше да я оставят да работи като хигиенистка- С ДВЕ ВИСШИ образования.
200
7
 
15
 
! Отговори
До Коментар преди 4 години
Безсмъртен, таратанци. Голяма заблуда! Няма безсмъртие, ще продължиш гените си, но няма да си ти, а друг човек. Просто приемете, че животът е какъвто го виждаш и краят е само един.
199
1
 
21
 
! Отговори
Истината 3 преди 4 години
Всичко днес е продукт на консумиране. Дори и човешките взаимоотношения. Потреблението е самоцел и висш смисъл на живота, според системата, в която живеем. Но в природата консумацията е просто средство. Яденето, пиенето, секса - средство. Парите също би трябвало да са средство сами по себе си, но за някои хора са самоцел. Средство за какво? За да изпълниш смисъла на живота си, а именно да оставиш нещо след себе си - деца, къща, откритие, да нарисуваш, напишеш, и дори едно малко дръвче да посадиш.
198
4
 
14
 
! Отговори
Коментар преди 4 години
До МигчиЖивотът нямаше да съществува за теб, ако твоите родители не ти бяха "роби", както се изразяваш! Друг е въпросът за възпитанието и ценносната ти система!Концепцията на човека не е да се роди и само да взема без да дава!За да имаш трябва и да дадеш!Не случайно мъдрите хора казват, че безсмъртието се постига именно чрез наследниците!Всички, които вярват в обратното се самозалъгват, харчейки купища пари (ако ги имат) за неща, които никога няма да ги направят истински щастливи!
197
2
 
13
 
! Отговори
Истината 2 преди 4 години
като консумирането. Затова всички искат да си "живеят" вместо да създават семейства. Всеки иска да яде, пие, *** и пътува по света т.е. да си прави кефа. Защото някой трябва да купува стоката на богатите капиталисти, която се налага грубо и брутално чрез рекламни кампании още в най-ранна детска възраст. Когато човек живее по начин, който противоречи на истинската му същност и природа, той няма как да е щастлив. Дори и да е приказно богат.
196
1
 
21
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Колкото и да не ви харесва, обективната истина е, че смисълът на живота е в това човек да остави нещо след себе си. При животните това е да създадеш поколение. При нас, освен поколение, може и да е някаква сграда, откритие, изобретение, идея, вдъхновяващо постижение. Затова в миналото хората са правели чешми и са строяли църкви - за да им се помнят имената. Това е инстинкт. В днешно време има много тъжно о нещастно хора, защото капитализма налага неестествени ценности като
195
10
 
37
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
До Баба ЦоцоланаБабинке, колкото и да се самозалъгваш, живота ти е празен. На 39 години съм, доктор инженер с три деца и пет цифрен месечен доход. Поживял съм си ергенски доста, но живота ми придоби пълния си смисъл едва след като се роди първото ми дете. И до ден днешен със семейството ми живеем пълноценно - пътуваме, забавляваме се и на важното - ОБИЧАМЕ СЕ! Децата са пречка само в живота на непълвоценните и нефелните. Жал ми е за теб, наистина!
194
7
 
17
 
! Отговори
MGTOW преди 4 години
Феминстките да дерзаят, да градят кариери, да плачат и се смеят от стрес през 5-10 минутни интервали. После да се напиват сами и да реват защо няма мъже за тях. Кой нормален иска да живее с луд? Не се сещам.
193
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не превъзходство, а длъжност.
192
12
 
14
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Без дете живота е празен и много егоистичен....появата на дете те кара да гледаш през призма.....и осъзнаваш, че може и да е различен, ако имаш наследник, макар и да не е наследил съвсем напълно твоя характер,твоите качества....и въпреки това си струва☺
191
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
жалко или не за да не си сам, трябва да отделиш 30 год от живота си за да научиш това дете на обич, респект и възпитание. за жалост на доста българи им липсва. накрая излиза че не зависи само от теб. а дал си всичко за детето си, хляба си, любовта си, времето си. живота си. а накрая те заплюва като нехранимайко.тъжно е да живееш в спомени или в мечти или празни надежди или в самосъжаление. явно не знаеш нито кой си, нито защо живееш. Т.е прави деца живота ти да има смисъл.
190
7
 
45
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
До 200А иначе, точно децата са тези, които те карат да се учиш и да не спираш. Децата са гост в живота на човек, идват и си отиват, но покрай грижите за тях, човек се учи да преборва вродения си егоизъм и да надмогне егота си, което му помага да се извиси духовно и да постигне удовлетворение в живота. За любовта и чувството, че някой те обича безгранично няма да споменавам, защото виждам, че повечето от тук коментиращите се фокусират основно върху практическата част от нещата.
189
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Женен съм от 34 години.Имам дете на 32.Преди 20 год, като бях на 40 ги вдигнах и ги закарах на другия край на света. Първите година две бяха трудни и после всичко си доде на мястото.Та да кажа!За да си мъж ти трябват жена и дете, да разчитат на теб и да ти вярват. Героизмите стават лесни.
188
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма свестни мъже.
187
6
 
12
 
! Отговори
До 200 преди 4 години
Проблемът на старостта като си сам е друг. Труден е живота ти. Добре, да предположим, че пенсията ти е 2000 лв, да ама те болят кратка и не може да идеш до магазина. На последния етаж си нема асансьор. Какво правим? Най-лесно е а пратиш някой. Примерно някой внук или детето ти. Ами за хапчета да трябва да ходиш? Ако не може да караш и се движиш трудно? И така. Ако си в къща и спре тока, а някой трябва да ти сече дърва? Ти сам не можеш.
186
6
 
35
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
До 200"други избират да имат деца за по лесно..."Хахахахахахахаха, бЕгай бе пубер. Жалко, че *** и баща ти са избрали "лесния" път и са те изцвъкали на тоя свят. Работата ми е такава, че ежедневно общувам с възрастни самотници - няма по жалка картинка. Да не ти обяснявам обаче, ти сам ще разбереш един ден!
185
8
 
38
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
"Пилците се броят на есен", и с радостите в живота е така. Замислете се, кое въздейства най-силно върху това как се чувствате в момента - спомените от преди десет години или това, което ви се е случило в последно време. Докато си млад всичко е иху-аху, но като остарееш? Няма по тъжно нещо от старостта прекарана в самота, някой ден сами ще го разберете, но ще бъде късно до го промените. Съжалявам ви...