Такса "рецепта" и ще поскъпнат ли лекарствата?

Фармацевтите настояват да се въведе, НПО-та - против
55
Такса "рецепта" и ще поскъпнат ли лекарствата?
Снимка: Pixabay

Българския фармацевтичен съюз предлага така наречената такса „рецепта”. Пациентски организации се обявиха против да плащаме, когато фармацевтите ни помагат в аптеката.

„Идеята е да се промени финансовият модел. Върху близо 75 % от лекарствата по Здравна каса няма никаква надценка. Това са така наречените реимбурсирани лекарства от НЗОК. При отпускането им аптеката получава такса от 2 лв. За останалите 25 % от лекарствата има малка надценка. Колкото по-скъпо е лекарството, толкова по-голяма е надценката. Ако има такса „рецепта”, няма да има надценка. Потребителят няма да усети промяната. Даже ще плаща по-малко. Нека си представим, че имате нужда да си купите лекарства. Лекарят ви е предписал медикаменти. За да спечели, собственикът на аптеката трябва да ви продаде всичко написано в рецептата или дори повече. Когато става въпрос за такса, това нещо няма да го има. Фармацевтът няма да се опитва да ви продаде още и още лекарства”, заяви Димитър Маринов, гл. секретар на Български фармацевтичен съюз, пред Нова тв.

„Не сме съгласни да плащаме такса „рецепта”. Няма такова нещо. Лекарят определя какво ни е необходимо. По закон фармацевтът не може да променя рецептата, за да ни даде по-евтино лекарство, което да замести даденото. Не сме съгласни аптеката да печели на наш гръб”, каза Пенка Георгиева, председател на Асоциация "Заедно с теб".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: аптекатаксарепецпта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Неграмотен аптекар? Така може да се изрази само неграмотен, *** човек. Хората работещи в аптека са фармацевти, учили висше образование в Медицинския университет."... с интелектуално ниво под това на мед.сестри и ветеринарни лекари
25
2
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
До Анонименdo 13 takmo misleh kolega da napisha podoben tekst !!! Vseki varti ,suche kak da te izdoi po-dobre !!! Na vi sega kapitalizam !!! Dobre si be po Jivkovo vreme !!!Nikoga niama da se varne otnovo !!! Masovo naroda jiveeshe dobre ,horata shtastlivi I darjavata silna !!! Sega vseki gleda kak "demokratichno " da ti go nachuka !!!Dobre jiveiat 2-3 % ot naselenieto ...a ostanalite jiveiatden za den !
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фармацевтАма аз не ти искам консултацията бе пич! Защо да ти плащам такса услуга, която не ползвам, никога не съм ползвал, няма и да използвам. Или нося рецепта(който ми я е предписал някой с оценки над среден 3) или аз си знам конкретно какво търся.
23
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега си купих поредното лекарство, струващо 160 лева. Ако си с рецепта по НЗОК касата поема 5 лева, а останалите 155 лева си ги плащам аз. За каква такса става дума?
22
26
 
4
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
Да ви светна булгапотеците 1 Тва е такса консултация за моя интелектуален труд, Ама не очаквам дъртите комунисти като вас тука в форума да го разберете тва нещо.2 В Германия таксата консултация е 8,35 евро. 3 Във Фарнация 5 евро 4 В Швейцария 20 % от СТОЙНОСТТА НА РЕЦЕПТАТА 5 В тия държави не можеш да вземеш абсолютни нищо без рецепта, освен най - елементарни л - ва.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17Неграмотен аптекар? Така може да се изрази само неграмотен, *** човек. Хората работещи в аптека са фармацевти, учили висше образование в Медицинския университет.
20
2
 
26
 
! Отговори
факт преди 4 години
по - добре такса смяна на правителството!!!
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И думата "СР АМ" ли редактирате, жълтурници жалки?!
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През Османското робство е съществувал "Данък изтриване на зъбите на османците".И аптекарите искат същия данък: "Данък четене и ходене напред-назад"
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки да продиктува рецептата на неграмотния аптекар, който трябва да си слага очилата и да чете. Лекарите трябва да пишат рецептите печатно.Ще улесним дъртите очилати аптекари. Но ще се оплачат, че не чуват и им трябват слухови апарати и "такса чуване"
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При такса рецепта, "Фармацевтът няма да се опитва да ви продаде още и още лекарства". Значи, вместо опцията да кажеш " Я си гледай работата", ще можеш да си плащаш.... страхотно, как не се сетиха по-рано. Баси и обира невероятен, съшит розови конци. Ама верно много *** народ, щом така ни баламосват. Ей, лекарства да не са измислени още, за това което ще пипне тоя!!!!!!!!!!
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конкуренцията вече е голяма и искат поредният картел и монопол. Нещо, което едновременно да им напълни джоба, защото пазарната икономика не им харесва в този вид. Искат монопол и картели да има, за да са доволни те, а не пациентите.
14
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи е редно и аптекарите да плащат такса "Без рецепта" ,ако не влизаме в техните аптеки.Нещо като такса "празен стол" или "задължителна консумация".Какво става с тази държава?Възможно ли е всеки да граби от този изстрадал народ ,без да го еня за нищо?
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има "такса клиент", че клиентът е избрал и влязъл в аптеката и от това печели фармацевтът.Вместо рекламни брошурки, фармацевтите да подаряват по 5 лева на всеки влязъл и уважил аптеката им.
12
1
 
30
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
По-нагъл е от министър Владко Горанов ,който ни зарина с всевъзможни данъци ,такси и глоби.А в същото време Владко се шири в апартамент за 1.5 милиона ,уж без да плаща наем.Макар и на слепите гербаджии да е ясно ,че апартамента всъщност си е на самия Владко-счетоводителчето от свищовската академия ,завършило с успех добър 3.50.
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За здраве да си харчат парите ненанаситните търговци на здраве. В тази територия наречена България има най много аптеки на калпак в целия свят. Не е нужно да се питате защо. Ненаситните и алчни чудовища дълбоко бъркат в продъненият джоб на българина. Такива надценки няма никаде по света, това го знае всеки който е бил чужбина. Къде е държавата и до кога ще позволява този пладнешки грабеж.
10
1
 
27
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
A такса 'вдишване' и после такса 'издишване' - кога ще я въведат?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си платя стоп реклама, т.е. такса рецепта, а аптекаря все пак си позволи да ми предложи нещо допълнително, ще мога ли да го осъдя?
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е да се въведе такса "НАГЛОСТ" за такива нагли и алчни шарлатани като този представител на най-богатата и недосегаема фармацевтична мафия.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е като такса в Ютуб да не ти излизат рекламите.- Моля изпълнете тази рецепта.- Ето, готова е. Между другото, това сиропче също помага много!За да си спестим последното изречение трябва такса рецепта. Баси боковистите. Нямам думи