Такса "рецепта" и ще поскъпнат ли лекарствата?

Фармацевтите настояват да се въведе, НПО-та - против
55
Такса "рецепта" и ще поскъпнат ли лекарствата?
Снимка: Pixabay

Българския фармацевтичен съюз предлага така наречената такса „рецепта”. Пациентски организации се обявиха против да плащаме, когато фармацевтите ни помагат в аптеката.

„Идеята е да се промени финансовият модел. Върху близо 75 % от лекарствата по Здравна каса няма никаква надценка. Това са така наречените реимбурсирани лекарства от НЗОК. При отпускането им аптеката получава такса от 2 лв. За останалите 25 % от лекарствата има малка надценка. Колкото по-скъпо е лекарството, толкова по-голяма е надценката. Ако има такса „рецепта”, няма да има надценка. Потребителят няма да усети промяната. Даже ще плаща по-малко. Нека си представим, че имате нужда да си купите лекарства. Лекарят ви е предписал медикаменти. За да спечели, собственикът на аптеката трябва да ви продаде всичко написано в рецептата или дори повече. Когато става въпрос за такса, това нещо няма да го има. Фармацевтът няма да се опитва да ви продаде още и още лекарства”, заяви Димитър Маринов, гл. секретар на Български фармацевтичен съюз, пред Нова тв.

„Не сме съгласни да плащаме такса „рецепта”. Няма такова нещо. Лекарят определя какво ни е необходимо. По закон фармацевтът не може да променя рецептата, за да ни даде по-евтино лекарство, което да замести даденото. Не сме съгласни аптеката да печели на наш гръб”, каза Пенка Георгиева, председател на Асоциация "Заедно с теб".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: аптекатаксарепецпта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е по-нагъл и алчен от Митьо Пищова.Иска да си плащаме твърдо на богатите аптекари, независимо дали са ни измамили с лекарствата или не са.Не стига че нашите аптекари ни свалят по няколко кожи и ни пробутват всякакви бо.клу.ци , ами сега искат и твърд данък "измама".60% от рекламите по ТВ са на някакви напълно ненужни илачи ,но за сметка на това са на безбожни цени.Евтините лекарства като Аналгин-хинин просто изчезнаха.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такса рецепта? Е такива глупости не бях чувал. В моя ресторант обмисляме такса меню и разбира се такса измиване на чинии.Българистанс никога няма да се оправи.
4
0
 
26
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Този Димитър Маринов да не брат на Пищова?Егати измамника.Значи като платим такса "Рецепта" аптекарят вече няма да ни *** като се опитва да ни пробутва все повече и по-скъпи лекарства?ГоУем мушморок е този Митко ,гоУем!Да си плащаме за да не ни лъжат.Гледай ти.И колко такива такси трябва да плащаме в магазините,бензиностанциите ,банките ,моловете и ресторантите?
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разбирам, че вместо отрезвителното ми заявление към аптекаря "Не, не ми пробутвай още бойклуци", ще има "такса рецепта". Няма нужда! Ибаняци!
2
2
 
30
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Не стига че ни продават най-скъпите ментета в Европа , ами и такса искали наглите аптекари.Едни и същи лекарства у нас се продават на двойни цени ,според алчността на съответния аптекар-гешефтар.Аптеките станаха повече от сладкарниците и всички грабят ли грабят.Всички се надпреварват да ни пробутват все по-скъпи ментета/оказва се че 70% от лекарствата у нас са фалшиви/.От 20 години фармацефтичната мафия печели пет пъти повече отколкото печелят наркокартелите!Ужась.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неприятно е човек да вземе да чете бълнуванията на някой ***, но още по-неприятно е като разбере, че същия не използва собственото си име, а се крие зад ситна снимка и до нея надпис *** (например). Къде е този Красимир? Един Карбовски съществува и всеки го е виждал. Добре е да се сезират някои органи за тези измами. Пишеш статия. Не драскаш коментар във форум. Не, че те не си драскат и кометари, де...