Две трети от общините не искали винетките

АПИ предлага те да й плащат за поддръжка на шосетата
21 фев 2020 08:30, Елка Василева
59
Две трети от общините не искали винетките
Снимка: "Монитор"

Над две трети от общините са поискали преди година от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) участъци от републиканската пътна мрежа на тяхна територия да бъдат освободени от винетни такси или да им бъде прехвърлена грижата за поддръжката ми.

На 22 януари миналата година регионалното министерство изпраща писмо до всички 265 общини да заявят своите желания, пише „Монитор“. Опасенията на кметовете са, че при наличие на тол камери в града или на село е нужно да имаш винетка, за да можеш да караш автомобила си в рамките на населеното място или пътищата, осигуряващи единствен достъп до обекти извън територията на населеното място. На кметовете им бил даден срок да решат една седмица - до 31 януари.

189 от тях са изпратили заявления до АПИ. Едва шест от тях - на Белица, Челопеч, Рила, Павликени, Шумен и Варна са поискали да стопанисват шосета без винетка, а останалите освобождаване на участъци без пътни такси. Отказано е на Павликени, Шумен, Челопеч и Варна, пише изданието.

Още по темата

Списъкът на пътищата, включени в обхвата на платената пътна мрежа, е приет с решение на МС от 2004 г. и обнародван в "Държавен вестник". При консултациите преди година между сдружението на общините (НСОРБ) и пътната агенция става ясно, че ако дадена община иска освобождаване на определени участъци от заплащане на винетна такса, то следва общината да поеме ангажимент по поддръжка и ремонт на тези участъци и да предприеме действия за промяната на собствеността на съответния участък от републиканският път - т.е.от публична държавна той да бъде актуван като публична общинска собственост. За целта кметът на общината след решение на Общинския съвет, сключва споразумение с председателя на управителниятсъвет на АПИ, коментираха от общинското сдружение пред „Монитор“.

Сега от АПИ предлагат нова сделка - кметовете да й плащат от бюджетите на общините за поддръжка на шосетата, които няма да се таксуват. 151 км са пътните участъци около София, за които Столичната община предлага да бъдат освободени от винетна такса. Поддържането им за последните 5 години струва над 40 млн. лв. или около 8 млн. лв. годишно, пресметна Терзийски. Сметката на столичния кмет Йорданка Фандъкова обаче е, че ще са необходими 500 000 лв. на година. Градоначалникът изтъкна, че средствата, които общината ще плаща, няма да са за сметка на парите, които ще бъдат отпуснати на районните кметове за ремонти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: общиниАПИвинетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
7
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
До АнонименМного ми е смешно като някой червен *** почва да се сравнява с държава като Германия. България е претърпяла три национални катастрофи благодарение на БКП-БСП. Иначе да не говорим, че когато Германия са карали коли ние сме били под Турско робство. Нещастни червени и необразовани ***.
11
4
 
11
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
До Анонимен 2А има ли хубави пътища със тези хубави винетки?
10
1
 
11
 
! Отговори
Целта преди 4 години
Хайде данъците в общините нагоре - местни данъци на макс!
9
4
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Вие не искате, но на Началника пари му трябват, избори се задават...........!
8
11
 
8
 
! Отговори
Янко от Ябълково преди 4 години
На *** му дай един таралясник, по-добре два, да кара без винетка, да не е много скъп бензина, дая паркира по треви и тротоари, и повече нищо в обществен план не го вълнува. Властта не е толкова скарана с ума, и го знае това, дава му го на ***, и той щастлив, и властта щастлива и инеобезпокоявана да си върти другите схеми с милиардите.
7
8
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Ми ходи да караш в Германия бре....
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Трудно обяснимо е за здравият разум защо страна, като Германия има пътища и няма винетки, а такива като теб се натискат да плащат за винетки в държава, където няма пътища.Между другото цената, която си писал, е за лек автомобил, за камиони на месец е 134 лева.
5
2
 
12
 
! Отговори
Само у нас преди 4 години
Да живееш до голям град, да плащаш символични данъци и без винетка.
4
5
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
До тозДобре ли сте?
3
4
 
10
 
! Отговори
Тоз преди 4 години
До 1 Вече може да не си купуваш. Винетка ще има само за откъснатите, бедни села, за сметка на това може да се вдигне цената. Още един механизъм с който държавата да инвистира в Сифия.
2
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудно обяснимо за здравия разум е тази активност против плащането на винетки. Една винетка е 100 лв. това е 27 стотинки на ден и няма човек , който не може да я плати. Иначе казано Андрешко го живее на инат. В същия момент искат хубави пътища, а от къде да дойдат парите никой не казва. Срамна работа.
1
10
 
9
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Винаги имам год. винетка!