Възроденият българския занаят - производството на тахан

Разказват млади производители пред Bloomberg TV Bulgaria
21 фев 2020 15:23, Анисия Иванова
12
Възроденият българския занаят - производството на тахан
Снимка: БГНЕС

Възражда се една традиция, български занаят, който е важен - производството на тахан. Това са млади хора, които работят с техните близки. Това каза Явор Гочев, програмен директор и обучител в Център "Ринкър" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира възраждането на стара традиция в производството на тахан и победителите в проекта "Академия за местни предприемачи". Семейна таханджийница в Харманли получава 10 хил. лв. от проекта.

По думите му районите, към които е насочена програмата, са Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра.

"Целта е да подпомогнем местните бизнеси да се развиват. Има много интересни проекти", каза той.

За тънкостите на производството разказват победителите -  София Пейчева и Павел Тръндев. Те са брат и сестра, цялото им семейство се занимава с таханджийницата в Харманли. Те произвеждат и мед.

"Нашата семейна таханджийница е на повече от 20 години и връщайки се миналата година в нашия роден град бе естествено продължение да се заемем с това", каза София Пейчева.

Така от миналата година те отново са подновили производството.

"Това е много полезна храна, подобрява качеството на живот", допълва и Павел Тръндев. Той се занимава с процеса на производство и допълва, че качеството зависи от суровините и самото изсушаване.

"Ядките са богати на минерали и витамини, и при по-силна термична обработка те се разрушават", каза младият предприемач.

По думите му сусамовият тахан е най-търсен и най-произвеждан, а лешниковият тахан има вкус, който не се забравя. Около 500-600 буркана месечно произвеждат. Цената на 300 гр сусамов тахан е 4.50 лв., а на лешниковия - 13 лв.

Пейчева обясни, че сусамът идва от Африка и Азия, но производителите на познатия в миналото продукт, който и сега се възражда, искат той отново да стане част от нашата трапеза.

"Останалите суровини са български", каза тя.

"Към днешна дата все повече хора се интересуват от здравословно хранене, така че таханът става все по-актуален и харесван продукт".

Наградата от 10 000 лв. те ще използват за сайт и да купят сушилня - важна техника в процеса на работа.

Целият разговор чуйте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПепиСподели как се прави в домашни условия ...
11
0
 
2
 
! Отговори
Ивайло в града преди 4 години
Местен съм и искам ле-е-е-кичко да поразвенчая мита за оригиналния ивайловградски тахан !Ще кажа само , че наистина е местно производство ( вижда се като идеш в тахънджийницата ) , но от къде идва суровината (сусама), няма да казвам , да не развалям бизнеса на "градския" ми.Има нова тахънджийница в село Плевун ( Пелевун) , чийто тахън е по-добър дори от ивайловградския и е абсолютно местно производство и суровини ! Засега ...
10
1
 
2
 
! Отговори
обикновен преди 4 години
Оеоии, твоят едва ли е по българска рецепта и африкански произход сусам! А от орехчета пра'иш ли? Това не е клуб Направи си сам и Аз го мога! Ходи си прави чушки и домати, посей си ориз и ***, и бурканите, етикетите, капачките и водата сама си направи, че да има в какво да затваряш!
9
1
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
български занаят ли...това шега ли е...разбираемо е защо България не е влюбена в Турция, но това тук е абсолютна пародия...
8
0
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Пепи 7 Ее , Пепи , голяма скръндза си.Нали и производителите трябва ляб да ядат.
7
0
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Защо да си купувам тахан като си го правя сама. Много е лесно. Всеки може да си го прави.
6
2
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Този тахан много на турски ми звучи. Така ли е ?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Стара Загора съм и специално ходя до Ивайловград за сусамов тахан изцяло от местен сусам.Скоро откриха и таханджийница в с.Кондово пак до Ивайловград.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-хубавият сусамов тахан е от Ивайловград. Местно производство е, а не като при Тръндеви внос от Турция.
3
3
 
15
 
! Отговори
българка преди 4 години
Обожавам тахан с мъничко плечен мед ! В момента на пазара има доста български производители на тахан, но на Тръндеви е най-хубав ! От сърце пожелавам успех на всички производители на тахан ! Препоръчвам на всички хора да го консумират редовно - изключително полезен и вкусен !
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямате една търговска марка за пред света в 21 век! Тръгнали сте за "чакалнята" и за "европейската цивилизация". Помислете кой западняк ще тръгне да прави бизнес с хора които нямат *** на задниците си. Ама бъркайте си тахана , няма лошо...
1
1
 
4
 
! Отговори
ДНЕСБГ преди 4 години
КОЙ Е УПРАВИТЕЛ САЙТ