Фалшивият болничен бил престъпление като кражбата

Също и като работодател, който дава 1 000 лв. заплата, а осигурява на 300
48
Фалшивият болничен бил престъпление като кражбата
Снимка: Pixabay

Глоба и за лекаря, и за пациента при фалшив болничен предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Установяването на нарушение не е лесно, но то се случва. Проблемът е, че в момента, когато се установи нарушение, няма санкции. Дори няма санкция неизплащане на болничен лист. Сега предлагаме не само неизплащане, а и понасяне на административна глоба", заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев пред Нова тв.

Още по темата

"Не можем да приемем, че единствената санкция при установено нарушение трябва да бъде да не се изплати болничния лист. Това е все едно да хванете някого в магазина да краде и той единствено да върне част от откраднатото. Трябва да има глоба, иначе няма превенция", категоричен бе той.

По думите му тя трябва да бъде достатъчно голяма, за да има възспиращ ефект.

"Кражбата е криминално престъпление. Издаването и използването на въпросните болнични листове, които дискутираме, са също криминални престъпления. Ние не заставаме зад лошите практики", каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"Всяко криминално деяние, независимо дали е издаване на фалшив болничен или е работодател, който дава 1 000 лв. на свой работник, а го осигурява на 300 лв. и го води на 4-часов работен ден, трябва да бъде наказвано", смята той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До NewoneА защо не се възмущаваш, че парите ти като данъкоплатец отиват за да се плащат тока, водата и социалните помощи на така наречените роми? Като се разболея какво да правя? Да ходя на работа и да заразявам колегите ли? Дали това е изгодно за работодателя? Не е! Злоупотреби с болнични има при дължавните служители и това беше установено. Да си оправят нещата там, а не да гледат обикновения човек!
22
2
 
11
 
! Отговори
чеки ве преди 4 години
кво се дръвите с тея болнични ше емигрирам!
21
2
 
18
 
! Отговори
ББ преди 4 години
работе робиии!!! няма да боледувате !!!
20
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавните институции у нас са впрегнати да обслужват капиталистите събиращи кожата от гърба на народа. Назначават си министри, променят закони, както им е удобно само и само да унищожат правата на работниците отвоювани в продължение на години с работническа кръв по цял свят. Сега е наред болничният. Какво се случва дефакто. Чиновника решава, че евентуално болничният е фалшив, спира плащането, праща ви на лекарска комисия, когато сте болни и имате нужда от лекарства и почивка.
19
6
 
40
 
! Отговори
Ъхъ... преди 4 години
Няма такъв термин като "фалшив болничен"!!! Ще е фалшив, ако съм си го написал вкъщи! Ще е фалшив, ако ми го дадат в железарски магазин!След като е издаден от лекар, той не е фалшив!!!Друг е въпросът дали е заслужен! Но в никакъв случай не е фалшив!
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
също така, престъпление е да построиш магистрала и след 2 месеца да я ремонтираш
17
2
 
25
 
! Отговори
дада преди 4 години
Боце и задкулисието окрадоха КТБ взеха комисионни от магистрали самолети и куп още далавери накрая народа краде с фалшиви болнични - няма що голяма правда има в Бг
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хехе к'ва е тази държава дето 30години вече баш крадците дават пример как се краде лъже маже и се правят заменки приватизации далавери а сега Изведнъж същите тея обявяват обикновенният човечец дето леко клинчи от работа с фалшив болничен за крадец . е наистина няма такава държава - както каза чалгаря
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живеем във фалшива държава, ама на фалшификаторите им се размина.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гореизевяващото се лице Васил Велев,е част от кликата която разграби България и прогони хората от страната!Така че индивид като Велев най малко има право да говори и да определя кое е "престъпление"
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РЪБотодател 1Държавата прие такива закони, че всички престъпления на работодателите да не се разглеждат по НК, а да се считат за административни нарушения и да минават само със смешни глоби.Ако ти откраднеш парче салам- затвор. Ако шефът ти краде труда(който има парично изражение)- само глоба.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И без това си ходиме болни на работа, без допълнително плащане за извънреден труд, няма събота, няма неделя, няма празник, няма делник, какво ни занимавате с болнични, които не ни плащат.
11
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кражба е работодателят да не плаща извънредния труд. Кражба е да кара работника да му работи 12 часа на ден, 6 дена в седмицата, без празници, почивни дни, почивки през работно време и накрая да му плати МРЗ или около МРЗ.Никой не говори за кражбата на труд. Защо?
10
2
 
31
 
! Отговори
Sante_dog преди 4 години
Абсолютно е прав! Също да се криминализира неплащането на осигуровки...Опс, това не било същото защото ще плачат робовладелците, така де работодателите.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата=мафията!Ако ти си от нея-добре.Но не всички сме.Така че разлика има между държавата и народа!
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За голямо съжаление лекарите се оказаха в челните класации по корупция. Трудно е да уважаваш лекар, който гледа на пациент като ходещо портмоне. Единствения начин е спиране на лекарската практика при определени нарушения със закон.
7
12
 
10
 
! Отговори
Newone преди 4 години
Съгласен трябва да се криминализира това деяние! Да не забравяме, че фалшивите болнични ги плащаме всички ние със осигуровките си. От коментарите по долу оставам с впечатлението, че се прави разлика между държава и данъкоплатци и че мамейки държавата си е оправдано и и го връщаш един вид, а всъщност ти си измамил и себе си и всъчки данъкоплатци тъй като държава е съвкупността от всички хора. От 5г. не съмнвсимал болничен и съм доста възмутен като данъкоплатец, че това пдорулжава да се случва.
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако фалшивият болничен е престъпление,то назначените червени"работодатели"като теб Велев как би трябвало да ги определяме?
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка лъжа и измама е също кражба!
4
6
 
25
 
! Отговори
WTF преди 4 години
Кражба на какво? На нашите собствени пари, които внасяме всеки месец под форма на осигуровки?