Миете ли си зъбите? Едва 30% от българите го правят

18-годишните имат средно по 6 кариеса и 1 изваден зъб
60
Миете ли си зъбите? Едва 30% от българите го правят
Снимка: Pixabay

Липса на профилактика, лоша хигиена и системно неглижиране на оралното здраве са причините за стряскащата стоматологична картина в България. Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков пред БНТ.

Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб. А във възрастовата група от 35 до 44 години броят на липсващите зъби нараства до 6.

"Българинът не купува пасти. Ние установяваме, че само около 30% купуват често четки за зъби и горе-долу толкова купуват зъбни пасти. Ето това се опитваме да променим. Не си мият зъбите", каза още той.

Д-р Шарков призова четките да се сменят на 3 месеца.

"Не дай си боже, при епидемиологична обстановка, ако си се разболял от каквото и да е инфекциозно заболяване, трябва да смениш четката си веднага", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: зъбичеткипасти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са невероятно нечистоплътни и разхвърляни! Не са могли пет века да се научат да се мият след ходене по голяма нужда, явно нещо в днк-то им е сбъркано.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без пари, казват: Няма значение коя паста и коя четка.С пари от производителя, казват: Тази паста и тази четка са най-добрите на света.
26
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости! Ако цели 2/3 не си мият зъбите как аз не познавам нито един такъв???
25
3
 
14
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 4 години
До АнонименМиенето на зъби 3-4 пъти на ден е вредно. Дъвки и тем подобни разбирам, но зъбите се мият по два пъти на ден.
24
5
 
12
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Ами като не са ги мили, когато са имали, сега няма какво да мият.Още от соца, когато даже беше безплатно, стояха и чакаха да им "мине". Накрая в кабинета с гангрена и да се чудиш какво да го правиш. Когато ходехме по лагери и бригади, някои селянчета ми се подиграваха, че друго не съм правела, освен да си мия зъбите и да питам кога ще ни кажат да се къпем.И по селата, където прибирахме реколтата ,масово около 25-30 годишни с липсващи зъби.Е тия същите сега реват, че не можели да си направят чен
23
4
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Поздрави от Франция, голяма част от хората си мият зъбите 3-4 пъти на ден, а младите преди излизане задължително.Нищо де, те са в Европа а вие сте в задния двор при кравите.Сарказма е не на място. Ти четеш ли какво пиша или "разписваш молива"?Българите живеещи в Франция са специални и ние не можем да се сравняваме с тях!
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миете си ръцете и лицето. Зъбите се почистват.
21
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16:Е как веднъж бе, сутрин? И вечер лягаш с микробите. Или ако е само вечер, цял ден вониш на ***.Поздрави от Франция, голяма част от хората си мият зъбите 3-4 пъти на ден, а младите преди излизане задължително.Нищо де, те са в Европа а вие сте в задния двор при кравите.
20
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рецепта за здрави зъби и венци: 1. Миене на зъбите след всяко хранене възможно най-скоро.2. Използване на ежедневна вода за уста два пъти дневно.3. Вечер преди лягане, освен всичко останало, почистване с конец.4. Посещение на стоматолог за профилактичен преглед и почистване на зъбен камък два пъти годишно.5. Може да смените и четката си за зъби с ултразвукова, почиства значително по-добре.
19
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина не само няма дентална но и елементарна хигиена. Омръзна ми от воня на пот, и като се усмихнат направо припадаш. Едно от най-отвратителните неща са жълтите зъби на млада пушачка, отврат.
18
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Какъв ген бре? Гена ли определя дали ще си миеш зъбите или не? Елементарна хигиена се изисква за да нямаш проблеми с зъбите.
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж безплатни ченета за всички,а не само до 65 г.Колко да са безплатни,след като се плаща на зъботехниците,а после делкат със зъболекаря.Здравно осигуряване-бошлаф.
16
2
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Излиза, че 70% от хората нямат зъби и няма какво да мият.
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е ген.Останалото е раклама на пасти за зъби.А може и само с четка.
14
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето, затова сме и най бедните в Европа! Ниска култура, неграмотност и простотия се ширят нашироко из българският народ.
13
2
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Редовно ги мия, но за жалост само веднъж, а би трябвало ако не след всяко хранене, то поне два пъти.
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринЧовече, какви завишени числа... За три години смених няколко работи и то в София. Почти никой никъде не се къпе. Не си мият ръцете след тоалетната. А ако знаеш и какви са работите... Изобщо не става дума за някакви бачкаторски позиция. От сутрин до вечер ми смърдяха.Имаше една дебела, която само като си отвореше устата, и имах усещането, че или ще повърна, или припадна. Толкова зле миришеше и изобщо не се замисляше.
11
4
 
22
 
! Отговори
Варненка преди 4 години
Вероятно статистиката е вярна, като се има предвид, че има български граждани, които не са ходили на училище и отглеждат децата си в обора при прасетата. Останалата част, си ги мием. И на зъболекар ходим, и брекети на децата си слагаме. И конец за зъби ползваме. И не миришем.
10
2
 
10
 
! Отговори
Чейне преди 4 години
Те тинейджърите до 18+ вече имат по някой и друг избор зъб, вие кариесите им броите.
9
14
 
15
 
! Отговори
Българин преди 4 години
По-платена и невярна статия не бях чел скоро. Няма едно нещо, което да може да е вярно. Да бяха завишили числата, та да се върже човек. Ако зависи от поръчителите, хората най-добре да си купуват всеки ден нова четка и паста. Сутрин и вечер. Да ходят всяка обедна почивка на зъболекар. Да купуват минимум веднъж седмично всичко, което видят като консуматов по рафтовете - вода за уста, конци, тънки четки, гелове. От всичко по минимум три броя.