Водна криза, скандали, протести: Доверието в МС и НС - надолу

"Галъп": Масовите възприятия са неблагоприятни
56
Водна криза, скандали, протести: Доверието в МС и НС - надолу
Снимка: архив, БулФото

За последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента.

Данните са от независимата ежемесечна изследователска програма на "Галъп интернешънъл" "Политически и икономически индекс".

Според социолозите водната криза, скандалите, протестите и т.н. явно създават определени рискове за управлението. 

"Политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо засяга публичния образ на властта - правителството, парламента, министрите и т.н. Сравнението в данните за общественото мнение преди и след началните седмици на годината показва ясно по-неблагоприятни масови възприятия за текущото състояние на страната", посочват от "Галъп".

За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство са регистрирани по-отчетливо и трайно след избухването на т.нар. "Апартаментгейт". Традиционният въпрос на "Галъп интернешънъл" - "Накъде върви България", показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта.

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов и т.н.

При Радев тепърва ще трябва да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за част от популярността. Манолова укрепва доверието си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива – след като закономерно загуби немалко доверие при напускането на длъжността омбудсман и участието си в местните избори.

Доверието при Слави Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около една трета и две пети. Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова, Илияна Йотова, Бойко Борисов, Мария Габриел и т.н.

Последната вълна на изследване е преди шума около "Къщата в Барселона". Тепърва ще трябва да се изследва какви ще са ефектите (и дали ще има такива) от тази ситуация, уточняват от "Галъп".

Сред членовете на кабинета Борисов продължава да се ползва с най-сериозно доверие – 24% към февруари, следван от Томислав Дончев с 22%, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19% (с малко по-голям спад при Кралев), Екатерина Захариева с 18% и т.н. 8 пункта спрямо края на 2019 г. е спадът на доверието при Борисов. При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността.

Нелош старт в обществените очи показва Емил Димитров, който през февруари има 16% доверие. Вероятно това се дължи и на по-високата разпознаваемост на Димитров, наследена от предишни периоди. Сходно е и доверието на председателката на парламента Цвета Караянчева. По-ниската разпознаваемост е и причината за по-скромен старт при другия нов министър – Деница Сачева – 8% при първото измерване.

Въобще по-ниската разпознаваемост обикновено е свързана и с по-ниско доверие. Затова и новият омбудсман Диана Ковачева, например, тепърва ще набира популярност. Популярността на еврокомисаря Габриел пък постепенно укрепва.

Сред партийните председатели, традиционно, най-добре представени са лидерите на партии с най-сериозен електорат.

Винаги при интерпретацията на такива данни следва да се напомня, че личното доверие не е оценка за вършената работа, а е по-скоро отражение на масовия политически вкус на обществото, както някои личности се ползват с естествено по-високо доверие – заради заемани постове, например, посочват социолозите.

Период на интервюиране: 1 ноември – 8 ноември 2019 г.; 29 ноември – 6 декември 2019 г.; 9 януари – 17 януари 2020 г.; 30 януари – 7 февруари 2020 г. Размер на извадка: 835/803/835/812 души.
Респондентите са интервюирани „лице в лице“, с двустепенна, гнездова извадка, на случаен принцип. Максималната допустима статистическа грешка: ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
до Василев преди 1 месец
Прав си обаче независимо дали е язовир Студена или друго нещо Те правят театър от край време за да ни правят на май муни обаче още в древен Рим са казали Хляб и Зрелища в това отношение БКП се справяше с хляба а тия ДНес оставиха народа гладен с тия ниски доходи и разчитат само на зрелища ама скоро народа ще хване гьостерицата и като почне от МВР, БНА, НАП, КАТ та чък до 9то коляно.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е верно отидете в КАТ на опашката за вписване в талоните на ГАЗ хората са доволни от ГЕРБ искат още такива Наредби за да се засили дисциплината у народа.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свобода за Нено!
45
9
 
4
 
! Отговори
Въпросчо преди 1 месец
С най-високо доверие бил Румен Радеф ??? Някой да обясни като какво е направил тоя михлюз , че да имамем доверие в него ! А стига с поръчкови коментари и креватни изследвания !
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 30 години са надолу.
И отиват още по надолу до безкрай.
43
6
 
5
 
! Отговори
Доверие преди 1 месец
Аз най-много вервам на г-жа Лъжа - каквото и да каже все е истина
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До очаквайте

ПИК е сайт на Герб!
41
3
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 1 месец
Как да не се повтори като и тоя язовир от които ще взимат водата ще се изпразни *** а после като се изпразни от къде ще взимат вода
40
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нужда да мерите "доверието", защото ние болезнено го усещаме! Само се колебаем за средствата на изразяване: камъни, тояги или винкели.
39
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Василев

Аз доколкото знам,герберите строят тръба,за да не се потаря историята с язовира в Перник и да имат достатъчно вода,така,че спокойно!
38
18
 
8
 
! Отговори
очаквайте преди 1 месец
нова книга на ПИК за далаверите на Румен Радев.
37
11
 
6
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Нещо ми се струва, че правителство, президент и прокурор правят театър , за да отклоняват общественото мнение от пресъхналия язовир Студена!
Представяте ли си , ако плъзне някаква епидемия в Перник, в следствие на не добра хигиена, както сега върлува коронавируса в Китай, а той може и да ни дойде на гости, това се казва дубъл!Двойна перфорация, сами си усложняваме живота, а после някои заблудени президенти като Петър Стоянов , говорят за хибридни руски атаки!!!
Агент Кенджи Майлс!ЦРУ!!!
36
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти си менте на Просото!
Трол гербав!
35
24
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
Целокупният български народ подкрепя Борисов. Дори перничани разбраха кой единствен може да им помогне и вече знаят за кого да гласуват
34
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГРОБ е организирана престъпна група за ограбване на народа и довеждането му до състояние на аморфна маса от послушни клошари!
33
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Василев

БСП не са лоша партия,европейски са БСП,ДПС и малко по-малко ГЕРБ,но в паниката си ,че БСП губят,се съюзиха с Костовистите,дали така им е заповядано или е с тяхно съгласие, един Господ знае,но ще загубят леви гласове,след като гласуваха за десни и съсипват тази партия.
32
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верваме Ви - Радев, Манолова и Трифонов ни се предлагат като 3 в1, но кой ще е кафето, кой захарта и кой сметаната не е ясно. Но се забравя една съставка - завряла вода и бъркалка. Голяма паника против приемане на Еврото, строежа на газовите конектори и българския собствен Балкански поток. Кой ли верва на това социологическо проучване. Смешно е.
31
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕВРОКОМИСИЯ КАЗВА- БЪЛГАРИЯ ПРОВЕЖДА МАКРОИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА КОЯТО ПОДКРЕПЯ РАСТЕЖА, А БЕЗРАБОТИЦАТА Е НИСКА.
30
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Василев

Василев в голяма грешка си,не руснаците,а американските Костовисти искат да свалят правитеслтвото с помоща на гласовете на БСП, БСП гласуваха за Костовистката партия на последните избори и това ще унищожи собствената им партия,защото губят доверието на левите избиратели с галсуване за десни.
А ГЕРБ е европейска партия,ДПС също е европейска партия.
29
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Натиска е от една страна от североизток, от алчни приватизатори, от обрали цели банки, от червени престъпници които искат властта, от платени тролове и протестъри и др.