Здравното министерство: Появата на коронавирус у нас е неизбежен

Съсредоточават се върху възможностите за хоспитализиране и лечение
Обновена: 27 фев 2020 11:03 | 27 фев 2020 10:39,
58
Здравното министерство: Появата на коронавирус у нас е неизбежен
Снимка: БГНЕС

„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Това е ясно от доста време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите. Знаем, че вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора.“ Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб, съобщава Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Броят на полетите, които седмично пристигат от Италия в България, е 34. Повечето от тях в момента кацат на Терминал 1 и понякога това създава затруднение в обработката, тъй като трябва пътниците да попълват анкетни карти и да се преминава през термокамерен контрол. По тази причина, за да бъде улеснена обработката, е създадена нова организация. Пристигащите от Италия и кацащи на Терминал 1 на летище София ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и за да се съкрати времето за престой на летището.

Карантинен болничен или отпуск при изследвания за COVID-19?

„За да улесним още повече нещата, тъй като всички полети са организирани по начина София - Болоня, или където и да е - София, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети. Днес ще тестваме онлайн форма за попълване, така че на страницата на СРЗИ хората да могат, още дори преди да тръгнат към летището, да попълват информацията. Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде напълно достатъчно“, обясни доц. Кунчев. Той коментира, че и по този ред държавата ще разполага с база данни -информацията ще се предава съответно на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника, за да бъде впоследствие предоставяна на общопрактикуващите лекари, с цел последващ контрол.
 
По темата за личните предпазни средства главният държавен здравен инспектор уточни, че Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества за екипите, работещи по летищата и границите, екипите на центровете за спешна помощ, които имат отговорност за транспорта на евентуални случаи, за инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти, както и за служителите на гранична полиция. Там, където е наложително, може да бъде отпуснат допълнителен ресурс.
 
По отношение на общопрактикуващите лекари в България доц. Кунчев посочи, че техният брой е 4500. Те са самостоятелни юридически лица, сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Това е задължение на всеки общопрактикуващ лекар, беше категоричен Ангел Кунчев. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Аз мисля за Българите, а ти за маалата. Ами като ги изплюскат после какво? Иначе изобщо нищо няма да видим. Едно време Луканов. Като се мина на свободна икономика първо даде възможност да се закупят жилищата на стари цени, после напечата оборотни пари за заплати за да преживеят хората докато се превърти оборота. Китайците стояха 1 месец в къщи. Кой им плати заплатите? Ами те печатат пари. Но ето ги сегашните наши "димократи". Не могат да печатат, но могат да теглят. И за какво теглят? Не за теб.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СкептикТочно така, всеки който плаща данъци и осигуровки.Само че нали знаеш какво ще стане у нас, ако решат да приемат твоето предложение? Веднага ще ревнат НПО-тата и ДПС, и първи ще получат по 2000 лв И ТО НА РЪКА онези, които никога не са плащали данъци. Ще падне веселба в маалите, докато успеят за една седмица да изплюскат и изпият тези хилядарки.На нас ще кажат, че за нас пари не достигат, така че да продължим да ходим на работа и на лекции, а децата ни - на училище и на забавачка.
50
2
 
0
 
! Отговори
м...да преди 4 години
Като няма маски-ползвайте по-плътни шалове. И ръкавици-задължително.Зима е все пак. Вечер в пералнята. Яжте всеки ден чесън. И стига сте паника и рев.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре се справят за сега
48
2
 
10
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
И ся кво? Заради простия българин офисджия от колцентровете дето е пестил 6 месеца за нискотарифни билети и само и само зян да не става не може да изчака и отложи виждането на бетонните плочки на Рим и или точенето на лиги в големия град-мол Милано за догодина, сега трябва всички да треперим...Аман от провинциалсти желаещи да "поживеят" а после като се разкашлят с кръв ще обивиняват държавата...
47
0
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Да, но държавата ни, която харчи милиарди за ненужни неща трябва да финансира всеки който плаща данъци и осигуровки с финансова помощ от 2000 лв, за да осигури възможност хората да намалят контактите си и придвижването си и да си стоят в къщи 2-3 седмици.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влизат две ромейки в аптека :-Имате ли лекарство за пичи въшки ?!-АУУУУ, ама как може така, какви са тези цинизми ... трябва да влезете, учтиво да поздравите с "добър ден" и да кажете "имате ли лекарство за дамски бyби" ..... а сега се върнете обратно и го направете както ви казах!!Излизат двете, пак влизат :-Добър ден, имате ли лекарство за дамски буби !?-Дааа, имаме, колко ви трябва ?!-Еми за две пу*ки ....
45
2
 
7
 
! Отговори
Боб преди 4 години
ГЕРБ убиха тоя народ!!!
44
2
 
3
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Гадове, вие го докарахте!!!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А би трябвало да се съсредоточат върху осигуряването на маски и спекулата която се върти в момента с тях -да си имаме държавата и министрите -от краката за главата
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера едно днес друго утре трето.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как да ти забранят доставки от Италия?!?Нали местните представители на Ндрангетата са регистрирали над 700 фирми за внос на ***?Съответното министерство би издало разрешения и на още няколко хиляди техни фирми, но италианците са преценили, че 700 бр разрешения са им достатъчни, за да ни превърнат в бунището на Европа.Ако спрат вноса от Италия, на някои управници ще им се случат неприятни неща.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам вируса да го изолираме само в парламента. Да ги затворим там под карантина и да ги оставим да оцеляват 3 месеца.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време същите тези от снимката много ги биваше да затварят границите. Сега май са забравили как става.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция"Вземайте пример от Северна Корея. Там на границата се стреля на месо и не ти мерят температурата.
37
0
 
3
 
! Отговори
Заглавието преди 4 години
"Появата е неизбежен" ?!
36
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Даже Заро е ходил с маска, като е видал зор...
35
2
 
10
 
! Отговори
pedraz .i grob преди 4 години
Затворете границите!Забрана на полети от и за Китай и Италия,забрана на стоки от Италия и Китай,какво толкова е сложно,затворете границите Гробари!
34
2
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
НАС ГЕРБ НИ ПАЗИ НАЙ МНОГО ДА НИ ТЕКНАТ СУПОЛИТЕ
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакаме на границата с хляб и сол Негово Величество Коронавируса.