За коронавируса: Ако го подценим - епидемия, ако надценним - паника

Пиар специалистите Любомир Аламанов и Даниел Киряков в "Денят ON AIR"
28 фев 2020 23:15, Анисия Иванова
24

Няма потвърден случай на коронавирус у нас, но истерията се разраства. В света 54 страни вече са засегнати от коронавируса.

Около 40 души в момента са под наблюдение у нас, но цифрата непрекъснато се мени. Общият брой на заразените в световен мащаб е около 80 000 души. Стана ясно, че хората са започнали да изкупуват консумативи и храни супермаркетите.

"Все още много хора си спомнят гладната луканова зима, спомнят си едни времена, когато наистина имаше опасност да свършват стоките. Но те не си дават сметка, че ние в момента сме част от ЕС и хипермаркетите са заредени, но от друга страна може би е страхът, че управляващите не дават цялата информация", каза пиар експертът Любомир Аламанов в предаването "Денят ON AIR".

Според него не е толкова страшно дори да се открие положителна проба за коронавируса у нас.

"След като СЗО каза, че има проблем в половин Европа, се отложиха доста събития. Явно има някакъв малък проблем, но българите са свикнали сами да оцеляват, те не вярват на управляващите", каза още той.

Комуникацията е управленска функция, същевременно комуникационните кризи се застъпват една в друга, според другият пиар експерт Даниел Киряков.

"В момента, в който настъпи коронавирусът, ние тук се занимавахме с битови проблеми. Говорейки за комуникация в публична среда, доверието е най-ценният актив. По-добре 2 пъти на на ден пресконференция, отколкото да се крием", допълни Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Според него една от причините хората да смятат, че в България има коронавирус е, защото са пренаситени от информация, а друга причина може да е споделянето на една и съща новина от няколко души.

"Ще има всичко, ако не е утре - то вдругиден. Комуникацията става толкова важна, че тя е предпоставка за възникване или невъзникаване на подобен тип паника. В момента виждаме как правителството успява да задържи този баланс", допълни Любомир Аламанов.

Ако бъде прекалено подценен този казус - може да избухне епидемия, а ако бъде надценен - ще избухне паника, според него.

"След комуникацията идват действията, уверението, но на този етап е нужно да се свали напрежението. Колкото и да сме скептично настроени - имаме болници на отлично ниво, но същевременно имаме и топ лаборатории", каза още Даниел Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари