Окончателно: Тол системата тръгва в 5.00 ч. на 1 март

Автомобилите над 3,5 т ще плащат за ползване на 3115 км пътища
29 фев 2020 14:30, Елка Василева
30
Окончателно: Тол системата тръгва в 5.00 ч. на 1 март
Снимка: БГНЕС

От 05.00 ч. на 1 март пътните превозни средства над 3,5 т ще плащат тол такса за ползване на 3115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2 312 км - първокласни пътища . Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили. На територията на област Смолян например няма пътища, за които да се дължи тол такса.

До 1 март превозните средства над 3,5 тона плащаха електронна винетка за цялата републиканска пътна мрежа.

От полунощ до 05. 00 ч на 1 март ще се извършва пренастройване на системите, но това няма да възпрепятства пътуването на тежкотоварните превозни средства и те ще могат да се движат безпроблемно по участъците с тол.

На 1 март, около 8. 30 часа заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", ще бъдат на ГКПП "Калотина", за да проверят функционирането на тол системата в първите часове след старта й. В 11.00 ч. двамата ще обобщят пред медиите резултатите.

Още по темата

Тол таксите за изминаване на 1 км са определени в съответствие с масата на пътното превозно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За масовия тежкотоварен превоз - камионите от 3,5 т до 12 т, тарифите са между 3 ст. и 7 ст. на километър, а за автобусите - от 1 ст. до 4 ст. на километър. За превозните средства над 3,5 т, използващи като единствен източник алтернативни горива, тол таксата ще е в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид автомобили с екокатегория ЕВРО VI, EEV.

За потребителите на пътната мрежа са осигурени три възможности за таксуване - с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер. Първоначално се очаква камионите и автобусите да използват маршрутна карта и поетапно, до 27 март да се оборудват с бордово устройство или с тракер. А тези, които вече са се снабдили, могат да ги използват още от 1 март.

Маршрутната карта може да се купи по канали, по които се продават и електронни винетки: от сайта на Националното тол управление www.bgtoll.bg, от мобилното приложение BGTOLL, на гише на граничните пунктове, в областните пътни управления, от 500 терминала за самообслужване в цялата страна, както и в търговската мрежа на партньорите на АПИ.

При използването на маршрутна карта шофьорът или собственикът на товарния автомобил или автобус предварително въвежда в системата желания маршрут за движение като отбелязва начална и крайна точка, и до четири междинни точки, по желание. Той декларира категория, емисионен клас и брой оси на превозното средство, и избира да генерира най-кратък или най-бърз маршрут. В резултат на тези данни се изчислява цената за преминаване. Валидността на маршрутната карта е 24 часа от избрания момент за активиране.

Заявеният маршрут трябва да се следва стриктно. В случай на инцидент или друго препятствие по пътя, поради което е обявен обходен маршрут, водачът няма да бъде санкциониран, ако премине през него. За всяко друго отклонение от предварително избрания път, трябва да се купи допълнителна маршрутна карта.

Ако шофьорът или собственикът на превозното средство се регистрира в системата с електронния си адрес, той може да купи една или няколко маршрутни карти до седем дни предварително. При последващо заявяване на услугата, системата автоматично, за негово улеснение, ще предлага отново вече въведените данни. За нерегистрирани потребители маршрутна карта може да се купи до два дни предварително т.е. тя трябва да бъде активирана не по-късно от 23.59 ч. на деня, следващ покупката.

За улеснение на транзитно преминаващите през територията на България шофьори са осигурени 34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване на граничните контролно-пропускателни пунктове. Това дава възможност за едновременно обслужване на 92 тежкотоварни автомобила.

На основните пунктове са пренасочени служители на Националното тол управление, които владеят езика на съседната държава. Те ще информират шофьорите за новия начин на таксуване, ще им помагат в купуването на маршрутни карти и ще представят информация за текущите ограничения на пътя, за да могат шофьорите да изберат най-подходящия маршрут. За улеснение, на видно място са поставени пътни карти, които показват постоянните ограничения за движение на превозни средства над 3,5 т и над 12 т. Когато трафикът е интензивен, има готовност да се включи и мобилен пункт за продажба с две работни места, който да се пренасочва при необходимост.

В първите дни от старта на системата контролът за платени тол такси ще се осъществява на терен чрез 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. Инспекторите ще помагат на шофьорите като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са големите бензиностанции.
 

/БТА/
 


30
Още по темата: тол система
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е да сме модерни като в ЕС ...но как герб от 10 г.строят пътища ,а все по лоши стават,а тия с камиони и автобуси,плащат ли си в Европа,плащат,сега опря ножа до кокала и недоволни ,хората казват..като не можеш да плуваш няма да се събичаш
27
0
 
1
 
! Отговори
12_5 преди 1 месец
Още ли работи ??
Или..тръгна ли въпбще ??
26
0
 
5
 
! Отговори
БГ ТрОЛ преди 1 месец
И до 3-ти, пак ще се развали.
Че и пет часа сутринта, не могат да спят от алчност.
25
3
 
2
 
! Отговори
Чалгар преди 1 месец
Маршрутна карта ли?Да ви таковам картата и манталитета.Първо си оправете СКАПАНИТЕ пътища и след това искайте пари.
24
5
 
6
 
! Отговори
ЕВАЛАРКА БОКО! преди 1 месец
БЪЛГАРИНА ТРЕБВА ДА СЕ НАУЧИ ДА СИ ПЛАЩА!
БЕЗПЛАТНО Е САМО СИРЕНЦЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ, ЗАЩОТО ---ТАМ Е КОМУНИЗМА!

АЗ СЪМ СИ ПЛАТИЛ И ЩЕ СИ ДЖИТКАМ НА ВОЛЯ , БАТЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА
23
4
 
5
 
! Отговори
Смених си диска преди 1 месец
на ъглошлайфа .....

гадове гнусни юдо-масонски глобални толерастки глобално-затоплени ....

сега какво .... ще ми събирате тол такса за пътищата построени с мойте данъци - така ли бе гнусове про-западни !?
22
3
 
7
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Ама оти бе?
нали Борисов я отложи с още един месец...
21
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мачкай Бойко само от това разбира българина.
20
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия 105 возещи се екипа с какви заплатки са, и кой ще им плаща горивото режиините и амортизационните. А кой ще им купи автомобилите за да си возят дебелите за, дници. Докога ще ни дерат мутрите а вие ще си драпате тааците. Или чекате Корона вируса да ви свърши работата.
19
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-алчна и крадлива *** от мутро-джандарската хунта в момента, не помня да имало някога!!!
18
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бат Бойко - "Абе вие комунистите,демек и аз..за сто години една система не упяхте да направите да работи" Хвана ли сте се за ТОЛ системата - бавно стават нещата..
17
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Готов съм да се обзаложа, че след въвеждането на тол-системата няма да има повече пари за изграждане и поддържане на пътната мрежа - една част от парите ще се изпарят като комисионни и ще бъдат раздадени на фирмите, изграждащи тол-системата. Друга част от парите ще заминат за други цели. За пътищата, като максисум ще отиват толкова пари, колкото и досега.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 16

И мислиш по евтино ли им излиза? Ако въобще това е вярно!

Преди това минаваха гратис, но и това приключи.
15
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турците вече се ориентираха да заобикалят България с кораби до Румъния или Италия.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тол система хубаво,ама как ще се харчат парите???
Ако крадливите ви фирми строят и ремонтират..евем ти системата!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90 % бяха освободени от такси още преди да влезе и разходите за тол система ще са повече от печалбата.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шлангаджията вече потрива крадливи ръчички.
11
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проверете #КОЙ стои зад фирмата която ще прибира комисионите за толсистемата, и всичко ще ви стане ясно!
Както се говори, това е компенсация за затворената Лафка, а има слухове й че Боко е имал тежък телефонен разговор, в който му е казано "или тол системата тръгва от утре, или пада правителството"...
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Успех!
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не ви гарантира, че като плащате повече, ще карате по по-добри пътища. Как ще се харчат събраните пари изцяло зависи от управляващите и по никакъв начин не съществува връзката между повече събрани от пътни такси пари и по-добре поддържани пътища. Опитват се да създават илюзия, че такава връзка съществува и като плащате повече, това автоматично означава добри пътища, но не е така.