Съвременният човек - ориентиран към по-малобройно поколение

Сексолог: Тенденцията е в цял свят ражданията да намаляват
2 мар 2020 21:10, Анисия Иванова
177
Съвременният човек - ориентиран към по-малобройно поколение
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ражданията у нас продължават да намаляват, а процентът на тези, които са извършени със секцио, да се увеличава. Общо 54 762 са били ражданията у нас през изминалата година срещу 55 796 през 2018 г. и 58 237 през 2017 г.

"Това е тенденция, която съществува в целия свят. Съвременният човек е ориентиран към по-малобройно поколение, но такова, което се отглежда при много по-добри условия, за да се развие като по-пълноценна личност", коментира сексологът Румен Бостанджиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той обърна внимание на това, че ако искаме да запазим потенциалите на нашата национална общност, въпросът е по-скоро как да създаваме условия, при които тези квалифицирани българчета да остават в България.

По думите му има неща, които остават скрити, а именно, че ние сме първенци в Европа по брой на малолетни раждащи момичета, което е предпоставка те да блокират своето социално развитие и децата, родени от тях, да имат неравностойна съдба.

"Политиката не бива да стимулира ранното раждания. Ясно е, че едно раждане под 18-годишна възраст води до много неблагоприятни промени в семейните общности на тези млади майки. Стратегията е да се разбие модела на гетото, защото там властват закони, които трудно могат да бъдат променени чрез държавна политика", заяви Бостанджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него е излишна паниката, че жената трябва да роди до 24 години и ако ражда на 34, едва ли не е вече възрастна.

"Нека да отчитаме емоционалните фактори, свързани с благоприятната семейна ситуация и отношенията между двамата родители и социалната ситуация, свързана с това човек да има стабилен статус", допълни сексологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Бога не раждайте въобще бледолики християни. Ще си вземем бежанци и ще станем ислямски хаганат. И така от 30г.
11
5
 
4
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
чудно, белите нацисти си отиват, аз имам 5 деца - при това от БогоИзбраната раса!
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска да ражда, който иска да не ражда.Няма вече нищо насила, няма забранено.Що трябва да коментираме или съдим тия дето искат или тия дето не искат?
9
5
 
18
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Сексологът да си скъса фалшивата диплома! Коефициентът на плодовитост в белите държави е ок. 1,6 деца на жена в детеродна възраст. За да бъде стабилен броят на населението, трябва да се раждат ок. 2,1 деца, това при нулева миграция. Реалността е, че трябва да се раждат по 3 деца, за да се покрие емиграцията и да има някакъв прираст. Общество, което не се възпроизвежда, изчезва. В страните с най-висока раждаемост в Африка се падат по 6-7деца на жена. Те ще ни завладеят.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Що?Ти преди демокрацията колко деца имаш?
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опаа, това си е директен расизъм, трийте статията! Значи тези с многото деца и по-тъмен цвят не са съвремени, т.е. са изостанали, такаа ли?! Моля, Хелзинкския комитет!
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Аз съм раждан 70-те години.И съм едно дете.Училището в нашето село е затворено 1956-та година.
5
9
 
12
 
! Отговори
матю преди 4 години
Кой ще се навие да ражда деца, да ги отглежда, бъдеще в тази Герберса държава. Всеки не може да се уреди на държавна служба
4
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко семейство имаше поне две деца. Селата бяха пълни с деца, всяко село имаше училище, детска градини и детски ясли.
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И по-добре. По-добре малко но добре гледани от колкото много и да няма какво да ядат.
2
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът не е ориентиран, българинът е импотентен от безпаричие, стрес и страх да не загуби работата си. Демокрация, кво да правиш, човекът е стока на пазара на труда, не се ли продаваш - гладуваш.
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kremena iska da rodi 8 bulgarski deca, ama v panelen apartement kuhnua, spalnia, hol i ballkonche edin metar kak da gi razvajda? to nema mesto daje za kletka s papagali...