Честит празник! 142 години свободна България

Официалният ритуал на връх Шипка няма да се състои
398
Честит празник! 142 години свободна България
Снимка: БГНЕС

На 3 март отбелязваме 142-рата годишнина от Освобождението на България.

След започналата Руско-турска война през 1877 г., обявена в Кишинев с манифест от император Александър II, на 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на войната. Тя завършва с победа на участниците в антиосманската коалиция, начело с Русия. Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

Още по темата

Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили. Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г. По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части.

В Деня на Освобождението си спомняме за героите, борили се да сложат край на робството.

Тази година обаче официалният ритуал за 3 март на връх Шипка няма да се състои.
 
Препоръката за отмяната беше направена от Националния оперативен щаб заради COVID-19.

Въпреки това за 3 март на Паметника на свободата се очакват хиляди хора. Там ще бъде и президентът Румен Радев, а старозагорският митрополит Киприан обяви, че църквата остава на своя пост и ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите воини.

В 10 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Негово светейшество патриарх Неофит ще отслужи тържествен благодарствен молебен.

Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11 часа пред паметника на Незнайния воин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До раша нашаИ да ревете и да не ревете: Раша я изритваме от България, а ако някой му липсва ще го изритаме при Раша и него. Вече сме ви овладяли икономически и скоро ще сте още по-големи маргинали и от сега.
315
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичани как са клали българите по време на руско-турската война никой никога не ни е клал
314
10
 
3
 
! Отговори
Трети март даже не преди 4 години
Беше почивен ден по времето на соцаКъФ празни, че и национален?!
313
4
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ако не се бяхме освободили сега Ердо щеше да ни праща да се борим за свободата на сирийския народ и сред ония 33-*** убити аскери щеше да има доста българси! Поклон пред всички загинали за свободата на България!
312
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ни можахте на спрети и пак сме на шипкаааааа!айдяяя наздравииииииии!!!!!!
311
3
 
7
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Честит празник! Днес не коментирам друго. Честит празник!
310
4
 
9
 
! Отговори
раша наша преди 4 години
благодарение на руската армия бг съществува като нация и държава а наще правители отмениха честването на шипка правителството ни продадоха си душите на сащ и нато сега искат и народа да си продадат душите на сащ и нато.нема да стане никои неможе да отнеме руската лююбов от душата на народа ни
309
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До България 313Герберасти на 2ри февруари,ние не ви пречихме да празнувате!!!!Сега не цапайте,нашият свещен празник,с гнусното си присъствие!!!!!Вие лайнюристите от държавата Гъввняррияя сами си го цапате! Нима аз или сие ви кендзам у реките и природата в страната или пък ви опърдявам въздуха който дишате!? :))))))))
308
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей един патрЕотизъм като е обзел народа ама :)))) егати пародията. Държавата ви е последна по всичко в ЕС, че и не само ама голяма гордост :)))
307
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободна българия? WTF?
306
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит 3 март на всички истински Българи знам че в сайта е пълно с пумаци и Бг турци роми който ни мразят но такъв е живота дано Бог помогне България да издържи на атаките на глобалисткият световен режим и да има повече разбрателство между хората.
305
3
 
20
 
! Отговори
Миро: преди 4 години
Поклон пред всички руски войни,дали живота си за Освобождението на България!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,БЪЛГАРИ!
304
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит Илюзорен Празник! Който е лаййнняярист никога няма да бъде свободен!
303
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит национален празник!
302
6
 
14
 
! Отговори
Бойко полива преди 4 години
с ибрика,на Ердоган в Турция на 3-ти март.Дори това,успяха да унищожат герберасите.Честит празник на всички българи,нека му се порадваме днес,защото след 10-15 години, България може и да я няма вече.Той,Гешката си го каза"Да закриваме."
301
7
 
7
 
! Отговори
az преди 4 години
Много патриоти! Браво!Подозирам, обаче, че над 50% от патриотите тук си хвърлят фаса през прозореца на колата или на улицата. Да живее България!
300
7
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Другите държави от ЕС отдавна предоговориха цената на газът с поне 50%, а тук някакви .... хвалят Борисов, че вчера най-накрая предоговорил и той цената с 30-40%. Да не се окажат 3-4%, че както всички добре знаят, ГЕРБ винаги лъжат.
299
4
 
11
 
! Отговори
Честит празник преди 4 години
Честит празник! Да си го честитим, докато още има България, че още няколко години управление като в последните години и България няма да я има.
298
2
 
14
 
! Отговори
??? преди 4 години
Не разбрах защо коронавируса и грипът ги използваха за предтекст да отменят тържествата на връх Шипка, а в същото време не отмениха тържеството при гроба на Незнайния войн?
297
2
 
9
 
! Отговори
Честит празник преди 4 години
Честит празник братя българи!