Радев: Свободата е най-силният имунитет срещу политическите вируси!

"Призванието на нашите поколения е да отстоят демокрацията"
332
Радев: Свободата е най-силният имунитет срещу политическите вируси!
Снимка: БГНЕС

В днешните тревожни времена, когато се прегазват граници, когато оръжията често заглушават международното право, е важно всички български политици да бдим над суверенитета на Родината. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка в София по случай 142 години от Освобождението на България.

Той призова всички българи да осъзнаем силата си, да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да сбъднем идеала за свободна и справедлива България.

"Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси", заяви още Румен Радев. "Често споменаваме свободата и независимостта заедно. Но ако независимостта се постига с оръжие, свободата се гарантира от Конституцията и законите. Законите са над всички нас, над всеки гражданин, над всяка амбиция и над всяка институция", добави той, цитиран от БТА.

Държавният глава отбеляза, че 142 години ни делят от Санстефанския мирен договор и възкресението на България. "Днес отново хиляди сме тук, пред паметника на Царя Освободител, чиято армия сложи край на петвековното османско иго", посочи той. "Под руските бойни знамена ще се покрият с вечна слава българските опълченци, ще се сражават воини от много народи от империята на Александър II, хиляди ще загинат за нашето освобождение. Но много преди това, безчет, свободни по дух българи, хайдути, въстаници, възрожденци, революционери ще пролеят в неравни битки кръвта си за свободата", каза държавният глава.

"Джанюариъс Макгахан, Виторио Позитано, Виктор Юго ще вградят своята доблест в българската национална кауза. Към всички тях, към нашата освободителка Русия е нашата българска признателност. Тя не е подвластна на никаква политическа конюнктура, но е проба за достойнството ни като народ, който осъзнава цената на свободата и почита и своите, и чуждите герои, положили кости за нашата свобода", заяви президентът Румен Радев.

"Възродената България оцеля в няколко войни, надживя национални катастрофи, изгради своя икономика, армия, наука. Дари света с талантите си и доказа своята жизненост като държава", отбеляза той.

Някои поколения имаха жестоката участ да бранят Родината с оръжие, други съзидаваха Отечеството, посочи държавният глава. "Призванието на нашите поколения е да отстоят демокрацията, за която мечтаехме и към която крачехме в близкото минало. Да си възвърнат свободата на словото. Да бранят без комплекси правата си на европейски граждани", каза още Румен Радев.

"Вечна слава за героите! Да живее България", завърши словото си държавният глава.

Преди това президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Командващ тържествената заря-проверка беше заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

На тържествената заря-проверка присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, Българският патриарх Неофит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри, депутати, военни, граждани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обяснявам като за селяниКаквото и да пишете Бойко ще побеждава пак и пак, защото българския народ се промени в последните 15 години ... от народ на селски комунисти-неудачници, българския народ постепенно се превръща в народ на работещи, амбициозни собственици, а тези не обичат русия и комунизма.Имаше огромен вакуум за дясна партия когато СДС се разпадна - Бойко зае това пространство и оттогава само побеждава за ужас на селските комунисти.Българския народ доказа, че е десен !
227
12
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
Барселона ...
226
9
 
8
 
! Отговори
Фреди преди 4 години
Барселооона...
225
5
 
8
 
! Отговори
ЦК на греб преди 4 години
Учени от старозагорската ГРЕБ организация изолираха най-опасния щам на корона хремата - Шипченския щам. Затова именно бяха отменени празниците на Шипка. В центъра на София имаше празници, но там вируса нямаше как да се закрепи с хлъзгавите си крачета на гладките жълти павета.Да живее ГЕРБ, води ни партио любима
224
1
 
8
 
! Отговори
до 245 преди 4 години
Не е Кремъл, не позна. Пробвай пак. Столица е, в Европа е.
223
12
 
8
 
! Отговори
гост преди 4 години
Ако не е Бойко тая пасмина в бг да се е затрила отдавна в злобата си, алчността си и атеизма си.
222
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Гешев установи КАК МИГЛЕНА КУНЕВА СПРЯ АЕЦ КОЗЛОДУЙ-ДВАТА БЛОКА.ЩЕ МУ ПОВЯРВАМ.
221
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До FF Последния който остане ще получи тиквен медал
220
3
 
7
 
! Отговори
FF преди 4 години
Тези в бг са по смъртоносни от коронавируса. От 9 милиона за 30 г. Останаха 3- 4 милиона в собствен геноцид в мирно време.
219
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу руските окупатори
218
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон пред паметта на моите БРАТЯ РУСНАЦИ,ДАЛИ ЖИВОТА СИ,ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ!!!бЪЛГАРИТЕ ПОМНИМ.Вечна им памет на Братушките ни и на неродените им деца!България винаги ще обича Русия.
217
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП,Радев,АБВ,трябва да се върнат във властта,стига терор!
216
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ПО *** БРУТАЛНА СХЕМА АРЕСТУВАХА СИНЪТ НА ВАСИЛ БОЖКОВ! МАЧКАТ СЕМЕЙСТВОТО КАТО ПСИХО ТЕРОР НАД БОЖКОВ"Заглавие от "Афера".Ето това е управлението ви - масов терор над населението!
215
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срамувам се от Бойко Борисов.
214
10
 
6
 
! Отговори
Пешо танкиста преди 4 години
Трети март става официален празник с указ 236 на председателя на Държавния съвет на НРБ Петър Младенов на 27 февруари 1990 г. и влиза в сила на 5 март същата година. Просто трябва да сменим този "празник".
213
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме БСП,АБВ да се върнат във властта,каквото и да означава това!Не искаме фашистки диктатури да ни управляват или по-точно смазват и убиват народа ни!
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 220За кое историческо събитие става на въпрос?Не ми се търси по надолу в коментарите, за това те питам.Смея да твърдя че познавам историята, не само нашата, черпя информация от всякъде и отсявам полуверните.
211
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полша и Чехия са славянски и дръпнаха много защото скъсаха отдавна с Русия и са далеч от техните лапи, а не като България. Чехия вече гони Италия по стандарт и ще я надмине.
210
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 226Ако обичаш славяните значи трябва да си против диктаторите, които ги мачкат и не им позволяват да живеят щастливо и в мир. Запомни, диктатурите подтискат народите и тяхното развитие! Никой не е убил повече славяни от комунистите!
209
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз нямам нищо против САЩ,но ако спрат да натискат Русия и славянските държави ,ще ги обичам безкрайно,двама братя на баба ми са избягали в началото на 19 век в щатите,но моята кръв е свързана със славянските държави,кръвта вода не става!На нас ние тъжно и болно,когато гледаме убийства на братята си,без значение дали са украинци или руснаци или поляци!Кръвта вода не става!Няма и да стане.