Цената на природния газ ще падне, но не с 40%

Потребителите ще усетят около 20% намаление на газта
Обновена: 4 мар 2020 11:29 | 4 мар 2020 11:29, Ния Христова
61
Цената на природния газ ще падне, но не с 40%

Цената на природния газ от Русия за България ще намалее с над 40%, но това не важи за потребителите, защото на тази цена "Булгаргаз" купува на входна точка. На тази сума ще трябва да се начисли ДДС, акциз, такса достъп, такса пренос. По този начин се получава, че намалението за потребителите ще бъде около 20%. Това обясни Галина Александрова, журналист, 3e news, в предавенето "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Няколко фактора принудиха Русия да подпише подобно споразумение. Не очаквахме такъв спад на договорените цени".

"Първо, причината е в разследването, което Европейската комисия (ЕК) проведе за доминиране на пазара на "Газпром". След това бе подписано споразумение. България бе включена в групата на деветте страни с най-висока цена на природния газ и трябва да бъде предоговорено както нивото на цената, така и самата формула за определянето му", обясни Александрова.

"Досега цената се определяше на база на петролните деривати - мазут и газьол, по дългосрочни договори. Сега това ще става на годишна база, като основна компонента в стойността ще бъдат цените на газовите хъбове - австрийски, германски, скандинавски. Предполагам, че е останала и петролна компонента".

Кои индустрии ще се печеливши от по-ниската цена на газа?

"На първо място от по-ниската цена ще се облагодетелстват Топлофикациите и голямата индустрия, циментовата промишленост, химическата, торовата и металургичната индустрия", отбеляза тя.

Журналистката уточни, че ще се възстановяват надвзети суми на Топлофикация, на индустриалните потребители и на разпределителните компании.
 

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Битов потребител преди 4 години
В момента простата сметка показва:Февруари имам 73 кубика и трябва да платя 71.55лв, като извадим такса снабдяване 3.60лв. (тази такса я измислиха от това лято)... 1 кубик е 0.93лв.Преди малко повече от 2г. когато си пуснах газ цената беше 0.73лв.ДА ВИДИМ СЕГА КАКВО ЩЕ СТАНЕ...КАКВО ЩЕ ПОКАЖЕ КАЛКУЛАТОРА , А НЕ ПРАЗНИТЕ ПРИКАЗКИ
55
0
 
1
 
! Отговори
Никк преди 4 години
Ей, големи хитреци - все едно до вчера не е имало ддс, акциз, и други най различни такси.Ще връщат пари както връщат и надвзетите си субсидии...
54
0
 
2
 
! Отговори
Грух преди 4 години
Хахаха, ще приберат в джоба над 40% разлика + надвзетите, а електората ще го успокояват, че видиш ли няма да има увеличение от 1ви юли; че нали и на скъпо си плащат. ВЕрвайте, това е само началото, ден мина и се почва с кеш интервюта с експерти по всички медии. Ааа, да не забравите, че това не е благодарение на ЕК, а "братушките" ни правели подарък хахахааааа аааа, за 3март мухахааааа, и червения електорат плачат със знаменца в ръцете пред портрета на другаря хахахааа аааа аааа, мъкааа.
53
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Причината Просия да се съгласи на 40% е, че всъщност ЕС щяха да я осъдят да ги намали с 60%.
52
0
 
1
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
бла,бла и т.н., в действителност каквото и да се случва в международен план с цени на горива, както и други важни неща свързани с икономика и финанси, до такава степен стресира наши ,,бизнесмени", търговци и финансисти че неизменно техния отговор е покачване на цени, така че в случая автоматично наистина няма да пада нищо, а ще се вдига
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казват ни индиректно ! - тези 150 милиона ще ги върнем на нас не на Вас и 40% намаление пак за нас.
50
0
 
3
 
! Отговори
хуху преди 4 години
и да не би да се качи ДДС, акциза, такса пренос, та даже и такса достъп (тази последната е като да прецедиш цедено мляко), че толкова да върпа от цената. Няма такова дялкане като у нас
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама никой не ще да каже , на каква цена сме го купували преди тоя газ и колко е в момента с тия 40% намаление.А и никой не ще и да пита ! - интересна работа,те могат да кажат ,че и 400% е намалението.
48
1
 
2
 
! Отговори
Урунгелес преди 4 години
тая баба яга от къде се пръкна
47
0
 
6
 
! Отговори
мак преди 4 години
Разбрахте ли вече, че радостта бе прибързана? Хъбове-мъбове, компоненти, методики, алабала. Не всички ще се облагодетелстват, въпреки че всички са плащали неправомерно скъпо.
46
2
 
2
 
! Отговори
Св.опашка преди 4 години
Дрогаре,не отнемайте заслугите Божко за падане цената на газа и заслугите на Орешарски, за нейното увеличение при крайният потребител. Освен това заслугата на Боце за дъжда и снега и повишаване нивото на яз. Студена. Да си имаме уважението!
45
0
 
9
 
! Отговори
Никк преди 4 години
Това не е правилно, защото същите ддс, акции и т.н, ги е имало и преди това намаление!
44
0
 
6
 
! Отговори
ЛЯВ преди 4 години
А какво е виновна Русия че в България не могат да смятат?
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко с доматите пак се иска.Казва нещо бързо и след два дни обратното.Не било 40%намаление за българите а за входа на Булгаргаз.Като платиш всичко няма и 20%.Кого и защо лъжете .
42
0
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 4 години
Вдигайте се на протест.Искаме 40 процента,пак искат само нашите да намажат...
41
0
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
1000 лв кубик газ примерно слагаме му акцизи данаци печалба ала бала да речем 35% нагоре от цената която сме го купили. Тоест 1350лв цена на дрвбно даже едни 50лв+ да им сложем ей така краднати 1400лв.Но -40%+ на входящата цена кажи речи 600лв кат им лепнем и на тях тия 35% за нашата държава идва едни 810лв кубик да им сложем пак тия 50лв далаверка 860лв. Сметки без калкулатор
40
0
 
4
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Примера с доматите ко нали простия просто го каза от 2лв -40% колкото е толкова ще е и газта. А правилно смятат хората че при по ниска цена следователно и акциза се начислява на по ниска сума същия %.
39
0
 
9
 
! Отговори
A преди 4 години
разбирам логиката ...ако хипотетично намалят утре с 100 процента цената ...крайния потребител ще плаща по-скъпо с 10 процента от преди , защото така !
38
3
 
5
 
! Отговори
Блядовете ни дерат преди 4 години
Със 140% Както и турчин не го е правилЛукойл са същите грабители
37
0
 
8
 
! Отговори
сс преди 4 години
Голямо смятане ейййй....Таксите (пренос и др.) са на КУБИЧЕН МЕТЪР и няма НИЩО ОБЩО с цената.Само ДДС и данъците са зависими от цената.

Спонсорирани публикации