Цената на природния газ ще падне, но не с 40%

Потребителите ще усетят около 20% намаление на газта
Обновена: 4 мар 2020 11:29 | 4 мар 2020 11:29, Ния Христова
61
Цената на природния газ ще падне, но не с 40%

Цената на природния газ от Русия за България ще намалее с над 40%, но това не важи за потребителите, защото на тази цена "Булгаргаз" купува на входна точка. На тази сума ще трябва да се начисли ДДС, акциз, такса достъп, такса пренос. По този начин се получава, че намалението за потребителите ще бъде около 20%. Това обясни Галина Александрова, журналист, 3e news, в предавенето "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Няколко фактора принудиха Русия да подпише подобно споразумение. Не очаквахме такъв спад на договорените цени".

"Първо, причината е в разследването, което Европейската комисия (ЕК) проведе за доминиране на пазара на "Газпром". След това бе подписано споразумение. България бе включена в групата на деветте страни с най-висока цена на природния газ и трябва да бъде предоговорено както нивото на цената, така и самата формула за определянето му", обясни Александрова.

"Досега цената се определяше на база на петролните деривати - мазут и газьол, по дългосрочни договори. Сега това ще става на годишна база, като основна компонента в стойността ще бъдат цените на газовите хъбове - австрийски, германски, скандинавски. Предполагам, че е останала и петролна компонента".

Кои индустрии ще се печеливши от по-ниската цена на газа?

"На първо място от по-ниската цена ще се облагодетелстват Топлофикациите и голямата индустрия, циментовата промишленост, химическата, торовата и металургичната индустрия", отбеляза тя.

Журналистката уточни, че ще се възстановяват надвзети суми на Топлофикация, на индустриалните потребители и на разпределителните компании.
 

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
23
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
И накрая да не се окаже,че вместо намаление цената се е увеличила!!!
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като я обложат даже ще поскъпне за краиния потребител
34
1
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
ГЕРБ вече биха отбой и казват не с 40%, а до 40% и че може да е 10%, 15%, 20%,... намалението на цената.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До QwertyМда. Тая "експертка" май е бягала от часовете по математика. Лошото е, че каквото и да се каже в България се използва за повсеместно клепане на другите, а през това време мафията яко ***.
32
5
 
2
 
! Отговори
русофил преди 4 години
Еми много ясно че ще и плащаме повече та ние наи си любим руснаците
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, жалко, зарадвах се че е 40% и за нас.
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все още са ни братушки защото въпреки това намаление пак ще ни е по скъпа с 20% от тази на западна европа
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали бяхме братушки сега ще купуваме на цени нормални както всички държави я купуват
28
1
 
16
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Хихихи! В крайна сметка цената за материалеца ще се повиши с 40%. Това е така, защото ТРЯБВА да се начислят акциз, ДДС, такси, глоби, винетки, гепане и т. н...
27
2
 
17
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Да се връща в 5 клас и да се научи да смята с проценти. Ако нещо струва 100,ддс е 20 ако струва 60,ддс е 12. Така че цената трябва логично да падне с повече от 40%
26
0
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
само не просветен наивник може да повярва че цената ще падне с 40%голямото фукане на правителството ще бъде без покритиеколкото и да падне няма да бъде защото сегашнотоправителство или булгаргаз са се потрудили да го постигнат а идва чрез намеса от западаза мечтателите и вярващите в 40% остава да пият една студена вода
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинатаИстината е, че това е сравнената със Западна Европа, която ще получава по-изгодни цени дори само поради икономически причини: например, обемите, които България купува от Раша са несравнимо по-малки от тези които Германия купува, а навсякъде по света за дългосрочен ангажимент за купуване на по-големи количества води до повече отстъпки. Разбира се, винаги може да се допусне и някакъв политически мотив, но в крайна сметка очевидния такъв с падането на цената на газа също пада.
24
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Истината е, че ще купуваме на цена 20% по-висока от средната за Западна Европа, т.е. България ще продължи да плаща най-висока цена за газта.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак добре че има са от европата. Наш'те тиквеници 10 години не можаха да договорят нормална цена.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ЗНАМ КОЙ НЕ РАЗБИРА ОТ АРИТМЕТИКА,КОЯТО СЕ ИЗУЧАВА ОТ ПЪРВИ КЛАС. АКО ДОСЕГА СА НАЧИСЛЯВАНИ АКЦИЗИ,ТАКСА ПРЕНОС И ДДС ВЪРХУ ПО-ВИСОКАТА ЦЕНА ,ТО НАМАЛЕНИЕТО ЗА КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ ТРЯБВА ДА Е С ПОВЕЧЕ ОТ 40% СЛЕД КАТО АКЦИЗ,ТАКСА ПРЕНОС И ОСОБЕНО ДДС ЩЕ СЕ НАЧИСЛЯВАТ ВЪРХУ 40% ПО-НИСКА ЦЕНА!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаджии ако можеха, щяха да потулят тази новина за намалението и гная да си плаща като поп по високата цена, а разликата у джобетата.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А цената на метана по метанстанциите дали ще падне?
19
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВЪВ МОМЕНТА БОРИСОВ НИ КРАДЕ С 40% И ТОВА СА ЧИСТА ПЕЧАЛБА КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС НАЧИСЛЕНИТЕ ТАКСИ И АКЦИЗИ ВЪРХУ ЦЕНАТА ТЕ СА ОТДЕЛНО!!СЕГА ИСКАТ ДА КРАДАТ ОСВЕН С 40% И С ЕДНО 20-30% ОТГОРЕА НАРОДА ЩЕ СИ МЪЛЧИ ТО Е ЯСНО!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименпенсиите ги пратиха в чужбина да не работят
17
3
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Всъщност истината е, че чак сега вече купуваме на нормална цена газа. Години наред беше толкова висока, защото когато Тройната Коалиция беше на власт Р.Овч. , тогавашен министър на енергетиката и шефа на Овъргаз заминаха за Москва и след това газта рязко скочи. Това го направиха, за да вземат комисионни. И на мен някой да дойде и да ми каже: Ще ти плащаме не по 10, а по 20 лв за нещо си, но искам благодарност за 20 милиона в сметката ми в Швейцария. Ако ще спечеля милиарди, с кеф ще му ги дам