Нереално е хората, спечелили от лотарията, да си получат парите

Лотарийните билетчета са в историята, хората могат да се надяват на чудо
Обновена: 4 мар 2020 10:48 | 4 мар 2020 10:48, Ния Христова
213

Лотарийните билетчета бяха забранени от държавата и вече официално са в историята. Много хора, които имат неизплатени печалби могат само да се надяват и да водят съдебни битки, за да получат парите си.

"Хората, които са спечелили награди, но не са си получили парите, законът предвижда да си ги получат съобразно правилата на съответната игра. Въпросът е, че тази законова възможност много трудно може да бъде реализирана. Да, проблемът е частно-правен. Въпросът е, че тези хора, дори да имат права, няма как да ги реализират реално", коментира адвокат Валя Гигова пред Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че при всичките претенции на държавата към "Национална лотария" АД няма как частно-правни субекти или физически лица да се конкурират с нея. Държавата винаги е привилегирован кредитор за публично-правните си вземания, подчерта адв. Гигова.

"Струва ми се абсолютно нереално хората да получат каквито и да било пари. В конкуренция с държавата тези хора няма как да си получат сумите. Тези лица нямат специална привилегия", допълни тя.

Адв. Гигова отбеляза, че същото важи и за търговците на дребно, които не са успели да продадат билетите преди да се отмени лиценза и да бъде прекратена дейността. Законът ясно казва, че талончетата трябва да бъдат унищожени от издателя им.

Как може да ги унищожи при положение, че ги е продал на търговци на дребно, които от своя страна не са ги продали на крайни потребители, разпоредбите не казват?

Според адв. Гигова ще бъдат заведени дела срещу България в съда в Страсбург. И изтъкна, че когато не можеш да получиш защита от националния си съд, единствената форма на защита остава съдът на ЕС.

"Не харесвам хазарта. Смятам, че той е опасен за развитието на човека. Но това е единият проблем. Решавайки въпроса, че хазартът ще бъде само държавен, не знам как решаваме въобще въпроса с хазарта... Лица под 18 години въобще не би следвало да имат досег до хазартни игри", каза още юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
-,,Нереално е хората да си получат парите от печалбите."- Напротив,във всяка друга държава щеше да е нереално да не си ги получат!
118
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В държавата на мафията това е само една от многото схеми с които гражданите биват ограбвани ежедневно.Естествено че държавата е в дъното,всичко се върши с нейната благословия и подкрепа
117
1
 
16
 
! Отговори
До 130 преди 4 години
И ти си прав. Трябва да се проведе мащабно разследване, но най-вероятно ще го заметат под килима като КТБ. Впрочем, кой беше ръководител на специализираният екип по делото за КТБ? Същият, който в момента е главен прокурор.
116
0
 
7
 
! Отговори
да преди 4 години
мизерници
115
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е трябвало да следи дали, и как хората получават така наречените печалби.Как и по какъв критерий на тази лотария е издаден лиценз и правото да носи името,,Национална"?Аз пък казвам че държавата не само не е контролирала нещата,а напротив-активно е участвала в крупните измами!За което разбира се може да бъде осъдена дебело в безпристрастен Европейски съд.Това че държавата не е знаела какво се случва са абсолютни бабини деветини!
114
0
 
10
 
! Отговори
До 126 преди 4 години
Законите са такива, че държавата винаги първа прибира всичко, защото се предполага, че средствата, с които тя разполага и които придобива, отиват за общественото благо т.е. всички хора имат полза. Друг е въпросът, че това е на теория, а на практика всички знаем къде отиват тея пари. Въпросът е, че съдебната система е прекалено зависима, за да тръгне срещу истинските престъпници по върховете на властта.
113
0
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Важното е министърчето Горанов да си стои на местенцето. Не знам още какви бели трябва да направят НАП, за да му се разклати стола!? То не бяха кражби на лични данни, опростени милиарди ДДС, непотърсени милиони данъци, корумпирани комисии по надзора, по хазарта... ПП - на мен за 1,04лв. разминаване в осигуровка ми писаха четири мейла, та чак заплашват със съд..., а за милиардите тишина и усмивка.
112
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичката им работа на тия в НАП е такава - осират всичко и накрая невинни хора го отнасят заради тяхна некадърно свършена работа.
111
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 122Не е права - защото от некадърността и мързела на държавни чиновнци, хората не могат да си получат полагаемото.Помисли пак дали тая пародия на държават е част от решението на проблема, или част от самия проблем.
110
4
 
26
 
! Отговори
Шмекер преди 4 години
Много му се събра на ББ - Национална лотария, Барселона, КТБ, ЦСКА-Литекс, Мишо Бирата.. Има материал за поне 3 доживотни.
109
1
 
8
 
! Отговори
Питам за един познат преди 4 години
Има ли Адвокатин ,който да не обещава на клиента си да спечели дело? Извод"-Нве слушай какво плещи никой Адвокатин на него муйпрезУЯточно за твоята щета и дело той си има тарифчица по образец и печвелиШ ни пичелийШ ТОЙ Бадвиокатина си взима ХОНОРАРЧЕТО още преди да си пуснал искова молба. Па ше те лъже и върти и суче докато свят светува! Бил съм там брал съм копривата на гявули адвокати.
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всяко нещо, което държавата не иска да се занимава, макар да е нейна работа се повтаря мантрата"Проблемът е от частно-правен характер"Обаче има и ЗОДОВ - Закон за отговорността на държавата и общините от вреди. Там всеки може да съди държавата за незаконосъобразни действия и БЕЗДЕЙСТВИЯ като стой та гледай.Според мен държавата може да я осъдят и за действия, задето така *** казуса, че не могат да се плащат печалби и за бездействия - че толкова време бездействаха и се мотаха!
107
1
 
9
 
! Отговори
До 118 преди 4 години
Адвокатката е права в случая - държавата е привилегирован кредитор. Първо тя си получава парите, а след това всички останали.
106
1
 
22
 
! Отговори
Хари Бръснача преди 4 години
Тoзи път Тиквунa cи нaмeри мaйcтoрa зaщoтo тaзи лиcицa Дeр Лaйнeн, нямa нищo oбщo c прeдишния пияницa Юнкeр. Тя нa бързo му уceти нoмeрa кoйтo ce oпитa дa я изигрae c Пaдишaхa, зa дa и бръкнaт якo в джoбa и дa cи пoдeлят cлeд тoвa плячкaтa ! Зa тoвa нa финaлa тoй пoлучи eднo cдържaнo: Блaгoдaря ! A "лъвcкия пaй" oт 700 000 000 eврo пoлучихa визaнтийцитe, зaщoтo прeз цялoтo врeмe нa кoнфликтa . . . ce държaхa дocтoйнo !
105
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***.илите не само са трили трили и хранили БКП партийните каси но и сега се оказват целите поакани и спечелили най големият среден пръст .Не е лесно да си види0теночовекоподобно и да се родиш тотална щета.
104
5
 
4
 
! Отговори
??? преди 4 години
Наистина ли има хора, които са си купували билетчета от тази лотария?! Аз не познавам нито един такъв. Който го е правил да си плаща сега, дал си е залудо парите и толкоз.
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опипват почвата с тая партенка..."Чакайте да видим дали ще роптаем, пък ще я смятаме..."Това не е още никакво официално становище, хванали някаква пишман адвокатка да дрънка глупости.
102
1
 
16
 
! Отговори
Балък преди 4 години
Абе вЕрно ли има наивници, които си мислят, че цялата схема не е предварително разработена?! Някой "печели" стотици хиляди и милиони, а те му ги изплащат на части!? Спечелил си 500 бона, изплатили са ти 100, останалите 400 ги прибира държавата т.е. Бойко. А знаете ли колко милиони правеше тая лотария НА МЕСЕЦ от билетчета на заблудени хора!? Сега всичко отива за държавата т.е. за Бойко. Една огромна пирамида е това.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 109Много си прав! Конфискация в полза на държавата, ако трябва публична продан и да се разплащат с хората!
100
0
 
28
 
! Отговори
А преди 4 години
Тези дни един от печелившите зададе много интересен въпрос, но никой не отговори и не пое отговорност. Човекът попита, защо след като лицензът е за 10 години, Комисията по хазарта е поволила печалби да се разсрочват до 20 години. Както по-долу някой писа, Божков е престъпник, но само той ли?

Спонсорирани публикации