Нереално е хората, спечелили от лотарията, да си получат парите

Лотарийните билетчета са в историята, хората могат да се надяват на чудо
Обновена: 4 мар 2020 10:48 | 4 мар 2020 10:48, Ния Христова
213

Лотарийните билетчета бяха забранени от държавата и вече официално са в историята. Много хора, които имат неизплатени печалби могат само да се надяват и да водят съдебни битки, за да получат парите си.

"Хората, които са спечелили награди, но не са си получили парите, законът предвижда да си ги получат съобразно правилата на съответната игра. Въпросът е, че тази законова възможност много трудно може да бъде реализирана. Да, проблемът е частно-правен. Въпросът е, че тези хора, дори да имат права, няма как да ги реализират реално", коментира адвокат Валя Гигова пред Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че при всичките претенции на държавата към "Национална лотария" АД няма как частно-правни субекти или физически лица да се конкурират с нея. Държавата винаги е привилегирован кредитор за публично-правните си вземания, подчерта адв. Гигова.

"Струва ми се абсолютно нереално хората да получат каквито и да било пари. В конкуренция с държавата тези хора няма как да си получат сумите. Тези лица нямат специална привилегия", допълни тя.

Адв. Гигова отбеляза, че същото важи и за търговците на дребно, които не са успели да продадат билетите преди да се отмени лиценза и да бъде прекратена дейността. Законът ясно казва, че талончетата трябва да бъдат унищожени от издателя им.

Как може да ги унищожи при положение, че ги е продал на търговци на дребно, които от своя страна не са ги продали на крайни потребители, разпоредбите не казват?

Според адв. Гигова ще бъдат заведени дела срещу България в съда в Страсбург. И изтъкна, че когато не можеш да получиш защита от националния си съд, единствената форма на защита остава съдът на ЕС.

"Не харесвам хазарта. Смятам, че той е опасен за развитието на човека. Но това е единият проблем. Решавайки въпроса, че хазартът ще бъде само държавен, не знам как решаваме въобще въпроса с хазарта... Лица под 18 години въобще не би следвало да имат досег до хазартни игри", каза още юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива номера наистина са в състояние да откажат много хора от хазартните игри, поне по-разумните.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До8. Сигурността свърши 1944. От тогава до днес има заграбване от Държавата и Партиите. Конституцията и Законите не се променят в оснтовната си част . Въпреки условията поставени от ЕС.
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГробокопачЦялата лотария беше така направена че ако собствениците бяха казали че я закливат добловолно то отново нямаше да платят печалбите на големите победители. Затова и печалбата се изплаща на части. Идеята е печалбата да е по-голяма за да има повече зарибени да играят. Така че Симеонов не е виновен.
16
1
 
16
 
! Отговори
Играч 2 преди 4 години
..... Забрана и за "Еврофутбол" - същите *** , като "Националната Лотария" !!! Освен това редовно си плащаха където трябва ... Примерно - Високи Политически етажи и Комисията по Хазарта ..... за да бавят и спират лицензите на Световно признати Букмейкъри ..... "Бет 365" едва взеха ! Има някои , които още нямат ЛИЦЕНЗ за Тиквостан !!! А самия "Еврофутбол" коефициентите им за всякакъв род спортни събития са СИЛНО ЗАНИЖЕНИ спрямо всички други Букмейкъри !!! "Големи тарикати" ...Няма що !!!!!
15
6
 
26
 
! Отговори
Юрист преди 4 години
В България правото умря преди 30 години.
14
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а държавата като прибираше данъци не се дърпаше а сега оправяйте се
13
2
 
61
 
! Отговори
Радев преди 4 години
Все повече лъсва, че идеята е била да се отнеме бизнеса на Божков, а не да се изкорени хазартната зависимост в една не малка част от хората. Не ограничиха ТВ-рекламата на хазартни игри, десетките игрални зали в непосредствена близост до училища също не са пипнати. Чува се, че тотото щяло да става спонсор на "Левски". на какво отгоре? Как така една държавна фирма ще финансира частно дружества?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще имат да взимат
11
4
 
24
 
! Отговори
Кой ще плаща преди 4 години
Главният редактор на вестник Дума е осъдил МВР респективно Борисов и Гешев за незаконен арест и фалшиви обвинения!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Играчи на лотария с мисъл да печелят??????????????????????????????????????
9
1
 
34
 
! Отговори
Иван Пешев преди 4 години
Ще ме извиняват юристите , ама държавата като не и изнася нещо сменя закона от днес за утре. От морална гледна точка, държавата им отговорност към търговците и към спечелилите защото тя си е прибирала данъка и тя е допуснала това и тя го е разръчкала в последствие, нали с данъци издържаме държава която ни дава сигурност иначе за какво ни е тази държава? Много ми е интересно кой ще купува на юнашко доверие държавните билетчета след този 8 год. цирк с частната лотария и неговия грандиозен финал.
8
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашата държава се държи като тийнейджър. Днес е едно, утре друго. Няма нищо сигурно и постоянно. Абсолютна джунгла.
7
2
 
38
 
! Отговори
Играч преди 4 години
Повече от ясно е , че никой няма да получи вече и стотинка от тази така наречена - "Национална Лотария" ... Какво й е Националното ?!?! След като е в - ЧАСТНИ РЪЦЕ ?!?! ...И според мен съдебните дела ще са абсолютно безмислени. Ще се проточат и години. И пак няма да си вземат парите. Който взел до сега - взел !!! ..... Лично мое мнение - ТРЯБВА ДА ЗАБРАНЯТ И "ЕВРОФУТБОЛ" ... Те са същата помия , като "Националната Лотария" ... ОСВЕН ТОВА ПРАВЕХА НОН СТОП "МРЪСНО" НА СВЕТОВНИ БУКМЕЙКЪРИ .....
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава хората няма да съдят лотарията, а държавата.
5
7
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Това, което трябва да се каже в случаят е за Валери Симеонов. Той съвсем съзнателно и нарочно посече подобни хора, като ги прави в девета глуха с изказванията си, да си вземат парите по съдебен път. Според мен, тези хора трябва да съдят за неустойки и да си искат парите от Валери Симеонов. И смятайте, Валери Симеонов е "Българската Държава". Това е Смешно;))) ако не е Жалко. Един отявлен се.рсемин е "Българската Държава", но страхът, че някой ще краде като него и ще стане политик-конкурент...
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво заплакали за лотариини играчи. На село с частна работа, як труд в дъжд и пек ни изиграха с парите от европа и акциза за горивата. и държавата я няма . Та за тия играчи ли да мислиме.
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Печелившите няма да получат остатъка от печалбата си. Редно е печалбите да се изплащат на един път а не на части.
2
0
 
26
 
! Отговори
aa преди 4 години
хаххаааа ахахахахаа , *** ганьоооооо. 95% от народонаселението вече и втория акъл няма да му дойде
1
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редно е да забранят рекламата на хазартни игри.

Спонсорирани публикации