Нереално е хората, спечелили от лотарията, да си получат парите

Лотарийните билетчета са в историята, хората могат да се надяват на чудо
Обновена: 4 мар 2020 10:48 | 4 мар 2020 10:48, Ния Христова
213

Лотарийните билетчета бяха забранени от държавата и вече официално са в историята. Много хора, които имат неизплатени печалби могат само да се надяват и да водят съдебни битки, за да получат парите си.

"Хората, които са спечелили награди, но не са си получили парите, законът предвижда да си ги получат съобразно правилата на съответната игра. Въпросът е, че тази законова възможност много трудно може да бъде реализирана. Да, проблемът е частно-правен. Въпросът е, че тези хора, дори да имат права, няма как да ги реализират реално", коментира адвокат Валя Гигова пред Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че при всичките претенции на държавата към "Национална лотария" АД няма как частно-правни субекти или физически лица да се конкурират с нея. Държавата винаги е привилегирован кредитор за публично-правните си вземания, подчерта адв. Гигова.

"Струва ми се абсолютно нереално хората да получат каквито и да било пари. В конкуренция с държавата тези хора няма как да си получат сумите. Тези лица нямат специална привилегия", допълни тя.

Адв. Гигова отбеляза, че същото важи и за търговците на дребно, които не са успели да продадат билетите преди да се отмени лиценза и да бъде прекратена дейността. Законът ясно казва, че талончетата трябва да бъдат унищожени от издателя им.

Как може да ги унищожи при положение, че ги е продал на търговци на дребно, които от своя страна не са ги продали на крайни потребители, разпоредбите не казват?

Според адв. Гигова ще бъдат заведени дела срещу България в съда в Страсбург. И изтъкна, че когато не можеш да получиш защита от националния си съд, единствената форма на защита остава съдът на ЕС.

"Не харесвам хазарта. Смятам, че той е опасен за развитието на човека. Но това е единият проблем. Решавайки въпроса, че хазартът ще бъде само държавен, не знам как решаваме въобще въпроса с хазарта... Лица под 18 години въобще не би следвало да имат досег до хазартни игри", каза още юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
29
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Какво нещо е живота... Печелиш милион, празнуваш, правиш планове, смяташ, че живота ти е уреден и *ПРАС* ....
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И адвоката се захванал с "лотариина игра" да печели.?
37
6
 
26
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
В случаят, щом държавата прави насилствено прекратяване на "бизнеса" на набелязан от нея човек и от това пострадват трети лица, то държавата трябва да наплати на въпросните лица, това, което има да получат. Защо? Защото един път е разрешила подобен "бизнес" да съществува, втори път е вземала данъци от него, трети път, самата "държава" е оставила хората без друга надежда за добро препитание!
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късмета в тая държава е като бежанците и корона вируса! Блъскат се във "великата българска стена" и дебелата глава на Далавери и до там! Така, че ако има някой за "благославяне" това е той!Ако бяха се усетили на време да облагат лотарията с нормални данъци може би сега щяхме тайничко да завиждаме на печелившите!
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заглавието е трепач
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В подредени Държави в ЕС. Има точно определени места за хазарт, проституция и развлечения. Тук на всяка крачка места за хазартни, бързи кредити, реклами за лесни пари.
33
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата има вина тези хора да не си получат парите. 1. тя би трябвало да иска т.нар. банкова гаранция на фирмата, която да покрива именно такива случаи. Очевидно това не е било направено. 2. държавата запорира сметкита на фирмата, не виждам какъв е проблемът от тях да изплатят печалбите, но очевидно не искат. 3. защо изобщо е била лицензирана игра, която да разсрочва печалбите за 20 години, при положение, че лицензът за хазарт е макс. 10г.? Те по начало не са имали намерение за плащат явно
32
5
 
9
 
! Отговори
незнайко преди 4 години
ВИЖТЕ СИ ЗАГЛАВИЕТО---НЕРЕАЛНО Е СПЕЧЕЛИЛИТЕ ДА СИ ПОЛУЧАТ НАГРАДИТЕ----СЛАБ 2
31
2
 
9
 
! Отговори
нормален преди 4 години
Каква държава,какви пет лева?Това си е като ,,пирамидите и фараоните"и другите хазартни игри и уловки през последните 30 години-през които бая народ изгоря!Всеки си носи риска и участници и организатори....Може да съдиш държавата,ако е държавна лотария..,,Лафка" също се опитаха да зарибят пазара и ......ядец!!!
30
1
 
31
 
! Отговори
Дид преди 4 години
КАЗИНА във всеки блок и всеки град води до брутални обири за малки суми.Битовата престъпност се подхранва точно от тези места.Нямам нищо против хазарта,но нека си ги изнесат някъде извън градовете в специално изградени за това увеселителни паркове.В противен случай когато минавата ежедневно децата ни покрай добер украсени и примамливи табели с уверенията за лесни пари,това със сигурност изкривява съзнанието им за почтеност и тридолюбие.И от там всичко отива по дяволите.
29
0
 
29
 
! Отговори
Учуден преди 4 години
Как така "НАЦИОНАЛНА ЛОТАРИЯ" след като е в - ЧАСТНИ РЪЦЕ !?! Това искам да знам!?!?! Какво по - точно и е - НАЦИОНАЛНОТО?!?! Може би , ОБЩО НАЦИОНАЛНО КРАДЕНЕ ОТ ВЯРВАЩИ СИ ЧЕ МОГАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ НЕЩО ЖАЛНИ И БЕДНИ БЪЛГАРИ ?!?!
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KokoНе е редно да се национализира бизнес.Редно е да се закрие, като има нарушения.
27
1
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До АнонименДа, но те нямат намерение да я закриват, щом всеки търка билетчета;))) С една дума, ти си член на Националният Съюз за Спасение на Бойко;))), едни от най-гнусните коп.илета заедно с МВР-О на Бау Бау;))) Сеч требе за вас, сеч и клане! И никакво управление!
26
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що мари ***, оти да си не получат печалбата? Жалкото е че хорицата, спечелили сега си проклинат късметеца! Още по жалкото е това, че кръглоглавото квартирантче е "проспало" едни 500-600 милиона и стовари вината на комисията по хазарта, може би за това, че не са делили с правилните хора!И мислите ли, че апартамента е на кръстника му? След време когато този изчезне от полезрението ще се разбере, че кръстника е направил дарение на познайте кой, на тъщата или на някое от чаветата му!
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално погледнато - трябва да ги изплати този който е разрешавал на тези шмекери. Едни шмекери са разрешавали на други шмекери да се върши това. А тези шмекери са събирали от търкащите балъци тези пари и предполагам си си поделяли 9/10 от събраните пари и са давали 1//10 на жадните за печалби. Та така. Кой взел взел. Кой не взел, да е взел.
24
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На много хора им взеха имоти , фирми , разбиха семейства след 1944г. Тия за лотариина печалба РЕВАТ! Да се чуди човек в какви реалности са живели тия с билетчетата.
23
2
 
24
 
! Отговори
Koko преди 4 години
А реално ли е да се фалира работещ бизнес, чрез насилствена национализация ? По правилата на всички закони държавата следва да изплати печалбите.
22
1
 
17
 
! Отговори
Слави преди 4 години
Като спечеля изборите ще върна всички лотарийни билети в играта.Отново ще продаваме надежда на сиромасите.Това ми го подшушна Сиромахов.
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега всички потърпевши от действията на правителството трябва да се съберат и да осъдят правителството за тази акция в стил 10.09.1944....
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които наклепаха Божков нали държат онлайн залаганията в България. Сега рекламите им изкачат навсякъде. Целта беше да ликвидират конкуренцията на билетчетата за да може сега хората да залагат онлайн директно през смартфоните си. Този бизнес модел е много по добър от билетчетата а и държавата реално не може да го контролира.