По един сигнал всеки ден за бито животно

Регистрираните случаи за 2019 г. са 409
5 мар 2020 09:33, Ния Христова
39
По един сигнал всеки ден за бито животно
Снимка: БГНЕС

409 са регистрираните сигнали за насилие срещу животни през 2019 г., сочи справка от Министерството на вътрешните работи, цитирани от в. Монитор. Статистиката показва, че тенденцията за увеличаване на брой на такъв вид престъпления. За 2018 г. той е 349.

Тази бройка прави следно по един сигнал дневно за този период. От  създаването на зоополицията у нас досега сигналите за побой над животни са нарастнали с почти 43%.

Този ръст се дължи на нарастващото доверие на хората у зоополицията, както и реакцията от тяхна страна, когато забележат насилие над животни, заявиха от вътрешното министерство.

Според експерти обществото става все по-чувствително на тази тема. За да може обаче полицаите да съдействат, всеки свидетел трябва да подава сигнал, вместо да споделя публикации в социалните мрежи. Това все още се осъществява чрез позвъняване на спешния номер 112. Когато случаят не изисква спешна намеса, сигнал за престъпление може да бъде подаден и до съответната районна прокуратура или районно полицейско управление, включително и по електронна поща, съобщават от министерството.

При свързването с органите на реда е важно да се дадат възможно най-много подробности около инцедента. Трябва да се разясни как е настъпил, да се посочи информация относно извършителите и колко на брой са те, дали има опасност за здравето или живота на други хора или животни и методът, по който е извършено насилието върху животното - с огнестрелно оръжие, хладно оръжие, подръчни средства, отрова или друго. В случай, че насилникът е използвал превозно средство трябва да се посочат данни, свързани с вида му, марката, модела, цвета, отличителните белези и регистрационния номер, както и посоката на движение, за да може той да бъде разкрит възможно най-бързо. Колкото по-бързо и подробно се представи информацията, толкова по-големи са шансовете извършителят да бъде разкрит и задържан.

От МВР съветват при възможност свидетелите да изчакат пристигането на органите на реда. Общо 523-ма зоополицаи има в цялата страна, които са готови да реагират при подаден сигнал за насилие над животни. Те са различен брой във всяка община в зависимост от оперативната обстановка.

Експерти са категорични, че насилието над животни води и до други престъпни дейности. Често извършителите на подобно посегателство прибягват и към малтретиране на свои близки или приятели и други прояви на жестокост. От 2011 г. тормоза над животни у нас се смята за престъпление. За него Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 3 години и глоба от хиляда до 5 хиляди лева, а в по-тежките случаи от една до три години затвор и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Да преди 4 години
До Анонимен 33Зависи от човека, има хора и кучета за трепание! За зли хора и зли кучета, зъл прът са казали хората.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова злоба и жестокост навсякъде! Комплексари, които изливат гнева и злобата си по този отвратителен начин, са потенциални убийци и на хора.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТериторията им ли? Моля като очевидно много квалифициран кучевъд и човекомразец да ми цитириаш точно кои "територии" по Конституция са изключителна кучешка собственост, за да не им нарушавам границите. На запад уличните песове ги прибират в приюти. Ако нямат чип, никой не ги потърси или осинови в рамките на определн срок, се приспиват. За сметка на това в София бездомните кучета се товарят в бусове от центъра и се карат в крайните квартали, за което медиите мълчат.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кучетата това, кучетата онова... а защо има изобщо бездомни кучета? А, да, защото детето искаше кученце, вие му взехте и на втория месец решихте, че не ви се занимава с него и го натирихте на улицата. И после имало бездомни кучета! Те са там заради вас! Ще ме прощавате, ама сте малко като едни от махалите. Хвърлят бок...к през балкона и после било мръсно, нямало ли да дойде някой да им изчисти.
27
3
 
6
 
! Отговори
Да преди 4 години
И това е платена новина от кучкарските организации, които окрадоха десетки милиони за последните 10-15 години. гешев къде спиш, провери ги, как разходват средства. Можеха златни приюти да им построят.
26
3
 
4
 
! Отговори
Константин преди 4 години
До Анонимен 27Хубаво ме предупредиха, но ако още малко се беше приближило, такива шутове щеше да отнесе, както и онзи с кофата с храна. Но аз някакси запазих самообладание, и само му свирнах на маст ята. И друго, аз вървях спокойно по обществения тротоар, не обособена зона за кучета.
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КонстантинКучетата лаят,когато навлизаш в територията им или когато ги е страх,лая е предупреждение да не наближаваш или е от страх.
24
5
 
9
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Не може определени индивиди да хранят всякакви животни около блоковете и да мислят, че грижата се изчерпва с това. Това не е грижа, грижа е да храниш животното, ваксини, регистрация и най-важното да не притесняваш другите.
23
5
 
8
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Вместо да си пишем тук, трябва да се поискат нормално законодателство и работещи органи на държавата, в това число и зоополиция. Вчера един бълхарник ме нападна в Дружба, но на един два метра пред мен се спря, иначе за вчерашния ден щеше да има 2 случая на насилеи, бях се подготвил такъв шут да му набия, заобиколи маст ята цяла ограда за да ме облае. Кога ще започнат да се контролират хората с животни.
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧебурашкаЗа първи път подкрепям мнението на Чебурашкин!Прав е.А това,че има животни из градинките пред блока ви е по вина на общината и управниците ви,а не на самите кучета,кучета нямат представа,че хората имат някакви закони,които не са природни.
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧебурашкаВеличието е нещо което се постига с разум, а от там със сила. Когато си подчинил живота си на отгледането на разни непотребни животни, това е лудост - тук няма величие, а деградация, няма цивилизация, а дивотия. Много интересно каква логическата връзка между прогреса и отношението към животните!? Може би ако си африкански туземец кланящ се на козички си изключително прогресивен, а ако си човек създаващ и използващ високи технологии се изостанал, защото не се кланяш на бог Козел?
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до ЧебурашкаНе знам в Китай, но в САЩ ако си купиш куче, трябва задължително да го кастрираш. Там бездомно куче не съм виждал. Вярно, бил съм само в няколко от големите градове, но пък в София си има колкото искаш и отгоре.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Занимавам се с лов и кастрация на бездомни кучета. Докато ги има, ще получавам заплата. Вярвам, че след като можете да включите компютър, влезете в интернет и намерите тази статия, сте достатъчно умни, да се досетите, какви ще са моите действия.
18
5
 
5
 
! Отговори
до Чебурашка преди 4 години
Китай и САЩ велики нации ли са? За теб да. Ама дори и ТИ, дето си кон с капаци, можеш да си направиш справка колко скитащи, заловени и не осиновени или потърсени кучета се унищожават там годишно! Така че твоят умен човек е най-вероятно зоофил!
17
1
 
12
 
! Отговори
Давам сигнал преди 4 години
Миналата година в България бяха убити почти всички *** от породата Източнобалканска ***. Някъде на сещате се какво на географията едно прасе се разболяло от лоша болест. За да не се разболеят и умрат, избиха всички останали ***. Предпазиха ги от умиране!!!!
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимна преди 4 години
Ами те като са плъзнали из градовете и ни нападат децата е така. Сигнал за пребито дете няма да има, ама за бездомни кучета има. Да въведат присъда за изхвърлени животни и за хора, хранещи ги на улицата без да им осигуряват подслон и безопасност. Защото да хвърлиш коричка хляб и да си заминеш не е добро дело, а само успокоение на гузна съвест.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сигнали от тероризирани граждани от безспирно лаещ слабоумен пyмияp има ли? Май няма. И там е проблема!
14
8
 
7
 
! Отговори
величие преди 4 години
До ЧебурашкаАз например съм от величията. Всеки ден към обед храня животните в градинката.А ти? Храниш ли?Изнеси Чебурашке помията!
13
9
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Много психопати са се изявили във форума. За величието на една нация и за моралният и прогрес може да се съди по отношението и към животните, беше казал един умен човек.
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ***Абе ти си изкарвай всяка сутрин остатъците от вечерята пред входа за да угояваш "горките животинки" е после чакай общината да ги прибере в приюти....Май си ходил да пушиш в часовете по биология, а за функциите на държавното и местното управление си нямаш елементарна представа...

Спонсорирани публикации