По един сигнал всеки ден за бито животно

Регистрираните случаи за 2019 г. са 409
5 мар 2020 09:33, Ния Христова
39
По един сигнал всеки ден за бито животно
Снимка: БГНЕС

409 са регистрираните сигнали за насилие срещу животни през 2019 г., сочи справка от Министерството на вътрешните работи, цитирани от в. Монитор. Статистиката показва, че тенденцията за увеличаване на брой на такъв вид престъпления. За 2018 г. той е 349.

Тази бройка прави следно по един сигнал дневно за този период. От  създаването на зоополицията у нас досега сигналите за побой над животни са нарастнали с почти 43%.

Този ръст се дължи на нарастващото доверие на хората у зоополицията, както и реакцията от тяхна страна, когато забележат насилие над животни, заявиха от вътрешното министерство.

Според експерти обществото става все по-чувствително на тази тема. За да може обаче полицаите да съдействат, всеки свидетел трябва да подава сигнал, вместо да споделя публикации в социалните мрежи. Това все още се осъществява чрез позвъняване на спешния номер 112. Когато случаят не изисква спешна намеса, сигнал за престъпление може да бъде подаден и до съответната районна прокуратура или районно полицейско управление, включително и по електронна поща, съобщават от министерството.

При свързването с органите на реда е важно да се дадат възможно най-много подробности около инцедента. Трябва да се разясни как е настъпил, да се посочи информация относно извършителите и колко на брой са те, дали има опасност за здравето или живота на други хора или животни и методът, по който е извършено насилието върху животното - с огнестрелно оръжие, хладно оръжие, подръчни средства, отрова или друго. В случай, че насилникът е използвал превозно средство трябва да се посочат данни, свързани с вида му, марката, модела, цвета, отличителните белези и регистрационния номер, както и посоката на движение, за да може той да бъде разкрит възможно най-бързо. Колкото по-бързо и подробно се представи информацията, толкова по-големи са шансовете извършителят да бъде разкрит и задържан.

От МВР съветват при възможност свидетелите да изчакат пристигането на органите на реда. Общо 523-ма зоополицаи има в цялата страна, които са готови да реагират при подаден сигнал за насилие над животни. Те са различен брой във всяка община в зависимост от оперативната обстановка.

Експерти са категорични, че насилието над животни води и до други престъпни дейности. Често извършителите на подобно посегателство прибягват и към малтретиране на свои близки или приятели и други прояви на жестокост. От 2011 г. тормоза над животни у нас се смята за престъпление. За него Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 3 години и глоба от хиляда до 5 хиляди лева, а в по-тежките случаи от една до три години затвор и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
14
 
! Отговори
колко е готино преди 4 години
Да храниш кучетата пред блока като хвърляш залци през балкона. Колко много ползи има от това:- отърваваш се от домашният ***- чувстваш се значим и велик, претендираш че си добър и загрижен- нямаш никаква отговорност, ако кучетата не дай боже ухапят и наранят някого , нямаш никакво отношение към инцидента- не е нужно да чистиш, да се грижиш, ваксинираш, възпитаваш- ако си на кеф, хвърляш комати, ако ли не, пропускаш
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютна простотия - сигналите ги подават разни ментално болни лелки и социопатски НПО-та. Големия проблем са бездомните животни скитащи по улиците, най-вече кучетата, които представляват опастност за обществото, а не че някой си ритнал пес.
9
2
 
5
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 4 години
Изгубени тъща и куче. Давам награда само за кучето!
8
10
 
5
 
! Отговори
*** преди 4 години
До зоологАко животните са в приюти няма как зоофилите да ги хранят на улицата и да се събират глутници. И да, проблемът е общински.
7
11
 
11
 
! Отговори
зоолог преди 4 години
До ***Видовете съществуват там, където имат хранителна среда ! Проблема с бездомните животни идва от там, че разни зоофили редовно ги хранят. Ако нямат храна, ще изчезнат по естествен начин. И не общината и правителството са виновни за това, а пустия ни селски манталитет !
6
9
 
10
 
! Отговори
Freeman преди 4 години
Ква зоополиция, вие нормални ли сте ве? 200к държавни служители имаме и вие още *** искате?
5
6
 
11
 
! Отговори
*** преди 4 години
Ако общините най-накрая си свършат работата и решат проблема с бездомните кучета, няма да има бити животни или поне много по-малко. Но това пък ще остави доста хора без поминък.
4
16
 
16
 
! Отговори
Кучомраз преди 4 години
А за бити хора защо не се възмущавате, кучелюби про клети, голяма работа, че няколко дръгливи песа и мачки ще баялдисат от лобут, като толкова ви е мъчно за тях, плюск айте от един казан с цялата животинска па плач и си го слагайте по дупките, зоофили изтр ещели
3
12
 
17
 
! Отговори
сф преди 4 години
Преди 100 години 90% от българите са живели по селата. Били са животновъди. Този "ген" лесно не се избива ! То като ти идва отвътре да излезеш сутрин с животинка на мерата и да се радваш като почне да я "тори"...Това, че живееш в град, това, че мерата всъщност е детска площадка не променя инстинкта ти на пастир ! Като си програмиран остатъка от храната да я даваш на прасенца и кокошки, като ги няма ръсиш кокали и огризка на тротоара пред входа...и храниш плъхове и ***. Ген,к,во да пра,иш !!
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е хубаво да се бият животните, но да се хранят и привличат в определени места може да е направо опасно.
1
22
 
19
 
! Отговори
сф преди 4 години
Който обича животните да стане фермер, ветеринар, пастир, работник в зоопарка и т.н.т. Но разни неразлюбили селото "граждани" да престанат да въдят животинки из блоковете и да ти "пашуват" по паркове и градинки !!!

Спонсорирани публикации