Спекулата с маските: Неморалният аспект на презапасяването

Лекари и уязвими групи останаха без предпазните маски за сметка на презапасилите се
Обновена: 5 мар 2020 14:36 | 5 мар 2020 14:25,
80

Страхът от коронавирус продължава да вилнее в България. От няколко седмици предпазни маски няма, а също така стана ясно, че от аптеките изчезна и противовирусното лекарство Тамифлу. Маски се продават в интернет, но на десетократно завишени цени и със съмнително качество. Кутия от 50 маски е на цена между 50 и 70 лева.

"В момента в България чакащите за трансплантация са над 1000, а имаме близо 600 трансплантирани, които имат нужда да носят тези маски и не заради коронавируса, а заради грипа, който е в момента. Всички пациенти в у нас, които са трансплантирани, пият медикаменти, които са имуносупресори. Те правят имунната система да бъде понижена и много по-лесно инфекциите навлизат", каза Евгени Георгиев от Алианса на трансплантираните в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че е посетил няколко аптеки - масово не е имало маски, но в аптеките, в които са били налични, са стрували между 2 и 3 лева.

Основателят на инициативата "Капачки за бъдеще" Лазар Радков каза, че проблемът с маските вече е глобален, защото най-големият производител е Китай и най-много нужда на маски има точно там.

"Спекулата в момент на криза е нещо, което не е морално. Тези хора, които се презапасяват, купуват маски, лекарства, в следващия момент точно техните близки може да бъдат нуждаещи се от това. Може да се нуждаят от лекарство, което някой друг е изкупил", каза още Лазар Радков.

Според него спекулата вреди на цялото общество.

"Оказва се, че няма маски за лекарите, няма маски за сестрите. Съмнявам се, че някой от тези хора иска да бъде опериран от лекар без маска. Ако свършат в болниците - те ще преминат към стерилизиране на платнени маски", допълни основателят на "Капачки за бъдеще" пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че проблемите идват от един малък контингент от хора, а ние имаме отговорност, когато нещо е вредно за цялото общество, да го посочим с пръст и тези хора да бъдат изолирани.

"Министерство на здравеопазването, Здравната каса, БЛС и фармацевтични компании трябва да погледнат високите цени, които се появиха. Нашата битка за това, че пием в пъти по-скъпи лекарства, отколкото съседни държави, е от години", допълни Евгени Георгиев.

От думите му става ясно, че в социалните мрежи хора масово споделят как са поръчали маски, но са получили боклуци или празни опаковки.

"Тази истерия с презапасяването с продукти и медицински пособия много лесно може да бъде избегната, ако се създаде една култура - човек да има набор от дълготрайни продукти", каза още Лазар Радков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Godt преди 4 години
Ми то спирт, ръкавици и храна скоро няма да има. За справка вижте магазините по чужбина! Накрая и доктори може да нямаме. То тия китайци все ги измислят едни такива сложни схеми.
67
0
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
Вие спите още !!!Държавата скри маските за народа !!!Държавата финансира Армията , за това и маските отиват за Армията. За това този *** Генерал ви лъже че Corona Virus няма в България няма!!Ама спите ли още , Спите ли ?
66
0
 
2
 
! Отговори
ъ преди 4 години
Излиза, че производителите на маски правят монопол и пускат короната....Симетрична логика.....
65
1
 
1
 
! Отговори
Спекулант преди 4 години
Нищо лично. просто- бизнес
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 68Не и когато им диктува - изп всичко и смачкай всички - отнели е над 35000 години на анатомично модерния човек да спре, постоянно да избива всичко което срещне, че да имаме общество. Ако някой вземе абсолютно всички лекарства за себе си и остави всички да измрът, то ще оцелее, но за сметка на всички останали. Човекът не е просперирал, като се е самоизяждал ... ако ще е така да раздадем по една пушка и последния жив, може да се качи на трон от кости и да се радва, че е победил.
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е само в България това.Току-що проверих в аптека в Дъблин - маски има... но по ?2.95...ако щеш!
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-страшно от руския вирус няма.
61
2
 
0
 
! Отговори
До64 преди 4 години
Никъде и никого не омаскарявам:Инстинкта за самосъхранение при Homo sapiens не можеш да го наричаш "Народа е уникално мега турбо тъппппп"Това не те прави по "умен" нито по "смел"!
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охх на бацяяя - инвестирах 7.8к в маски преди два месеца, ама ся - от 60 ст аз даам на 10 лева! Оххх на батяяя ша са на гуша с парички! Май на 20ка ша дигна!
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55Типични сгaнчовци. Преди години един все ме караше безплатно да му оправям документите в чужбина. Когато аз гонпомолих за услуга (да ми донесе един плик с документи, който трябваше да вземе от мой познат) оня ми каза:- Ооо ти ба луд линси уе, ша са разкаравм 30 минути зард тебе!Казах му никога повече, да не се свързва с мен за нищо.Преди два месеца го изритаха от жилището му и му запорираха сметките заради невъзможнатта да се справи сам.Сега ме разнася из фейс-а къф лош човек съм бил.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки малко уфатен човек с много малко средства и една шевна машина може да си направи маска с много добри показатели. Важно в случая е да я копира като шаблон от оригинална и да я направи така, че плъдно да приляга към лицето.Повечето са кривокраки и мързелуви и се надяват, че все нешо ще им се даде или ще си го купят.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 61Защо изобщо го каза това? Нима вярваш, че някой съди по себе си или просто е някаква селска затапка. Защото за нещо по-глупаво от затапките аз не се сещам. Да прекратиш дискусията, като нападнеш другия, омаскариш гонинпобедоносно си тръгнеш. Толкова усилие, а нищо не получаваш освен самодоволна усмивчица и илюзията, че си по-умен.
56
0
 
1
 
! Отговори
Капитализъм е преди 4 години
Важното е да има продажби и да се въртят парите, да има печалби за бизнеса да плащат заплати на работниците за да могат си купуват повече маски и ръкавици.Спекулата е полезна за икономиката. Вдига оборотите.
55
0
 
3
 
! Отговори
? преди 4 години
Това показва отново, че държва няма а в министерството на здравеопазването работят ***. Не може Здравното Министерство, болниците и техните директори и вички в системата да са проспало вируса и запасяването с маски и факта, че в други държави свършиха преди месеци и сега да са се сетили. Освен ако не говорят чужди езици и да тотално зле. Сега ще си платят цената по 10х за да ги набавят, само не знам на някой пука ли му че доктора си върши работата но администрацията не тя е на почивка.
54
5
 
6
 
! Отговори
До60 преди 4 години
Недей да съдиш по себе си за народа!
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа е уникално мега турбо тъппппп
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да се самобичувате,липсата на маски я има почти в цяла Европа! Лошото е че нямаме родно производство,впрочем имаме ама на Документи!
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаме самосъзнание и мнозинството народ в България са ниско интелигентни с IQ под 20!Няма как да живеем добре при такава невеж и простотия !Маските са за когато си болен, ако си здрав не те спасяват напротив, по лесно се заразяваш заради влажността от дишането!Антивирусните препарати няма да ти помогнат при covid 19!Другите медикаменти са с малък срок и ще ги изхвърлиш до като на някой са нужни!*** народ - слаба държава!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкупуват ги, за да ги продават на балъци които не знаят, че целта а тези маски е като си болен да не го разпостраняваш по околните.
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С *** е населена държавата, купуват лекарства с кашони, питай ги за какво им са!Утре ще мине и ще замине вируса, и за короната антивирусните не помагат!Вместо да има за истински болните, здравите взимат на болните здравето! Иддиоти !