Спекулата с маските: Неморалният аспект на презапасяването

Лекари и уязвими групи останаха без предпазните маски за сметка на презапасилите се
Обновена: 5 мар 2020 14:36 | 5 мар 2020 14:25,
80

Страхът от коронавирус продължава да вилнее в България. От няколко седмици предпазни маски няма, а също така стана ясно, че от аптеките изчезна и противовирусното лекарство Тамифлу. Маски се продават в интернет, но на десетократно завишени цени и със съмнително качество. Кутия от 50 маски е на цена между 50 и 70 лева.

"В момента в България чакащите за трансплантация са над 1000, а имаме близо 600 трансплантирани, които имат нужда да носят тези маски и не заради коронавируса, а заради грипа, който е в момента. Всички пациенти в у нас, които са трансплантирани, пият медикаменти, които са имуносупресори. Те правят имунната система да бъде понижена и много по-лесно инфекциите навлизат", каза Евгени Георгиев от Алианса на трансплантираните в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че е посетил няколко аптеки - масово не е имало маски, но в аптеките, в които са били налични, са стрували между 2 и 3 лева.

Основателят на инициативата "Капачки за бъдеще" Лазар Радков каза, че проблемът с маските вече е глобален, защото най-големият производител е Китай и най-много нужда на маски има точно там.

"Спекулата в момент на криза е нещо, което не е морално. Тези хора, които се презапасяват, купуват маски, лекарства, в следващия момент точно техните близки може да бъдат нуждаещи се от това. Може да се нуждаят от лекарство, което някой друг е изкупил", каза още Лазар Радков.

Според него спекулата вреди на цялото общество.

"Оказва се, че няма маски за лекарите, няма маски за сестрите. Съмнявам се, че някой от тези хора иска да бъде опериран от лекар без маска. Ако свършат в болниците - те ще преминат към стерилизиране на платнени маски", допълни основателят на "Капачки за бъдеще" пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че проблемите идват от един малък контингент от хора, а ние имаме отговорност, когато нещо е вредно за цялото общество, да го посочим с пръст и тези хора да бъдат изолирани.

"Министерство на здравеопазването, Здравната каса, БЛС и фармацевтични компании трябва да погледнат високите цени, които се появиха. Нашата битка за това, че пием в пъти по-скъпи лекарства, отколкото съседни държави, е от години", допълни Евгени Георгиев.

От думите му става ясно, че в социалните мрежи хора масово споделят как са поръчали маски, но са получили боклуци или празни опаковки.

"Тази истерия с презапасяването с продукти и медицински пособия много лесно може да бъде избегната, ако се създаде една култура - човек да има набор от дълготрайни продукти", каза още Лазар Радков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
7
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Всички сме смъртни.Но този който не се бои,умира само веднъж,докато страхливите умират всеки път,когато си го помислят.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма контрол от държавата върху разпространителите на които и да е продукти оправданието пазарна икономика и ние си траеме ами защо да не продължават да ни залъгват само с пазарна икономика-цените на л-вата са различни ако са по здравна каса са по-високи и ти излиза по-евтино да ги купиш на свободно видяха ниша в маските и айде вдигнаха им цената с 1000%-контрол има само за някои -честните ги съдират от проверки и глоби а другите са куче влачи диря няма
26
2
 
4
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
До Кристиян Всъщност тези които знаем данните не изпадаме в паника.Covid 19 със смъртност от 3.4 която точно както при "обикновения" убива хора с хронични здравни проблеми и далеч не е толкова опасен като "птичия" от тип А със смъртност 52%. А скоростта и мащаба на разпостранението му е далеч от пандемията на "испанския" грип който за същите 3 месеца през 1920 беше заразил една четвърт (500 от 1900 милиона) от населението на земята и до края на годината уби 27% от тях (между 90 до 130 мил.)
25
9
 
6
 
! Отговори
пазар преди 4 години
Цената на 1 стока се определя от купувача. Ако има склонни да дават 20 лв. за маска какъв е проблема? Всичко е пазар. Нормално е стока, която е дефицитна да качва цената си и обратно - при свръхпредлагане цената да пада.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех сега да имах едно заводче за маски милионер щях да съм.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега идва въпрос за морала, чист измислен пример:Болница Х по договор и доставя производител У по 10 000 маски на месец.какъв е варианта да свършат маските в болница Х1. производител У е продал всичко на скъпото?2. лекари са препродали по някоя маска?3. някой ги е откраднал?Във всеки един случай, аз ако влезна в кварталната аптека и купя маски няма как да спъна снабдяването на болницата, ако ще да изкупя всичко.
22
5
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ ИМА ВАКСИНА ТОВА Е ЯСНО!!!ВЪПРОСА Е ДА НЕ НИ ПИПНЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА!!ВСЕКИ КОЙТО СМЯТА, ЧЕ КОРОНА ВИРУСА Е ШЕГА НЕ Е ДОБРЕ С ГЛАВАТА! КОРОНА ВИРУСА Е НА ПЪТ ДА ПОКОРИ ИНДИЯ, А ТАМ ЗАРАЗЕНИТЕ МОЖЕ ДА СТИГНАТ И МИЛИАРД ЗАРАДИ ОГРОМНАТА ГЪСТОТА НА НАСЕЛЕНИЕТО!
21
1
 
5
 
! Отговори
До17 преди 4 години
Браво,мога да ти предложа Костюм за бактериална и химическа защита,руско(съветско)производство!
20
1
 
3
 
! Отговори
става въпрос преди 4 години
и за огромен реекспорт на маски.
19
3
 
8
 
! Отговори
Кристиян преди 4 години
Всички трябва да носим маски, за да не стане като в Италия. Смееха се на Китай а сега са в паника. Сами трябва да вземем превантивни мерки. Има маски за по 50лв, които не са еднократни а се мият и се сменят филтрите на марката 3m. Съседните страни имат болни и много Турци идват насам и опасността е истинска. По-различен е и по-опасен вируса тъй като няма друг в историята толкова бързо разпростенен както него. Не сте нясно с данните явно. За да се спре трябва безупречна хигиена!!!
18
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 4 години
Българин, който работи в Италия сподели, че български маски се продават за 12 евро, производител с адрес Самоковско шосе или Софийско поле:((( забравих точно...
17
4
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До До9ГЛУПОСТ СЕ НАРИЧА НЕВЗИМАНЕТО НА МЕРКИ!!! КОРОНА ВИРУСА НЕ Е ШЕГА РАБОТА!НАДАДОХ 45 ЛЕВА ЗА 14 БРОЯ МАСКИ СРЕЩУ ПРАХ ДВА РАЗЛИЧНИ ВИДА И 10 БРОЯ ПРЕДПАЗНИ ОЧИЛА :D
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ден година храни! По време на война спекулантите са ставали милионери.
15
0
 
13
 
! Отговори
Asparuh преди 4 години
Презапасилите се правят бизнес с маските.Но ако е писано и 1000 маски да имат точно те може да пипнат този вирус.Жалки са човешките същества
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно нормално поведение на 99% от българите, на които 30 години ни се втълпява, че ВСИЧКО е пазарна икономика - здравеопазване, образование и др.! Нормално е на здрави хора да се поставя стент на сърцето, да не се правят операции, докато болният не си плати и т.н.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия изнесла всичките си маски за Китай и там сега няма!Така,че не само в БГ сме прости!
12
4
 
10
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Няма по-големи проблеми от тези които сами си създаваме.Особено когато са намесени паниката и страха,глупостта и невежеството.Първите две преекспонираха реалната опасност от Covid-19,който с вече потвърдената 3.4% смъртност не е много по-страшен от убиващия всяка година от 300 до 690 хиляди човека "обикновен" грип.Второте две така и не разбраха,че хирургическите маски са за предпазване на околните,а не на носещия ги и при вируси ефективността им е близка до нулевата.
11
3
 
5
 
! Отговори
До9 преди 4 години
Ако още малко Подращиш глупости,ще ти подаря скафандъра на Гагарин!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спекулата у нас е от 30 г. и се отнася за всички стоки, услуги, данъци, такси. Никога не е имало демокрация и пазарна икономика.
9
5
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МЕДИЦИНСКИТЕ МАСКИ НЕСТАВАТ ЩОТО СЕ МОКРЯТ И ТРЯБВА ДА СЕ ПЕРАТ СЛЕД ВСЯКО ПОЛЗВАНЕ ИЛИ ДА СЕ СМЕНЯТ!!ПРАВИЛНОТО Е МАСКИ СРЕЩУ ПРАХ НО ИМА РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ!! АЗ СИ ВЗЕХ ТАКИВА КОИТО МОЖЕХА ДА СЕ ПРЕПРАВЯТ ЛАСТИЦИТЕ ДА СТАНАТ ЗА ЗАКАЧАНЕ НА УШИТЕ! ВЕРОЯТНО СА ПО 1.50ЛВ НА БРОЙ В САЙТОВЕТЕ ДЕТО ХОРАТА СИ РАЗПРОДАВАТ ВЕЩИТЕ