При съмнение за коронавирус: Какво да направим?

Вижте и мерките, които да взимаме срещу заболяването
Обновена: 8 мар 2020 07:17 | 8 мар 2020 07:10, Александър Попов
109
При съмнение за коронавирус: Какво да направим?

Коронавирусът вече "стъпи" и в България, очакванията са положителните проби да нарастват.

Какво е важно да направи човек, който има съмнение или признаци на респираторно заболяване?

С повишено внимание трябва да бъдат хората, които се завръщат от държави, където вирусът е разпространен - Китай, Южна Корея, Италия, Франция, Германия и др.

- Ако имате температура, главоболие, зачервяване на гърлото, кашлица, хрема, обща отпадналост, най-добре звъннете на личния си лекар

Още по темата

- Болните да не ходят лично при джипито си, а да се обадят по телефона и да разкажат къде са били и кога са се прибрали- Когато човек се колебае дали е болен от такъв тип вирусна инфекция, или не – много по-важно е да бъде изолиран в дома си, отколкото да тръгне и да "сее" заразата

- Където и да бъдат установени случаите в страната, пациентите ще останат там. В болницата се правят тестове за вида на заболяването. Ако се докаже коронавирус, пациентът остава там до излекуването си.

Препоръките на СЗО

- антибиотиците и ваксините не помагат срещу коронавируса, те се използват за лечение на последващите бактериални инфекции, казва СЗО.

- Хората, които са се ваксинирали срещу пневмония, не са предпазени от коронавируса. Ваксината за сезонния грип също не е ефективна. Ваксината за сезонния грип също не е ефективна.

- Вирусът се предава по въздушно-капков път, промивките на носа не са гаранция срещу заразяване. СЗО съветва вместо това измиване на ръцете със сапун, избягване на ръкостискане и носене на маски.

- Сешоарите с топъл въздух не са достатъчни за дезинфектиране на ръцете, както и лампите с ултравиолетова светлина.

- Засега няма специфично лечение на COVID-19, така че подходът, използван за лечение на пациенти с коронавирусни инфекции, е за третиране на клиничните симптоми като висока температура или затруднено дишане. Прилагат се антивирусни лекарства, вливане на течности и кислородна терапия.

- Липсата на повишена температура не е гаранция, че човек не е заразен с вируса, тъй като той може да е носител, без още да е развил симптомите на заболяването.

Самоизолация заради коронавирус – какви са стъпките?

- Термоскенерите по летищата могат да уловят не повече от 20 на сто от болните. Въпреки това епидемиолозите съветват температурата да се мери поне веднъж дневно при пътуване до рискови зони и общо неразположение.

- Препоръчва се обаче проветряване на помещенията, почистване на често използвани повърности и въздържане от размяната на предмети.

- Възрастните със съпътстващи заболявания са по-уязвими от действието на вируса, но хора от всички възрасти могат да се заразят и да се разболеят от него.

- Макар че коронавирусите се разпространяват сред животните, досега не са известни случаи на пренасяне на заразата от домашни любимци към хората.

- Избягвайте места, на които се струпват големи групи от хора

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди всичко държавата трябва да отпусне много пари за справяне с положението. И нашия човек, дето иска с държавните пари на тотото да плаща на частен клуб Левски, да вземе да насочи тези пари за тестове, предпазни средства, лекарства и т.н. Отделно икономиката ще има проблеми при епидемия..Това е държавническото мислене.
34
5
 
5
 
! Отговори
Гласоподавател преди 4 години
Да приветстваме новия за нас вирус, който е основно от кучетата, но вече става и за нас. Браво, ето че и ние го имаме.
33
0
 
33
 
! Отговори
1 преди 4 години
Има толкова шивашки предприятия. Не можахте ли да пуснете две три държавни поръчки за маски и предпазно облекло? За 1 месец щеше да заредите България с необходимите предпазни средства за частично ограничаване на разпространението. Иначе сега много угодно-в Китай ги правели и няма.
32
0
 
41
 
! Отговори
Bond преди 4 години
- Тия хапчета за коронавируса ще ги пиете до края на живота си.- Но докторе, на рецептата пише 7 дни.- Aми да. Какво неясно има?
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До чудя се 25Карай си колата кой ти казва да ходиш пеша.
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България коронавируса се казва Бойко !
29
0
 
21
 
! Отговори
байкор преди 4 години
Ех какво плюене ще падне сега..... В тази държава, където всеки мрази всички, сега който се зарази ще плюе по другите да ги хване!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисирките не се пират ,на живо ,през час,да паникьосват племето.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба Гина почина от старост Бог да я прости Но за сметка на това пък се беше подготвила с 20 кг.брашно,10 кг.захар,10 бутилки олио,макарони,консерви и куп лекарства срещу Корона вируса.Ейййййй и сега ?!?!?Язък за разходите
26
0
 
4
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 4 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙОт кой психодиспансер драскаш?
25
2
 
5
 
! Отговори
чудя се преди 4 години
До Анонимен 17Чудесен съвет! Ти би ли тръгнал/а пеша от Обеля към Горубляне в час ПИК?
24
0
 
24
 
! Отговори
Пародия на държава преди 4 години
Греяна ракия 200 гама, 100 грама пиперосана сланина и 6 скилидки чесън. И се качвате в автобуса. И веднага около Вас 2 метра разстояние. Предпазва на 100 процента.
23
1
 
2
 
! Отговори
За Управници преди 4 години
Дайте им сега на всички общини да взимат .Плащайте сега с корона. Разпространявайте в общината гллупаци
22
1
 
31
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Здравейте! Ясно е,че всеки човек,сам за себе си решава как ще води социалният си живот сега! Аз лично избрах да пропусна празнуването на свой празник и отказах покана за праник в който се очакваше присъствието на хора завърнали се от Гърция преди 2дена,с което ми се обиди мой близък! Не сме в паника семейството ,но реших колкото е възможно да огранича социалните прояви! Дали тези действия са правилни според Вас?????
21
1
 
21
 
! Отговори
Практично преди 4 години
Стойте си в къщи и пращайте жената за бира и мезета щото вирусите бягат от жените!
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Властите измислиха фигурата на "доброволната карантина", която наистина убива, защото първото следствие е да ви изхвърлят от работа, второто е липсата на пари, което е доста по-страшно от заразата.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хващайте гората.
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми ако сте болни отивате и целувате Бойко от благодарност за положението на здравната ни система.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ползвайте градският транспорт особено в пиковите часове.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...най-важното: не се нa*aйте от тази новина!