Нощният труд ще се заплаща допълнително по нова формула

Държавата отпуска 9 млн. за детско и училищно здравеопазване
61
Нощният труд ще се заплаща допълнително по нова формула
Снимка: Dnes.bg

Министерският съвет ще внесе предложение в НСТС допълнителното заплащане за нощен труд да е 0,15% от минималната работна заплата. Това каза пред журналисти в МС Деница Сачева, министъра на труда и социалната политика.

Сега се плаща 0,25 лева допълнително за един час нощен труд. През новата формула заплащането ще стане за тази година 0, 915 лева на час.

Президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов се срещнаха в МС с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.
Изплащането на пенсии в областите Габрово и Плевен, където беше открит коронавирус, ще става при по-добра организация, за да не се струпват хора пред пощите, каза още Сачева.

По повод протестите на медсестрите пред МС Сачева каза, че правителството уважава труда на всички медицински специалисти и иска те да получават достойно възнаграждение. Някои от исканията им обаче не могат да бъдат изпълнени - те искали национализация на здравеопазването, предаде БТА.

Тоест за една нощ да национализираме 300 болници, 100 от които са част и много консултативни центрове в цялата страна. Същевременно се иска единствено и само сестрите да имат частна медицинска практика, каза Сачева.

Държавата ще отпусне около 9 милиона лева за детското училищно здравеопазване, за да стигнат заплатите на здравните специалисти навсякъде в страната до 900 лева, каза пред журналисти в МС Пламен Димитров.

Става дума за 11 000 медицински специалисти в детските ясли, здравните кабинети и в детските кухни. Това са повече от една трета от всички медицински специалисти в страната. Сега заплатите на тези хора са между 600 и 1007 лева, като само в община Бяла заплатата е 1260 лева, каза Пламен Димитров.

В близките дни ще бъдат изготвени допълващи стандарти за малките общини, където няма много деца, каза Пламен Димитров. Така ще бъде разписани и стандартите за здравните кабинети и детските градини, като ще се наложи промяна на Наредбата, в която е определено колко деца се полага здравен специалист.

Сега изискването е в училището да има 800 деца, за да има такъв специалист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мед сестри в детско и училищно здравеопазване работят в най добрия интерес на децата не участват в практики ,които не зачитат достойнството на детето или са опасни и вредни за физическо и емоционално здраве на детето. Оказват и първа долекарса помощ и на педагогически и помощен персонал ,за което не получава и елементарно уважение и човешка благодарност!
52
0
 
3
 
! Отговори
Достойно преди 4 години
Достойно възнаграждение за всички!Лекари, учители, медицински сестри... всички, които работят, трябва да получават достойно заплащане! Без да гледаме паничката на съседа, искам и аз да съм добре, но и Вуте да е добре...
51
1
 
10
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
За една нощна смяна в аптека в Германия, получавам 150 евро бруто. Срещу тях да тичате няма да ги стигнете.
50
0
 
3
 
! Отговори
Четете преди 4 години
До Активист на БСП: "През новата формула заплащането ще стане за тази година 0, 915 лева на час". И това е само предложение.
49
2
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
95 стотинки !!? Яко !!!
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще трябва да вдигнат здравния данък, защото държавата ще задлъжнее или при нова банкова криза ще фалира.
47
1
 
12
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Формулата лесна 10лв ако ти е на час дневен труд нощния 20-25% нагоре на час,както е в развитите страни. Но тука мутрите не искат да се плаща на час щото не били чак такива баровци че и законно да те осигоряват. Пак и драгите депутати няма да могат да работят 20мин на ден и да вземат 200лв надник.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само формули им дай на администраторите-бюрократи, да не се излъжат да платят на някого повече от несвоите пари. То животът не се описва само с формули...
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До az Е за такива като тебе сега работим за чужди фирми и има да чакате да се върнем в България.
44
1
 
3
 
! Отговори
Николас Мадуров преди 4 години
Кервана си върви кучетата си лаят ... та и тук на територията така си продължава
43
1
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Бойко не беше ли забранил да се казва "ЩЕ"? Ясно е , че като се напише така ще стане на куково лято.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Дания, като минеш 20 дена нощен труд за година, са длъжни да ти осигурят преглед, както и процедури по възстановяване.Всяка минута труд се заплаща според ставките - за нощния труд е 1.5, но ако е празник, уикенд,щ или извънреден труд, за всяко се показва.Миже да стигне до 3-4 пъти повече.Ама Дания, от тотиз форум знам, е джендърска безбожна държава, дето няма истински мъже, а България е мниго хубава страна за млади хира ...
41
0
 
5
 
! Отговори
f преди 4 години
До Бойко Борисов,тъ-пата полиция ако иска да бъде истинска, да мине на светлина и топлина.
40
1
 
9
 
! Отговори
Стоматолог преди 4 години
Изключително вредно и съсипващо здравето е редовно до си миете зъбите сутрин, ПРЕДИ лягане. Този жест от работниците, които си рискуват здравето трябва да се компенсира не с жълти стотинки, а поне с дубъл на часовата ставка !
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37Аман от разбирачи. Въпросът е принципен, тези хора не взимат нищо за своя нощен труд. Тоест никакво увеличение на ставката не ги топли. Пак ли се мисли само за богопомазаните?
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До azАми ако искаш да те запозная с охранителните структури в България...Като почнеш от полицаи та да стигнеш до охранители.Може и да ти изглежда просто, но това не е шега работа, не ти говоря за пенсионерите които просто пазят бариерите.Това настрани, познавам също работници на "предприятия" на които им се плаща дневна надница, вместо нощен труд.
37
9
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
Човече, говори ми за квалифициран труд, не за някакви СОТ-аджии с акъл на сакат ***. Изобщо не ме интересуват подобни.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен да взимаш кафета или (***, кристали и прочие) което не препоръчвам, не знам как ще ти се ослади нощната работа.Цъкам лигата ...
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частна охранителна фирма - СОТ, в която всички диспечери, патрул и охранители работят на смени, а всички се водят на 8 часов работен ден и на минимална заплата. Всеки знае, че тези фирми охраняват денонощно - тоест имат и нощен труд. Явно само Инспекцията по труда не знае това, щом никой не ги проверява и не ги закача.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До е сума ... за 2000-та година обаче, не за 2020. Сега трябва да е миниму 3-4 лева на час или със ставка ит порядък Ана 1.25 до 1.75 в зависимост от вида на труда, като трябва да се раздели на две подкатегории. Една от 18:30 до 24:00 и една от 00:00 до 6:30 сутринта, как втората плаща повече!!!