Катафалки шестват по жълтите павета… Погребалните агенции на протест

Причината - закон, с който общините определят реда за погребения
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шествие на катафалки стресна днес столичани. На фона на паниката заради коронавируса, погребалните коли в колона, които минаха през центъра на София допълнително нагнетиха напрежението.
Още по темата

А всъщност националният протест на Съюза на погребалните фирми в България, Асоциацията на погребалните фирми в България и Сдружение на фирмите от погребалния бранш - "Фунерал" беше организиран отдавна.

Той е, за да покажат недоволството си фирмите от внесени от ВМРО промени в Закона за устройство на територията, с които се дава право на организирането на дейността им да се определя на местно ниво.

От бранша не са съгласни с новите текстове, които дават възможност на общинските съвети да приемат наредби, уреждащи цялостната дейност по обредите.

"Тези наредби са по-скоро някакъв юридически абсурд, смесват се норми, които нарушават други закони", заяви пред БНР Борислав Петров от погребална фирма.

Според него в бранша има тотален хаос и всеки прави, каквото си иска.

"Прави са хората да негодуват. Това е, защото няма специален закон, няма регламент... Общините имат интерес от това, защото искат чрез едни наредби да вменяват правила на своите директни конкуренти", смята той.

Текстовете, внесени от ВМРО, предвиждат  общинските съвети да приемат наредби, уреждащи „управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации, ползването и благоустрояването на гробните и урнови места, и свързаните с тази дейност услуги на територията на общината“.

В тези наредби ще се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 4 години
ХмТия *** нямат наяждане!Аз все казвам че.Българина го е налегнало Овче бездушие в"управлението на държавата"И допуска с години.Да го"управлява"партия.Спечелила реално между 35-38%!Та не протестира изобщо! Даже и сред тия лешояди.Които имат"агенти" (осведомители) за починал реален(клиент)във всяка болница в България! Това е кощунство и наглост от тези(траурни агенции)Инадписват ли надписват цената!Сякаш ще съживят мъртвеца!Държавате Небива да се занимава с тях! Нека самисе сами сесамоиз
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гробарската мафия на щурм!
55
1
 
21
 
! Отговори
Страхил преди 4 години
Кой е казал че всички отрасли в икономиката ни са в криза !?Ето че има и такива които печелят добре от нещастието на другите:1./ Мед. работници2./ Аптекари3./ Гробари
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лешоядите протестират
53
0
 
19
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
Държавата е обявила колко струва точно едно погребение496лева.Не знаех,баща ми почина в болница Пирогов и оттам ме емнаха веднага да го изнасям.Няма извинявай,няма обаждане че е починал.За всички да знаят:Имате право на безплатно погребение но се крие!Ако ваш близък е бил осигуряван и на пенсия подавате молба в НОИ за помощ.Ако не вземете сумата отива при чиновниците и за бонуси.Аз разбрах късно,поне други да знаят.И самите от агенцията правят всичко.
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А докторите не са алчни, нали?А предприемачите/строителите на жилища не са алчни.А политиците - No Comment.Нещата - такива каквито са.
51
0
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 4 години
Ами на такова умствено равнище са щом алчността и егоизма са водещи.Ама ако се разболееш искаш децата или близки да дойдат да те видят.Затова сме се докарали и като общество дотук.Помисли защо протестантите успяват.Имаш още да се развиваш,и още да теглиш
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе, алчни били. А кой не е алчен - това от хилядолетия насам.Като почнем от комшията на село и стигнем до Тъмп.
49
2
 
3
 
! Отговори
Али баба преди 4 години
Да му имам гащите на шофьора от първата снимка, много е шокаритететн
48
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
щом ВМРО са инициатори на "промените",заставам зад погребалниците!..Обаче требе да внимават кого ще излъчат да преговаря с "правителството"-Дали мосю Алфонс,или майстора на ковчези Безенчук...Иначе,историята се повтаря..Но странно е,че точно СЕГА,когато май се очаква бизниса на погребалните да се пораздвижи /ДА МЕ ПРОСТИ Господ!!!"пепел ми на езика/,"акълите" от вмро са подхванали темата....Впрочем,със или без короната и подобни,наистина се отваря доста работа на погребалните напоследък!
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези алчните не заслужават внимание!Ама никак!
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уцелили са момента - на точното място и в точното време. Да товарят всичко от белите сгради около жълтите павета и да го изнасят, макар че няма как да стане - нали са оплетени като свински черва.
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
теа фирми сите са мутренски,ехх до последно лапат пари от хората,да,трябва да ги има,но не трябва да се спекулира с мъката,държавата да определи цени на всичко,и да са без разлика за основните компоненти,пък който иска лукс ,нека си плаща повече
44
2
 
6
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Абе той като им вдигне броя на клиентите, нали неговите ще спаднат.Някой все пак трябва да му бачка/плаща данъци за стадиони, магистрали, полиция...
43
4
 
6
 
! Отговори
Бат Боко преди 4 години
Всичко ще минава през наши фирми.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще се намеси държавата и в частност боркобориса. Ще направи всичко по силите си, да им вдигне броя на клиентите, на годишна база с поне двадесет и пет процента. Поне на това е способен. Доказа го последните десет години.
41
0
 
17
 
! Отговори
Лили Иванова преди 4 години
Тия ссичките са милионери. А дано никой да не става клиент на гробарската мафия преди да навърши 120 години. Всички българи с изключение на тия "браншовици" да живеят колкото Йода, та траурните агенции да си се обслужват взаимно на бартер.
40
0
 
9
 
! Отговори
DH преди 4 години
Умирай Трудно (Евтино) - XX серия
39
1
 
22
 
! Отговори
Юда Фарисеев преди 4 години
Самозабравили се лешояди за които хорската мъка е 30 сребърника. Я веднага общински контрол и да няма хър и мър.
38
3
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Днес по жълтите павета,група катафалки шестват,а ковед е без ваксина -много работа ще имат.