Няма нови случаи на коронавируса, състоянието на семейството - тежко

Мъжът в "Пирогов" се влошава, жената е в критично състояние
Обновена: 11 мар 2020 10:00 | 11 мар 2020 08:36, Елка Василева
115

Няма нови потвърдени случаи на коронавируса у нас след двата нови установени снощи. Това каза ръководителят на Националния щаб за COVID-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Случаите в България остават шест – по два в Плевен, Габрово и София.

Още по темата
Има 7 съмнителни проби, за които около обяд ще стане ясно дали са положителни или отрицателни.

"Както знаем, в България има двама новорегистрирани случая вчера. 46 човека са изследвани във ВМА, които са отрицателни, в Националния център са 121, в Стара Загора – 33, във Варна – 24", обобщи проф. Мутафчийски.

"В късните часове беше потвърдено за двамата пациенти, които са в "Пирогов", те са семейство – мъж и жена, както ви е известно", каза още той.

Проф. Мутафчийски поясни, че заразеният 74-годишен мъж е постъпил в неделя в болницата с предходно хронично заболяване във фаза на обостряне. Имал е контакт с 49 други лежащи, предаде Bulgaria ON AIR.

"Състоянието му е с тенденция на влошаване, но не бих казал, че е критично. Жената е 66-годишна, съпруга на пациента, в тежко състояние още в момента на пристигането си. На командно дишане е, в критично положение. Издирени са първите контактни лица, те са 8 и са настанени в белодробната болница за наблюдение", обясни ген.-майор Мутафчийски.

Според него случващото се в Габрово и Плевен, където има по двама заразени с коронавирус, не е съвсем правилно. Той отправи призив към медиите да не обсаждат болниците.

"Излагате се на риск и не давате възможност на колегите да вършат нормално работата си. Болните са изолирани, дезинфекцията е на завишено ниво. Присъствието на външни лица не е желателно. Тези болници ще останат да работят като болници", настоя той.

И подчерта, че болница "Пирогов" продължава да работи, няма да работи само кардиологията.

"49 лежащо болни, свързани с установените случаи, са изолирани и са във вътрешната клиника, която е в отделна сграда. 30 души от персонала остава да работят в тази клиника, наблюдават се и преминават тестове за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните, са контактни. Безумна е идеята, че трябва да бъдат затворени", коментира още ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Директор на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев заяви, че в "Пирогов" автоматично се е задействал екшън план за такива ситуации. Под пълна карантина е Клиниката по вътрешни болести, направена е ударна дезинфекция. Персоналът, който е бил в контакт със заразената пациентка, е под карантина.

"Имаме информация за пристигналите вече облекла, първият ТИР вече е пристигнал. Той ще бъде разпределен чрез Районните здравни инспекции. Това е основна грижа на Министерството на здравеопазването - да защити персонала от заразяване. Изчерпването на здравните ресурси би ни изправило пред много тежка ситуация. Всички медицински кадри ще бъдат защитени", каза още ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Близо 120 хил. са заразените в света, с 3100 случаите са повече от вчера. Смъртните случаи са 4299, 210 са новите.

В Китай случаите за денонощието са само 24.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Турция също се появи. Представяте ли си ако има сред мигрантите.
38
1
 
28
 
! Отговори
Бачо преди 4 години
Защо, питам защо омаловажавате обстановката? Никой няма нужда от паника в момента, но ние изобщо не сме подготвени за епидемия. Маски си осигурихте за парламента а за другите хора няма. 6 сестри от пирогов обявиха, че напускат заради липса на предпазни костюми. Това ли е ,, справянето със ситуацията,, и ,, всичко е под контро,,. Драма....
37
0
 
25
 
! Отговори
ехоу преди 4 години
Има бързи 10 минутни тестове за вируса. Да се закупят и да се дават безплатно на хората!
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин Борисов от далече се рабира , че вече незнаете какво правите ...! А пък и каквото и да правите е вече доста,доста късно ....Сега просто сме ви една статистика ....естественият подбор е в ход....
35
0
 
1
 
! Отговори
www преди 4 години
До АнонименАма и това не знае!!!
34
2
 
9
 
! Отговори
Тошето преди 4 години
Природата си знае работата, прекалено много безполезен а и откровено вреден *** се разхожда из улиците.
33
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от групата с 0.2% шанс да умра ако ме хване съм по-вероятно е да ме блъсне кола ще си кашлям всесело по заведенията
32
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
89 контактни са само установените, а тъй като са се добрали на собствен ход до Пирогов има още 200 неустановени най-малко. Вървим стремглаво към епидемия, както си го и очаквахме!
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 28 Ще стигнем скоро време дотам, че да ни имплантират чипове в тялото и да знаят къде се намира всеки един от нас на тази планета. Нещо като филма Зов за Завръщане - чипа в ноздрата на Шварценегер. А следващата стъпка е да си бием всички серум за да не изпитваме емоции за да сме подвластни на системата както във филма Еквилибриум.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре бе, всичките имате приятели лекари в Пирогов и по случайност точно на тях попаднал. Твоят приятел лекар що не е изолиран, след като е бил в контакт със заразно болни? Или и той чул-недочул от долния етаж...аман вече от измислени сензации
29
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А синът на тези хора къде е дали продължава да се е корона вирус и какви ще са санкциите спрямо него за неговата безотговорност.
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия двамата са жив пример как ракията и чесънът убиват коронавируса. Отишли в Пирогов и казали как всеки ден превантивно пиели ракия и се жабурели с нея. Приятел лекар ми го каза това.
27
2
 
21
 
! Отговори
D преди 4 години
С такива безразсъдни и безотговорни хора положението скоро ще излезе извън контрол.
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички филми с фантастично - хорър съдържание в крайна сметка показват бъдещето!
25
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Семейството" ще си замине. Така и трябва- поне няколко пpимaти да се научат на здравна култура. Лошото е, че и друг ще го отнесе покрай тях. Как са се заразили- в "наше село" Лом е дошло дИтетУ гастарбайтер с рейс от Италия (там всеки тича в Италия да мие ***, за друго не става просто). Някаква превенция, маска- няма нужда. То ракията и чесънът убивали вируса. Ето го резултатът. За тия не ми пука, въпросът е, че доста хора ще го отнесат покрай тяхната простотия и безотговорност.
24
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами дайте да се замислим ....! Управлявани пожарникар ...,ами това са възможностите са му толкова от него
23
2
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Всички, които бяха против спиране на полети и др. подобни мерки, марш в болниците без маски да обслужват болните!
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пpocт народ , слаба държава ..
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филмите на ужасите от Холивуд в които сюжета е свързан с вируси за съжаление оживяват!
20
1
 
14
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
като няма нови случай защо пише кухи статии бе? Какво стана с къщите в Барселона и къщите за тъщи? Това питат. Никой не ви пита за вируси