Църквата взима мерки, но няма да спира богослуженията

Според свещениците богослуженията са в полза на християните
12 мар 2020 21:25, Красимир Ангелов
38

Празничните богослужения за Великден няма да бъдат отменени заради коронавируса. А християните у нас масово подкрепят решението на Светия синод.

Още по темата
В храмовете също се предприемат мерки за предотвратяване разпространение на заразата. Според Светия синод на Българската православна църква, коронавирусът не трябва да попречи на богослужебния живот.

"Разбира се, много е трудно да обясниш на вярващия, че няма да има богослужения. Онзи, който носи вярата и чрез богослужението, ще добие силата и ти да му кажеш "Не, ние се страхуваме и оттук нататам служба няма да има", каза отец Ангел Ангелов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според свещениците богослуженията са в полза на християните и най-важно е те сами да проявят отговорност. А мерки за ограничаване на заразата в храмовете вече се предприемат.

"Всеки един, който не се чувства добре, нека да си остане вкъщи. Това не е чак толкова страшно. Нека в църквата идват здравите хора, правим всичко възможно да няма зараза", каза още отецът.

Патриарх Неофит изпрати писмо с подробни указания за поведението на църквата, свещениците и вярващите в условия на епидемия от коронавирус.

Според него свещениците не бива да отказват причастие, а хигиената ще се поддържа на високо ниво. Повечето вярващи не са притеснени и подкрепят решението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 4 години
А и Църквата никога няма да затвори врати защото това е дома на Бога и наш дом в който ние се молим!!!Сам Христос казва че ще съгради църквата Си и портите адови няма да и натделеят....Таче хората които не стъпват в храма и на Богослужения и си нямат на престава за духовен живот по добре да не пишат статии и коментари срещу Църквата, защото самите вас ще ви хване всичко от което искате да се предпазите а не хората в дома на Бога!!!!!!!
25
2
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 4 години
Първото което не е калимявка а е КАМИЛАВКА Научете се да пишете правилно защото вече се излагате вие а не духовниците!!!!И второто което е че свещенниците служат на Бога за да се премахне заразата от човеците и се уповават на Него,а не служат на антихриста, защото службата на антихриста е тази човек да му робува да кара хората да извършват грехове, а не да служи на Бога. Защото когато ние имаме молитвата към Бог той ни чува и когато сме с Него, Той винаги е с нас!!!!
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добра новина. Няма по- добро и по- хубаво от това хората ( вярващите) да отидат на Света Литургия и на църковна молитва в Църковния храм.
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.е. бабите в църквите ще се редят на 1 м разстояние една от друга, няма да целуват икони и кръстове, нито ръката на попа!?
22
4
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
* чyкaИ това ли е обидно?Никой не кара никого на сила да ходи на Църква, както и никой няма право да спре никого да ходи на Църква!Бесовщина! На където и да се обърнем, виждаме само една поголовна бесовщина!
21
2
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Антихриста вече *** на вратата...
20
2
 
7
 
! Отговори
............ преди 4 години
Някой да ви кара да ходите на богослужение насила? И без това никой не ходи.
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е да мислят така нали са агенти на ДС !Партията не отмени манифесрацията на 1 май след Чернобил.
18
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата отмени служба а тиа се мислят за по набожни от него!
17
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали твърдят, че заразата я праща Антихриста. А нашите килимявки работят в полза на заразата, т. е. са на служба при Антихриста.
16
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бих се съгласил с Светия синод ако осигурят на хората карантина след службата а не да ходят при близките си или на места където има други хора които да заразят.
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на испанския грип бума на заразата е започнал от Замора, където местните попове приканвали вярващите в девет дни със служби и молитви да измолят спиране на заразата. В резултат последвал невиждан дотогава бум на заразата и маса народ измрял в резултат на елементарен религиозен фанатизъм. Вероятно в България около Великден ще се случи същото. Тогава вече заразата ще е разпространена, така че достатъчно заразени ще има на църковните служби.
14
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това тяхното е все едно масово самоубииство!Всеки сам решава дали да участва в това обаче нека си зададе един *** въпрос.Обичаи ближния си не убивай!А отиваики на служба с много хора все някои ще зарази теб а ти близките си или хора в магазина.
13
3
 
14
 
! Отговори
--- преди 4 години
Който не вярва в Бог ще се разболее...Сега ще си платят всички алчни тарикати и далавераджии... Бог да ни пази, но и ние да сме разумни и внимателни!
12
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито, по-важно е да се промиват мозъци, не да се пазят хората от вируси
11
6
 
6
 
! Отговори
Sata N преди 4 години
Когато забраниш със сила на мюсюлманите да ходят на джамия, тогава може да размисля да не ходя на църква, смешнико путински...
10
8
 
8
 
! Отговори
Sata N преди 4 години
Военно положение заради един умрял от грип?Сериозно ли?
9
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещу Конституцията няма форсмажор. Освен това там може да пипа само Радев, а него без угризеня ще го пусна "в разход".
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8 Бате, ти можеш да го опиташ тоя номер с тоягата, но на мене държавата ми е дала право да нося 17-заряден автоматичен 9х19, така че не те съветвам, все пак... В Конституцията пише, че събранията са гражданско право, както и свободното вероизповедание. Тебе никой не те кара да присъстваш.
7
5
 
1
 
! Отговори
Sata N преди 4 години
Ти и кога ритнеш камбаната пак ще дърдориш за комунисти и русофили----- Ми моят локал прийст е обесил едно самарско знаме пред църквата, намекът е прозрачен. След като наливам дарения в тоя храм, имам право на някакъв глас, всьо таки...