Бойко Борисов: Телефон 112 ще поема обаждания, свързани с коронавируса

Не трябва да има струпване на хора, категоричен е премиерът
Обновена: 14 мар 2020 15:39 | 14 мар 2020 14:44, Анисия Иванова
116
Бойко Борисов: Телефон 112  ще поема обаждания, свързани с коронавируса

Телефон 112  от 17.00 часа днес ще поема обаждания с въпроси за коронавируса и за обхвата на заповедта на Министерство на здравеопазването. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседание на Министерски съвет.

По негово разпореждане служители от Министерството на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да отговарят на гражданите.

"Четирима от МЗ ще стоят на телефоните, за да може на всеки един въпрос да му се отговаря бързо и надлежно кое може да работи и кое не. Надявам се платформата да не бъде хаквана и претоварвана с умисъл, за да може да издържи“, допълни той.

РЗИ и МВР ще имат право да затворят магазини, ако на касата или вътре в обекта има опашка, каза още Борисов на извънредния брифинг. И поясни, че целта е да не се струпват хора.

Премиерът съобщи, че заради обявеното извънредно положение се удължават сроковете за издаване на лични документи, ТЕЛК, протоколи за лекарства.

"Срокът на личните документи ще бъде удължен с половин година служебно, за да се избегнат струпвания на паспортните гишета. До края на май пък се удължава срокът за издаване на документи на автомобилните газови уредби", каза той.

Целта на заповедта и извънредните мерки са да не позволяваме струпването на хора, това е единствената доказано работеща мярка, за пореден път обясни той.

Още по темата

Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца. Хората няма да се налага да отиват да се излагат на допълнителен риск,  решенията на ТЕЛК се удължават до края на месец май, изброи още премиерът.

Той препоръча на кметовете да бъдат внимателни при затваряне на открити пазари дали хората има откъде да пазаруват.

"Някои от магазините за строителни материали и техника са отворени. Ако намерят такъв магазин със струпване на хора, ще бъде затварян веднага", предупреди Борисов.

"Ресторантите, ако работи кухнята ще работи за доставки по домовете. Веригите са бързо хранене само при купуване за вкъщи. Няма проблем хората да се разхождат на въздух", допълни той.

Той изрази надежда след две седмици режимът с извънредни мерки да бъде отслабен. Посочено беше също, че при спекула с цени на храни ще се наложи налагане на "таван".

Правителството обмисля дали заповедта на здравния министър с ограниченията за движение на хора да не стане специален закон за борба с коронавируса, добави премиерът.

Здравните инспекции, заедно с МВР да уеднаквят критериите по които действат кметовете, препоръча още премиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
ресто преди 4 години
До 50 Аз нямам заеми и кредити. Имам два апартамента които съм дал под наем. Как ще ми платят наемите. Има много хора с ипотеки,заеми,наеми как да плащат. Нали имаме най-големия вожд. Защо да няма облекчения както в Италия.
51
1
 
1
 
! Отговори
Катил преди 4 години
Бойко ми изглежда мнооого уморен, харесва ли ти бойче.....?Големи мерки голямо нещо, както казват бабите...ха ха хах.
50
1
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Ти не си добре с главата.Само това ще ти кажа,но едва ли ще го схванеш.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На една съседна снимка се е постнал по-млад и по-слаб.Е,тоя е по-бетер и от манекенка.
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рестоА кой те е карал да взимаш заеми и да ипотекираш?
47
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Борисов, истински лидер е това.
46
1
 
18
 
! Отговори
ресто преди 4 години
Какви ще бъдат облекченията за народа Боко? Нищо не казваш идва страшна финансова криза. Хората имат ипотеки,заеми и сметки.
45
4
 
6
 
! Отговори
странна работа преди 4 години
До Анонимен 45 Къде да се е покрил Радев Абе хора , нали си имаме законодателна и изпълнителна власт , която е в ръцете на ГЕРБ . Нали целият парламент подкрепи извънредното положение .Всички негативи и пасиви ще се пишат на Борисов , не на Радевкакво очакваш лично от Радев ?
44
0
 
2
 
! Отговори
Св. Дончева преди 4 години
Давам видеоуроци по фела цио - 8 лв на учебен час.Учебните помагала са по избор тояга или морков.
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момент на криза,извънредно положение,бедствие и т.н. къде е ролята на президента ?! С какво то е съпричастно към обществото ,след като там работят една камара съветници ?!Защо плюете само ББ ?Къде си бе ,Радев ?Защо се покри сега ,а беше на Шипка ,въпреки препоръките на СЗО да се избягват масови мероприятия!?
42
1
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Бойко да договаря китайските лекари да идват, да не стане пак късно е либе за китка!!!Агент Норман Касиди!ЦРУ!!!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринА ти какво направи за тях?
40
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
За здравеопазването мерките кажи бе премиерчето?
39
4
 
15
 
! Отговори
Българин преди 4 години
За болниците и медиците нищо не прави тоя ***!Ало кадри от доктори имаш ли бе Бойко ефенди ?
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
после агитирайте да се връщат хората в българия.бонус корона вирус без симптоми
37
4
 
5
 
! Отговори
До Богомил преди 4 години
Недей лъга ! Магазинчетата не са затворени ! Само тези в МОЛ-овете ! Сигурен съм,че си провокатор,но и да имаш магазин,който не е затворен,пак няма да имаш клиенти.Не защото ББ е на власт,а защото комунистически Китай ( който всеки втори толуп възхвалява) ни зарази !
36
3
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Според мен селяни прости, вие трябва да преклоните глава пред Великия Вселенски Ционистки Разум, който ще пренареди пазари и икономики!Ако слушате и изпълнявате повелите и декретите, вие ще бъдете пак слуги на богатите страни, и ще живеете един приличен живот!Ако сте непослушни и искате за сте самостоятелни и с вдигната гордо глава, вие загивате като кучетата на краен истанбулски квартал!Животът е жесток селяни прости!Велики и всемогъщи са англосаксонските банки и корпорации!Агент Уоли!ЦРУ!
35
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Олигуфренъ Бойко :- оправяй болници и подсигурява медицински кадри не ни занимавай с глупости психопат !Нищо не е направено в медицината ,ако има поток на болни кой ще го поеме олигуфрен !Готови ли са екипите за справяне с болните ?Занимавайте се със здравните пунктове не с дискотеките !
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма да има такава подигравка с болните каквото ще бъде в България.С по 50 теста на град, ще чакаме първо всички да се разбооллеят
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Презапасяват се защото са прости. Храните няма как да свършат, а после ще реват че им свършила заплатата. *** народ.