България "внася" COVID-19. Вътрешното разпространение не е водещо

Започваме да преодоляваме недостигът на предпазни средства
15 мар 2020 20:10, Нели Христова
231
България "внася" COVID-19. Вътрешното разпространение не е водещо
Снимка: БГНЕС

"В болшинството от случаите България продължава все още да внася вируса, независимо от това дали са български или чуждестранни граждани. Голяма част от тях са пребивавали в някои от най-засегнатите страни. В случая Италия, Испания, Великобритания и Германия. Така или иначе вътрешното разпространение на вируса все още не е водещо. Все още сме на етап, в който осъществяваме внос на вируса." Така коментира разпространението на COVID-19 у нас в ефира  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред NOVA.

"Още сме в самото начало. 50 случая при население 7 милиона изобщо не е висока заболеваемост. Продължаваме да сме в опашката на Европа. Това е и смисълът на мерките, които до момента провеждаме – да дадем достатъчно време за подготовка и на здравната система, и на цялата страна да работи в тези условия. Започва да се преодолява недостигът на лични предпазни средства, работи се за осигуряването на машините за изкуствено вентилиране, от които ще имат нужда най-тежко засегнатите хора", посочи още главният държавен здравен инспектор.

Кунчев определи изказването на проф. Венцислав Мутафчийски от събота като силно, емоционално и мотивирано. "Това убеди много хора, че ако досега са възприемали вируса като някаква хипотетична заплаха, то вече трябва да знаят, че шансът да се срещнат с него е голям и че от тяхното поведение зависи дали това ще се случи рано или късно", добави Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази седмица още поне 400 болни в София. Нали е столица трябва да поеме повече
104
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главния здравен инспектор Ангел Кунчев ни обяснява като на оли..френи,че само сме внасяли заразата,но иначе те вземали адекватни мерки.И на всяка дума хвали вожда.Вземете се в ръце некадърници,че заради вас ще се стопим още повече.ЗАТВОРЕТЕ ВСИЧКИ ГРАНИЦИ!Не се ослушвайте,че малко ни трябва да прелее чашата.
103
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаБорисов прекара инфаркт в 2013 та не се знае ако лепне вируса.
102
3
 
3
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Нали се сещате ,че когата Китай и Европа се съвземат ,срещу Израел и САЩ ще има ответен отговор ?
101
3
 
1
 
! Отговори
NZ преди 4 години
До Mister CroДа, прав си. Този не е толкова смъртоносен като обикновения грип. Навсякъде по света смъртността е около 3%, а сега в България е около 10. Спрях да вярвам в БГ предсказанията
100
1
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
ДРУГАРЮ КРАТУНА,ДЪРЖАВАТА ТАЙВАН СЪСЕДНА НА КИТАЙ ДОПУСНА 49 ЗАРАЗЕНИ. ОКОЛО 500 000 ЧОВЕКА ОТ ТАЙВАН РАБОТЯТ В КИТАЙ...КАКВО МИСЛИШ ПО ВЪПРОСА ПОЖАРНИКАРЧЕПрочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2020/03/15/bylgariia-vnasia-covid-19-vytreshnoto-razprostranenie-ne-e-vodeshto.442266#comment-newest
99
4
 
5
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
До Бойко БорисовМИСЪЛТА НЕ ТИ Е СИЛА ДРУГАРЮ БОРИСОВХОДИ ДРУСАЙ ЧАЛГИЯ ...
98
3
 
11
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Сега за десетките хиляди които ще загинат,Борисов няма оправдания със Костов,Станишев,Корнелия.Борисов се превърна във масов убиец като не затвори границите на държавата
97
5
 
10
 
! Отговори
Мизийски преди 4 години
Смъртоносните епидемии тръгнали от Китай са десетки. Ето последните пет - Африканска трипанозомоза, Вирус Херпес B, птичи грип, свински грип и коронавирус. Най-пагубна и най-известна обаче е чумата. Черната смърт се е зародила по улиците Гуанджоу и е пренесена от монголските орди до Европа през през 1347 г. Тя отнема живота на 40% (според някои източници 50%) от населението на нашия континент. Гризачът, върху който тя паразитира е черният плъх. Както повечето от нас знаят китайците са най-мръсни
96
1
 
5
 
! Отговори
NZ преди 4 години
При почти милярд субсидия и липса на родно производство ще внасяме, как иначе.
95
7
 
5
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 4 години
До ЕВРОАТЛАНТИКМисля, че вие навремето за една седмица заразихте с радиация от Чернобил 9 млн души.
94
3
 
25
 
! Отговори
Виелудилисте преди 4 години
Първо не сме 7 милиона, а много по-малко и Второ залъгвате че положението е стабилно. Но след дни ще се зарази цяла България с вашите неефективни мерки и свободно влизане от всички граници....
93
5
 
18
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Китай се справи ама там лекарите не са от кол и въже както тези във Италия или ЕС,знаете ли какво следва за България ако не стане чудо и чумата затихне от самосебе си,ще настане мор и зараза,нито лекари,нито оборудване,нито болници.Борисов с години крадеше от здравната каса,сега ще берете плодовете
92
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вътрешното разпространение тепърва ще се развихря, защото върналите се в България не спазват никакви правила и норми. Толкова прани казарми има, а сега вече и хотелите са празни, който се прибира направо в някой хотел да се изолира. Тъкмо и хотелиерите ще са доволни, че имат клиенти за сметка на държавата.
91
3
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Пичове, май сте пийнали, а утре е време да ходим на работа. Та към 80 позитивни, 20 в болница в средно тежки състояние, 2 починали. Това ли е. Нито много нито малко. Вирусът е тук. Да се вайкаме няма смисъл. Поне да се пазим доколкото можем и да работим доколкото можем. Надяваме се че и в другите държави мидлят така щото сме само ишлеме за тях. От там идат парите.
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 70Как ще затваряш хотели, бе - на *** й предстоят избори през април, а на нея спявките й са все по хотели и спа-центрове! Ти в твойто джакузи в панелката си ли ще я пуснеш?
89
2
 
16
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Освен това, моля най-накрая, троловете да спрат с разпространяването на невярното твърдение, че Ковид19 е смъртоносен колкото обикновения грип. Напротив, по-смъртоносен е в пъти повече от сезонния грип. Това го каза известен български професор инфекционист днес. Той препоръча също на някои български "специалисти" да не се изказват неподготвени по темата!
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестовете се правят само на пристигащи от чужбина. Няма начин да бъде регистрирано друго разпространение на вируса, дори да го има в страната.
87
4
 
20
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Безобразие! Броени дни преди у нас да бъде регистриран първият заразен с COVID-19 и преди да бъде обявена извънредна ситуация, заради разрастващата се смъртоносна пандемия, от държавния резерв, през стоковата борса, са продадени жизнено важните апарати, нужни в момента за спасяването на човешки животи. Най-скандалното е, че държавата ги е продала на безценица, а в момента се обсъжда от къде и как да се купят.
86
1
 
10
 
! Отговори
не е правилно преди 4 години
Законът на Игнатов униюожи научния потенциал, трябваше да с екраде от еврофондовете. А мафията във властта не искаше производство. В момента имаме нужда от качествена наука и възможност за производства. Ама нищо. Така както родителите на тези, които след 44 - година съсипаха интелигенцията, така и тези след 2013 г. го направиха със закона на Игнатов. И да ме изтриете - истината е таква. Дворцов преврат и политическата власт и икономическата власт бе взета от алчните на властта.

Спонсорирани публикации