България "внася" COVID-19. Вътрешното разпространение не е водещо

Започваме да преодоляваме недостигът на предпазни средства
15 мар 2020 20:10, Нели Христова
231
България "внася" COVID-19. Вътрешното разпространение не е водещо
Снимка: БГНЕС

"В болшинството от случаите България продължава все още да внася вируса, независимо от това дали са български или чуждестранни граждани. Голяма част от тях са пребивавали в някои от най-засегнатите страни. В случая Италия, Испания, Великобритания и Германия. Така или иначе вътрешното разпространение на вируса все още не е водещо. Все още сме на етап, в който осъществяваме внос на вируса." Така коментира разпространението на COVID-19 у нас в ефира  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред NOVA.

"Още сме в самото начало. 50 случая при население 7 милиона изобщо не е висока заболеваемост. Продължаваме да сме в опашката на Европа. Това е и смисълът на мерките, които до момента провеждаме – да дадем достатъчно време за подготовка и на здравната система, и на цялата страна да работи в тези условия. Започва да се преодолява недостигът на лични предпазни средства, работи се за осигуряването на машините за изкуствено вентилиране, от които ще имат нужда най-тежко засегнатите хора", посочи още главният държавен здравен инспектор.

Кунчев определи изказването на проф. Венцислав Мутафчийски от събота като силно, емоционално и мотивирано. "Това убеди много хора, че ако досега са възприемали вируса като някаква хипотетична заплаха, то вече трябва да знаят, че шансът да се срещнат с него е голям и че от тяхното поведение зависи дали това ще се случи рано или късно", добави Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
6
 
11
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
На бойковите ятаци им се привиждат комунисти.Колко е лесно да се правиш на шут срещу заплащане и да усмиваш и подиграваш заразата и смъртта която Борисов внесе
64
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Вълнуват те 240 хрантутника в НС, а в пРЕЗИЛдентството се излежават ПЕТСТОТИН дембели, агенти на ДС и държанки на държавата - това май не го забелязваш, а?Кой да ги храни, ако не аз? За тебе не ме е грижа - бездруго не плащаш нищо, а и *** не ти плаща като хората, добре, че са Малофеев и Мустака да не те оставят съвсем на лютеница и майонеза.
63
2
 
8
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Възпалителен процес, Аллaх да ти върне стократно пожеланото!
62
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МИ на мене кво ми обяснява оня гологлавия от ВМА да не ходя на фризьор докато стотици потенциални носители влизат в страната всеки ден?????
61
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре затваряй границите и изпразвай хотелите кво ваканцуваъе ве ...
60
11
 
0
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
За ситуацията са виновни комунистите от ГЕРБ и комуниста Бойко Борисов. Гласувайте за милионерите капиталисти от БСП! 75 години комунизъм стигат!
59
2
 
10
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
Тук е виновна ''демокрацията'', тя изведе хората в чужбина на работа.
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като знаете ,че се внася защо не спряхте полетите от рисковите дестинации овреме , а сега само констатираме "вноса" и се молим да не ни се случи италианското нещастие???
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Допълнение към 22Суперекспертът 22 громи никаквия експерт д-р Кунчев!Какво нещо е да си суперексперт в нета, еййййййййй - затрупан с диплом, световно признание, пари.......хайде, марш да храниш животните в обора си, суперексперте ха.хав ;)
56
11
 
3
 
! Отговори
Социалист преди 4 години
За заразените в България са виновни ГЕРБ и Бойко Борисов. Затова на следващите избори гласувайте за БСП и другарката Корнелия Нинова.
55
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ББ ППАбе, вие навремето заразихте 9 млн българи с радиация от Чернобил сега си седнал да критикуваш Борисов.
54
4
 
23
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Питам Борисов,защо трябваше да се чака две седмици за да затвори граиците ? Какво се промени,какво избегна ? Всеки заразен,всеки починал ще е благодарение на Борисов
53
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западът е напълно неспособен да се справи. В богатите западни страни където има хора с лични авоари повече от държавата, правителствата нямат пари. Вирусът вилнее от няколко месеца в Китай, а в Европа никой нищо не предприема защото нямат пари. Швейцария, Дания, Норвегия, Испания имат три пъти повече заразени от Китай на глава от населението и нищо не правят защото нямат пари, а богатите частни корпорации и банки няма да дадат и цент за справяне с вируса.
52
4
 
9
 
! Отговори
!: преди 4 години
А онзи *** Михаил Константинов има ли кой да го поведе под отговорност за изказването му по Канал 3 ,че ни чака кошмар, 150000 заболели.Що е геометрична прогресия? Пример: Първи ден: 7 заразени Втори: 7х2= 14 Трети: 14х2= 28 Четвърти: 28х2= 56 Пети : 56х2= 112 и т.н. Сега въпроса ми е има ли кой да му потърси сметка на този *** за това, че всява паника и очевидно умишлено си променя данните с неясно каква цел! А и тоя като какъв се изказва по здравни теми?! Хакам го и на оная Беновск
51
9
 
11
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Зад всеки заразен,зад всеки смъртен случай във България,стои Бойко Методиев Борисов.Защо трябваше да се изчака да нахлуе заразата и тогава да се вземат мерки ? За мен Борисов като масонски слуга и сатанист,по примера на останалите от Ес нарочно зарази България
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До възродителен процесА ти какъв си и на какъв език пишеш, бе, свиньодолна?! От твоята уста в твоите дробове!
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече вируса го включиха и в рекламите. Има едни продукти с неква киселина дето ги рекламират за ползване от зaдника до носа. Чисто печалбарство.
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в един момент вътрешното разпространение става водещо и тогава става страшно. Те и италианците така търсеха хора от Китай, бяха 2-***, после 30, после 300, сега имат 368 човека за едно денонощие жертви. Пълна карантина сега, затваряне на границата, изолационни карантинни центрове за прибиращите се българи, да изплуват следващите десет-пентадесет дни болните в момента, да се прекратят веригите и готово. Пари и апаратура за изтърване на ситуацията няма. И интелект няма.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До възродителен процесОхо, здрасти, юнако юначен / макар и само анонимно-виртуално/!Да си жив и здрав!
46
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6А това, че изнасяме десет пъти повече, май го пропусна, а? Осведоми се, преди да си измисляш дивотии!

Спонсорирани публикации