България "внася" COVID-19. Вътрешното разпространение не е водещо

Започваме да преодоляваме недостигът на предпазни средства
15 мар 2020 20:10, Нели Христова
231
България "внася" COVID-19. Вътрешното разпространение не е водещо
Снимка: БГНЕС

"В болшинството от случаите България продължава все още да внася вируса, независимо от това дали са български или чуждестранни граждани. Голяма част от тях са пребивавали в някои от най-засегнатите страни. В случая Италия, Испания, Великобритания и Германия. Така или иначе вътрешното разпространение на вируса все още не е водещо. Все още сме на етап, в който осъществяваме внос на вируса." Така коментира разпространението на COVID-19 у нас в ефира  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред NOVA.

"Още сме в самото начало. 50 случая при население 7 милиона изобщо не е висока заболеваемост. Продължаваме да сме в опашката на Европа. Това е и смисълът на мерките, които до момента провеждаме – да дадем достатъчно време за подготовка и на здравната система, и на цялата страна да работи в тези условия. Започва да се преодолява недостигът на лични предпазни средства, работи се за осигуряването на машините за изкуствено вентилиране, от които ще имат нужда най-тежко засегнатите хора", посочи още главният държавен здравен инспектор.

Кунчев определи изказването на проф. Венцислав Мутафчийски от събота като силно, емоционално и мотивирано. "Това убеди много хора, че ако досега са възприемали вируса като някаква хипотетична заплаха, то вече трябва да знаят, че шансът да се срещнат с него е голям и че от тяхното поведение зависи дали това ще се случи рано или късно", добави Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все внасяме, няма го родното производство като едно време...
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До възродителен процесИма един пословичен израз, който е отговор на злонамерените проклятия: "От устата - в пазвата!"Затова, занапред мисли, преди да пишеш глупости.
43
8
 
17
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Борисов внесе заразата,всички го съветваха да затвори летищата за входящи полети но той отказа ,сега всички берем плодовете на Борисовата зараза.Във България зараза нямаше и дебелокожия сикаджия беше много весел,раздаваше едни пари за стадиони,на други обещаваше козирки и дъжд от злато
42
39
 
1
 
! Отговори
възродителен процес преди 4 години
Българите Ковид да ви тръшка, чума да ви мори и огън да ви гори! По десетки хиляди на ден да се разболявате и по хиляди да мрретте!Амин!
41
3
 
9
 
! Отговори
Ами внася го преди 4 години
Толкова ли беше трудно да се затворят границите?Ако след призивите да не се пътува някои тарикати все пак решиха да ходят на ски или на някакви тържества не знам къде си, нека да си останат там - на тяхна отговорност, докато мине карантината.Какво струва на държавата сега да установява кой с кого е контактувал, след като е дошъл от райна си, а после и да лекува заразените? Не е ли по-справедливо разноските да са за сметка на виновните, които не са обърнали внимание на своевременните предупрежд
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все сме последни. На 111 място сме по свобода на словото, на последно място по доходи и инвестиции. Сега сме на последно място по брой заразени.Как да ги стигнем, афроамериканците, че и задминем - кога?
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във фашистките държави като Испания полицията не дава да се излиза. Капиталистите бият здраво.
38
3
 
22
 
! Отговори
ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ! преди 4 години
ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ!
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Продължаваме да сме в опашката на Европа "Направо го чувам как плаче този" Господин " че сме на последно място . Явно ако има повече болни ще им дават повече пари от държавният резерв. Смукаха 30 години здравната каса нищо не остана. Сега търсят болни за да смучат резервите
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50!,но трябва да пише -известни!
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ги тестват и държат под карантина 16 дена още привлизането на границата!И да спрат международния транпосрт за известно време.
34
4
 
37
 
! Отговори
Стою преди 4 години
Болестта набира скорост.ЗАТВОРЕТЕ границите !!!!
33
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаем че внасяме. Обаче онзи от Банкята не го знае. Докато първокласничка се осведомява ще влезат още хиляди души и колко от тях са заразени или са преносители на вируса??? Само с термометрите на границите нищо не се прави. Аиде да видим и това кога ще разберат. Има хора които не са болни но са преносители и те нямат температура. Още две дни ще влязат потенциални разпространители на вируса може да им е удобно на мафиотите бугарски
32
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ го внесе.
31
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така почва навсякъде от 5 после на 50 и след 1 месец са 50000 ами после сигурно ще продължим да го внасяме и да гледаме умно.
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ...до 9Господине/госпожо, подайте сигнал в полицията, че не ви позволяват да ползвате предпазни средства. Работа ще си намерите, нов живот - не! Ето докъде ни докараха парвенютата-турбоселтаци-псевдобизнесмени!
29
3
 
24
 
! Отговори
...до 9 преди 4 години
Работя в хотел и не ни дават да използваме предпазни ръкавици. Пипаме паспорти, пари, ключ карти и какво ли не с голи ръце. Ходя да си мия рацете през 5 минути, почвам да се изнервям.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Активист на БСПНапротив, Италия затвори границата си на 1 февруари за Китай, заедно с Щатите. Първите 2 седмици беше по-спокойно, след това настъпи лавината от случаи. И при нас ще е така.
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един приятел се върна в четвъртък от Франция. Никъде не го спрели, нищо не му казали. Ходи си свободно...
26
5
 
13
 
! Отговори
удивен преди 4 години
Гледам и не вярвам на ушите си ! В тая държава всички са превъртели ! хайде за СороскитеГендари е нормално защото се дрогират нон стоп но за обикновените хора не е нормално.