Държавата ще помогне на бизнеса! Взимат се мерки срещу фалити

Няма да се ограничава движението на хора из страната
Обновена: 15 мар 2020 17:07 | 15 мар 2020 16:45, Нели Христова
155
Държавата ще помогне на бизнеса! Взимат се мерки срещу фалити
Снимка: БГНЕС

На брифинг на Министерски съвет станаха ясни новите мерки и мероприятия, които се вземат не само с оглед овладяването на темповете на разпространение на вируса, но и с оглед материалното осигуряване на всички лица и институции, които имат отговорности за това, премиерът още на обяд анонсира мерки по отношение на медицинския персонал.

Те ще бъдат за сметка на препрограмиране на съществуващите оперативни програми, т.е. по-малко се товари националният бюджет. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг заедно с министрите Владислав Горанов, Деница Сачева, Емил Караниколов, Данаил Кирилов и Росен Желязков.

По сектори имаме нови, буквално разработени в последните часове, мерки, които ще гарантират допълнително социално дистанцирани и по-малко рискове от предаване на заразата и от друга страна ще поставят в по-улеснена или благоприятна позиция всички, които са на първа линия и се грижат за живота и здравето на хората.

Предвид факта, че обемите защитни средства - маски, облекла и друго оборудване, нуждите от тях нарастват неимоверно, се взе решение за създаването на логистично-координационен център или звено, като негов ръководител ще бъде комисар Николов. ще започнем с тази нова структура , която ще има за цел да обезпечи по най-бърз начин заявяването, произвеждането на нужните количества защитни материали и оборудване и адекватното им разпределение до всички, които имат нужда.

Комисар Николай Николов от Пожарна безопасност заяви, че от днес по разпореждане на премиера Борисов оглавява логистично-координационен център към Националния оперативен щаб. "Основната задача ще бъде да се подпомогнат усилията по получаване, поръчване, разпределение и приоритизиране на необходимите нужди. Ще стане по-видима дейността на дирекция "Пожарна безопасност". Утре е второто заседане на щаба, където ще се разпределят първите задачи", каза той.

"От утре ще бъдат отделени 20 милиона лв. от Оперативна програма за човешките ресурси, които ще могат да бъдат използвани приоритетно за допълнително възнаграждение на персонала, който е ангажиран на първа линия в здравните лечебни заведения", обяви министър Деница Сачева.

"По 1000 лв. ще бъде допълнителното месечно възнаграждение, които те ще получават за работата, която вършат. Средствата, които са заделени по оперативната програма, ще могат да се изразходват и за създаване на безопасни условия на труд, подобряване на работната среда, оборудване, обзавеждане, консумативи, необходими за медицинската дейност. Ще бъдат предоставени и допълнителни мерки за преодоляване на стреса на тези служители.

В рамките на следващите 3 дни допълнителни 20 милиона лв. ще бъдат на разположение на общините, за да подкрепят и да разширят обхвата на патронажната грижа, която изпълняват", каза още Сачева.

Към момента патронажната грижа включва около 43 000 потребители. Ще може да се разшири патронажната грижа и за хора с увреждания и за семейства и хора под карантина заради контакт със заразени с коронавирус. Утре ще обявим всички документи, чийто срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна - всички над 400 000 работещи пенсионери, техните пенсии да бъдат преизчислени служебно през юни, така че моля, всички тези хора да не ходят в офисите на НОИ", обясни Сачева.

Телефонът за различни справки е: 0 800 88 00 1.

Министър Владислав Горанов обяви, че се обсъждат няколко мерки, които за едномесечния срок на извънредното положение биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси.

"С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа за бизнесите, които страдат от ликвидна криза заради мерките на правителството. Като там сме готови с ресурс от държавата да подкрепим и допълнително да капитализираме Българската банка за развитие", каза Горанов.

Министър Росен Желязков заяви, че ще гарантираме спокойното и свободно преминаване на стоки през нашите граници.

Мерките, които ще бъдат взети, са свързани с това група от камиони да бъдат групирани и ескортирани, както се прави в момента и от останалите държави по нашите коридори.

Целта е транзитният трафик за определен период от време да напусне пределите на страната, както и да зареждат при необходимост и при желание на конкретно определени за това места. Става въпрос за коридорите, които са от сръбска и турска граница, както и от гръцка и румънска граница.

В момента няма български камиони, които да са на словено-италианската граница, те се насочват към други алтернативни маршрути, заяви транспортният министър.


Министър Данаил Кирилов също изказа какви мерки ще предложат от правосъдното министерство, а именно:

-да спрат да текат всички процесуални срокове, започнали преди обявяването на извънредното положение до неговото приключване по висящите съдебни и административни производства освен тези по наказателните производства;

- да се прекратят всички обявени процедури по публична продан и във владение, обявени от държавните съдебни изпълнители, частните съдебни изпълнители, като след приключване на извънредното положение тези производства се образуват и обявяват отделно;


- ограничаване на нотариалните удостоверявания до спешните и неотложни заверки, като Нотариалната камара осигурява поне един дежурен нотариус за съответния нотариален район при спазване на ограниченията и санитарно-хигиенните изисквания;


- в затворите са забранени всички посещения, както и извеждането на лишените от свобода в обекти извън местата за лишаване от свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя само като го видя и знам,че ще излъже.Господин нетна операция!Не му вервам!
120
1
 
2
 
! Отговори
до Че преди 4 години
Объркал си се за пореден път.Не са във ваканция, а работят и им е много по-натоварено от по принцип. Освен това ваканциите се водят отпуск. Нищо не печелят даксалята от тези "неочаквани ваканции", даже напротив - губят.Ама вие като сте неграмотни и неинформирани само спамите глупости.
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
М.Велчев вместо да е в затвора с Брат си имат хотели от кражбите на НДСВ дава интервюта.Костов и той
118
0
 
2
 
! Отговори
както винаги преди 4 години
Света наистина подпомага гражданите си.Напите като чуят за харчове и им избива под по челцата алчни.като се окаже, че няма мърдане - ще се дава и веднага правят сехмата, как ресурса с клинична точност да отиде само при техни другаре.
117
0
 
5
 
! Отговори
мерки за избрани преди 4 години
Не вярвам на мерки за избрани фирми и избрани лица, пък било то и след кОнкурси, За 10 години в ЕС сме се научили ,ч е благините по този начин винаги отиват в близки до партията хора.Вземете мерки за всички под общ знаменател. Да почувства и обикновения човек и бизнесмен, че има държава зад гърба си.
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е да живееш и работиш в богата държава,друго е да си в бедна държава като българия.Тук българската държава не може да осигури едни предпазни маски камо ли да отпусне пари за малкия и среден бизнес.
115
2
 
4
 
! Отговори
бай колю кръчмара преди 4 години
ще ми върнете ли клиентите дето 30 г се бъхтих за тях като продавах неразредена ракия и вие ми ги изгонихте
114
0
 
4
 
! Отговори
Един Pk преди 4 години
До КонкретноВ Германия и Англия всички си работят като спазват правилата.При нас няма маски за народа камо ли друго.90% от фирмите са малки и средни - имат наеми за мафията и кредити хората.Сега ще каже Бойко работодателите да развържат кесиите.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, който оцелее ще успее да види КОЙ е обеднял и КОЙ забогатял.
112
2
 
1
 
! Отговори
to преди 4 години
До КоЗа съжаление не става въпрос за 1 месец.
111
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тръмп отделя 50 милиарда за справяне с вирусаи нашите 3 милиарда са там май а на българите среден пръстщял ад помага на бизнеса - да не му поднат печалбитеа хората как ще изкарат месецав щатите войската разнася храна на възрастните хора безплатноза китай и русия да не говорим мерките са страхотнируснаците при 80 болни са направили 10 хиляди тестана всички в карантира им са гарантирани заплатитеа нашите само се пъчат по телевизиитеи си мислят как да оцелеят за да си използват окраденот
110
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи фирмите и магазините затворени, а чиновниците-нищоправци на държавна ясла - сити и честити. Да Ви ...... справедливата държава!
109
0
 
22
 
! Отговори
Конкретно преди 4 години
Нашата фирма доставя обков за мебели, панти, дръжки и т.н. Клиентите, които са мебелни магазини и железарии затвориха. Ние не доставяме, те не продават, т.е. никой няма доходи. Всеки от колегите ми има по някой кредит или ипотека, повечето имат семейства с по 1-2 деца в които работи по един човек. Средно получава 1200 лева с които храни 3-4 човека. Искам Горанов да ми обясни как да оцеляваме без доходи.
108
1
 
4
 
! Отговори
Boss преди 4 години
До Анонимен 117 - Размиваш ме - 3 заплати викаш? 3 кредита имам и издържам бедната си майка с пенсия 200,00 лева!! Колко заплати мога да отделям, според теб? Добре, че имам добра заплата, но да отделям по 3 - еми хайде - махнете се от топлите местенца, ще дойдем ние. Със сигурност в пъти сме по- добри и компетентни от вас :)) На оня свят ще пестите не по 3, а по 5 наведнъж!!
107
0
 
6
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
айде най накрая им излезе късмета от тотото. резервчето на борда ще бъде помляно а тройкаджията от свищов ще празнува първото милиардче в стил порко.
106
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гораноооов,фирмите могат да създадат пари или да теглят от банките или вие да им дадете обезщетения,но кой ще помогне на бедните работещи,пенсионерите,хората със заеми,безработните,болните?
105
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мине ли тази трагедия останалите живи просто ще пометат това управление. Няма да умират от немощ след като някои десет години живеят нашироко, като този Горанов
104
2
 
9
 
! Отговори
Посейдон преди 4 години
Ще ни липсват двата милиарда (дадени на вятъра)! Или въпреки това сме достатъчно богати? За което се съмнявам! В краен случай нов заем...
103
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До BossА....кои са обикновените хора? Да не са тези дето седят в кафето и искат държавата да ги оправи.? От средата на миналата година Ви казват: оставете си 3 заплати резерв.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar PowerКъде ти го роди това главата шапкарска? По-справедлив данък от ДДС няма. Облага потреблението. Т.е.за кеф на такива като Вас, ОБЛАГА БОГАТИТЕ...ШМЕКЕРИТЕ. Какво като получаваш 1200, а декларираш 610? С тези 1200 ще отидеш в магазина и ще платиш 20%. Взел си рушвет, отиваш да купиш кола или жилище. Хоп 20%! "Социално слаб", но за цигари, гориво, алкохол, СПА, почивка ще платиш 20% върху тези"дето ги нямаш". Да си чул"данък върху продажбите"в САЩ? Нямало! "Sales and use tax".