Заради паниката: Ще изчезне ли хлябът от магазините?

Нямало опасност да се изкупят наличните количества брашно
Обновена: 16 мар 2020 22:36 | 16 мар 2020 22:36, Веселина Йорданова
51

Заради паниката от коронавируса българите масово започнаха да се презапасяват с храна. В някои магазини ориз, брашно, боб и леща вече липсват.

Но възможна ли е спекулация с цената на хляба и ще изчезне ли от магазините?

"Спекулация с цената на хляба не е имало в последните години на демокрацията. Няма опасност да се изкупят наличните количества брашно в България, защото в страната има достатъчно пшеница, така че да обезпечи производството на хляб за година и половина, а в същото време очакваме реколта", каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в предаването "Денят ON AIR".

Тя посочи, че новата реколта ще покрие вътрешните нужди на страната, които не са чак толкова големи, а България е сериозен производител на пшеница.

"Цената на пшеницата е борсова, както и цената на брашното. По действащия закон за храните в България хлябът трябва да бъде пакетиран и непакетиран може да бъде, ако се продава в търговски обекти, ако служителят го подава с ръка, облечена в ръкавица, както и лична защита - маски, калцуни", каза още Мариана Кукушева пред Bulgaria ON AIR.

Тя успокои сънародниците ни като посочи, че хлябът се пакетира в стерилна среда и той няма как да бъде замърсен.

"По време на криза се пораждат спекулативни практики, които вярвам, че българската държава има финансовия и физическия ресурс да ликвидира веднага", допълни Кукушева.

И отбеляза, че дълги години обществото ни е било убеждавано, че може да се храни здравословно и без хляб.

"Всички квалифицирани специалисти по хранене са категорични, че няма  хранителен режим , който да изключва хляба, защото той е носител на един от ценните аминокиселини, които подпомагат правилния метаболизъм", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде да подам сигнал за насаждане на паника?Доколкото се сещам преди дни ни увериха, че каквото и да се случи, резервите ни от пшеница са достатъчни да покрият потреблението до следващата реколта. Защо "журналистите" раздухват несъществуващ проблем? Чии интереси обслужва това писание?
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще изчезне хляба, освен ако истерията за презапасяване не обхване подскреженото ни общество? И колко смисъл има да натъпчеш фризери,килери,мазета и долапи с неща,които ще изхвърлиш,когато мухлясат?
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да плашите хората!!! Засега има хранителни продукти в София!
41
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И СЛЕД ТАЗИ КРИЗА СЛЕДВА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА. ЛЕСНО ЩЕ СЕ СПЕЧЕЛИ. СЕЩАЙТЕ СЕ ЗАЩО.
40
2
 
11
 
! Отговори
вица на деня преди 4 години
..."че хлябът се пакетира в стерилна среда". Ко речи?
39
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
в аптеките няма лекарства по рецепти
38
4
 
23
 
! Отговори
о .... преди 4 години
... в България зърнопроизводството е толкова развито, че всеки който не го сърби и боли, само той не е зърнопроизводител; следователно, и да искаме да свърши хляба, това няма как да стане, просто няма ..! Но на мен ми е интересно, как при това зърнопроизводство цената на хляба не спада, хем добивите се повишават, цената на горивата спаднаха, субсидии има ..? Нищо, тези които трупат пари, други ще им харчат парите и то яко ..
37
19
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
"В някои магазини ориз, брашно, боб и леща вече липсват."Представителна извадка какво яде барба Ганио. А моите 2 фризера са тъпкани с месо
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последното нещо за което трябва да се тревожи България това е хлябът!Не може държава която всяка година изнася пшеница ,да остане без хляб.Даже преди години бяхме на 19място/1,5млн.тона/ по износ на пшеница в света!Не би трябвало да имаме проблем и с олиото,виж за другите отрасли ,като животновъдството ,особенно за свинете, трябва да се вземат мерки производството да им се възобнови.В света положението ще се влошава!Ако има война Турция-Гърция ,ние ще сме най-ощетени!Това ще е срив на лева
35
2
 
24
 
! Отговори
давай давай преди 4 години
продавайте имотите и купувайте хляб. запасите за 30 години за задължителни .
34
17
 
15
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Абе малкия,Европа в по голямата си част е блокирана,Китай също,САЩ и те,направи си сметка какво произвежда България и колко време ще издържи с това свое"собствено"производство! От ден на ден дефицита на все повече стоки ще става ежедневие и това не са МАНИПУЛАЦИИ а реалността която ни очаква!
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има съкращения. Още миналата седмица има уволнени.Никой не те защитава като работник.Днес имаш работа ,утре -не. Като шефът ти затвори фирмата и няма оборот не му остаяа нищо друго освен да фалира. Банките ще разпродадат активите и ще си вземат дължимото.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименкакво е 29 и защо няма да имаме такава? А работата искам да я сменявам, май щяло да има доста свободни работни места след карантината.
31
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хляб няма следобед.Брашно,леща,боб има. И тоалетна хартия има. Всичко има. Стига сте им опразвали натъпканите складове без причина. Нищо няма да свърши и никой няма да УМРЕ.Досега починалите са били болни от грип , възрастни пенсионери с куп болести.факт Не се оставяйте да ви манипулират Целта на статията е точно това Борете се за работата ви, защото след 29 няма да имате такава.
30
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редно е на всеки журналист да се реже по един пръст ,който насажда паника и тревога у хората.Днес се обгазих от токсични препарати. Всеки хванал по един препарат и на работа бърше като луд.Престанете, защото няма да ви убие вируса, а преди това ще се побъркате.
29
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОКакъв елементарен грип, бе, мало умнико! Това си е вариант на ХИВ. Много си назад с информацията у твоето село.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28+++
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това ще удари хубавите хлебарницижалко!дано се намери решение как да го пакетират
26
6
 
9
 
! Отговори
toto преди 4 години
До БъраБъраКупичка 200 грама боб със свинско струва повече от същият грамаж суши в Хелито. А и WC то станало платено, 20 стинки за мъжете по малка нужда, 3 лева за жените и ако си по голяма. Полагат ти се 30 сантиметра гъзпапир. На излизане те проверяват дали не си икономисал от хартията и да я изнасяш с цел спекула. Бацила съсипа таа планета. Да се местим на следващата!
25
1
 
13
 
! Отговори
БъраБъра преди 4 години
За кво дрънчите бе? Китайците не ядът хляб, и вирусът ги подмина бързо. Маайте ориз и си пипайте очите!