Как се справи България, когато грип уби 80 000 българи?

Като източник на т.нар. испански грип се сочи Китай
Обновена: 17 мар 2020 20:38 | 17 мар 2020 20:38, Елка Василева
167
Как се справи България, когато грип уби 80 000 българи?
Снимка: National Museum of Health and Medicine

Непосредствено след края на Първата световна война пандемията от т.нар. испански грип убива 80 000 българи. Как победената във войната България се справя с тази поредна катастрофа?

В края на Първата световна война, погубила 16 милиона души, избухва най-смъртоносната пандемия в човешката история. По различни оценки жертвите на т.нар. испански грип варират между 50 и 100 милиона, пише Дойче веле.

Като източник на заразата отново е сочен Китай. По онова време във вътрешните райони на страната интензивно се набира работна ръка, необходима за бушуващата в Европа война, в която Китай се е включил на страната на Антантата. Работниците са транспортирани през САЩ и Канада, където вероятно оставят след себе си първите огнища на заразата с непознат дотогава мутирал грипен щам. Китайският трудов корпус стига чак до фронта във Франция, където се включва в прокопаването и възстановяването на траншеи, пътища и жп линии.

Милиони жертви за броени седмици

През пролетта на 1918 година за лавината от необясними смъртни случаи за пръв път съобщават свободните от военна цензура вестници в Испания, която е запазила неутралитет. Скокообразно грипът обхваща 30% от тогавашното двумилиардно световно население. Смъртността сред заразените варира между 10% и 20%.

Само през първите 25 седмици от разпространението си испанският грип убива 25 милиона души по особено мъчителен начин - задушаване вследствие на остра дихателна недостатъчност. Средно за един от десет заразени краят е фатален. Само в Барселона през този период ежедневно са умирали по 1 200 души.

В много държави са затворени всички институции, църкви, магазини и други обществени места. Експертите са на мнение, че ако преди век бяха съществували днешните динамични транспортни връзки, включително и денонощният въздушен трафик, броят на жертвите е щял да бъде значително по-висок.

България и испанският грип

Пандемията достига воюваща България през май 1918 година. В региона засегнати са още Гърция и окупирана Сърбия, а година по-късно и Румъния. Трите вълни на пандемията убиват най-малко 80 000 българи, което се равнява на около 2% от тогавашното население на страната.

Далеч по-засегнати са Гърция и Сърбия, където пандемията убива съответно 2,5% и 4,2% от населението.

Воюващата на два фронта България тежко понася новата заплаха след честите епидемии от холера, тиф и други силнозаразни болести през онова десетилетие.

Очевидци свидетелстват, че в усилията си да спрат разпространението на холерата в окопите българските военни лекари дори прибягвали до физическа разправа с онези войници, които не преварявали водата си.

Срещу холерата неволно помогнала и масовата консумация на плесенясал хляб през войната - известно е, че плесените са суровина за производството на пеницилина, открит през 1928 година от Александър Флеминг.

Но преваряването на водата и плесенясалият хляб са безсилни срещу грипните щамове. Взима ли тогавашна България някакви мерки срещу испанския грип?

Медицинският факултет към Софийския университет е създаден едва през ноември 1917 година, а това отчасти обяснява липсата на адекватно противодействие срещу грипната пандемия. Историкът проф. Людмил Спасов припомня в тази връзка, че отлично обучените руски военни лекари изиграват важна роля за подобряване на българската медицина и за въвеждането на карантината като превантивна мярка срещу остроинфекциозни заболявания.

Тези лекари пристигат в България с руските войски, бягащи от болшевишкия терор. Сред лекарите се открояват известни учени като академик Георгий Рейн, който е един от най-уважаваните лектори в Софийския университет. Белогвардейските военно-полеви болници в Търново и Стара Загора оказват помощ на местното население при ограничаването на разпространението на заразата, разказва още проф. Спасов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
13
 
11
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Обръщам внимание на американски ду*едавци, а и на неблагодарната пасмина от българите, че руснаците са тези, които се притичат на помощ за ограничаване на пандемията от испансксия грип, руските военни и невоенни лекари са на първа линия в борбата с епидемията и руснаците организират военно-полевите болници у нас! Багодарим, Русия!
93
5
 
4
 
! Отговори
Увжавайте себе си преди 4 години
Уважавай себе си за да те уважават и другите. Какви са задълженията и правата ви?Да работите и да спазвате законите,да се подчинявате на тези,които зависят от вас да си давате парите и да очаквате те да се грижат за вас,като вие дори и да не сте доволни и протестирате никой не го е грижа за вас.И така контрола над хората всъщност е печеливш,не над природните ресурси,защото със закони и страхът който ни води да живеем лесно могат да ни вземат всичко,при това наготово.
92
2
 
14
 
! Отговори
Къде е спасението? преди 4 години
Казват,че спасението на давещите се е в самите давещи се.Хора,никой освен вас самите няма да дойде и да ви спаси и не се ли адаптирате към промяна на вас самите ще измирате и ще става по-лошо,това е пътя към излизане от кризата на робското ви съзнание,от години нищо не се е променило в тълпата и за това се върти едно и също.Светът е отражение на вас самите и отразява как мислите като жертви,които прехвърлят отговорност на някой друг и за това отношението на другите има значение за вас.
91
2
 
7
 
! Отговори
Светът около нас преди 4 години
Управляващите водили политика от години на предизборни обещания след които народа беше явно лъган и предаден,управляван от обръчи на фирми и българите стоят и гледат всичко това сега не си ли заслужават съдбата?Ами заслужават си я и за това се научете да я обичате и да не продължавате да стоите и да парадирате кой какво направил от политиците и да го сочите с пръст,а се замислете какво вие направихте и вижте колко пръста сочат към вас,а не към другите.
90
7
 
6
 
! Отговори
До кога ще спим? преди 4 години
Явно е,че политиците не реагират адекватно в непозната за тях до сега ситуация и каквито и да измислят закони за нея,те ни отдалечават отново от истинската ни природа и причина за заболяванията като цяло,с които видимо и осезаемо от години традиционната медицина не се справя и не ни лекува.Всичко е за пари и системата има търговски хатактер,а кой търговец ще ви каже,че имате алтернатива след като той ще ви предложи най-доброто и ще гледа да му станете редовни клиенти?
89
13
 
7
 
! Отговори
Храна за размисъл преди 4 години
На някои идва ли му наум от този стрес довела тази война какви емоции ина в хората и те всъщност,че са причината за това масово заболяване,а не грипа като нещо опасно отвън и да ги убива? Дали в момента повече не убива от стрес и страх факта,че се говори само за вируси и мерките на некомпетентните ни управляващи отколкото самия измислен вирус?Самото му име лично на мен ми е доста странно и при това с цифри.Политици и тяхната политика от години убива повече хора заради постоянният контрол.
88
4
 
3
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
България и испанският грипПандемията достига воюваща България през май 1918 година. В региона засегнати са още Гърция и окупирана Сърбия, а година по-късно и Румъния. Трите вълни на пандемията убиват най-малко 80 000 българи, което се равнява на около 2% от тогавашното население на страната. Далеч по-засегнати са Гърция и Сърбия, където пандемията убива съответно 2,5% и 4,2% от населението. Воюващата на два фронта България тежко понася новата заплаха след честите епидемии от холера, тиф и други силнозаразни болести през онова десетилетие. Очевидци свидетелстват, че в усилията с
87
2
 
10
 
! Отговори
Калоян преди 4 години
И все пак, изхождайли от заглавието - как се справя България тогава? Отговор няма. Изобщо пълен провал сте понякога, честно.
86
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците имат една поговорка: Няма нещо което да мърда,диша или лази.. и да нямаме рецепта за него(готварска)
85
5
 
8
 
! Отговори
Познавач преди 4 години
Всичко тръгва от Китай защото имат нещо сбъркано в генетиката.
84
5
 
15
 
! Отговори
Един преди 4 години
Тия хора, китайците, са като инкубатор на смъртоносни зарази-чума, холера, едра шарка и всякаква друга гад.А сега и корона(евентуално, понеже витаят и други теории, които нищо чудно да се окажат верни).
83
2
 
34
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Новата фармация забрани и забрави за лекуващите лекарства. Преследването на постоянни печалби и създаването на ПОДДЪРЖАЩИ лекарства се превърна в самоцел. Сега никой не си спомня за ХИНИН и АМИДОФЕН, а те ЛЕКУВАТ БЕЗОТКАЗНО!!!
82
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста по успешно от победената от нас русия
81
10
 
12
 
! Отговори
Доказам опит преди 4 години
Ами Бесенето на крадливи комунисти ако не помага то и невреди
80
10
 
5
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 4 години
Според госпожиците червени *** платени, Бойко Борисов е виновен и за онезвремешните загуби на човешки матрял.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да позная, Америка е виновна.
78
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеотитe не се свършиха тогава, няма да се свършат и сега. Само числото на преeбаHите ще се увеличи на милиарди по целия свят.
77
16
 
24
 
! Отговори
Мислете преди 4 години
През средновековието бубонната чума също от китай е тръгнала, китайците са най голямото зло за планетата.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабата с 11-те деца е била преди Първата световна и никъде не пиша, че всички са родени през войната, ама и следвоенните години не са били реки от мед и масло. Най-интересно ми беше, че всички са получили висше образование, което си е доста рядко по това време, при условие, че женицата си е била съвсем отрудена. Идеята беше, че наистина е била огромна смъртност и колко им е било трудно на хората, не да се заяждаме за това колко са родени през войната
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До anonimen 79"Война, глад, раждаш 11, умират 5"... Втората световна е от 39-та до 45-та година. Кога бабата на свекъра ти е сколасала да роди 11?

Спонсорирани публикации