Как се справи България, когато грип уби 80 000 българи?

Като източник на т.нар. испански грип се сочи Китай
Обновена: 17 мар 2020 20:38 | 17 мар 2020 20:38, Елка Василева
167
Как се справи България, когато грип уби 80 000 българи?
Снимка: National Museum of Health and Medicine

Непосредствено след края на Първата световна война пандемията от т.нар. испански грип убива 80 000 българи. Как победената във войната България се справя с тази поредна катастрофа?

В края на Първата световна война, погубила 16 милиона души, избухва най-смъртоносната пандемия в човешката история. По различни оценки жертвите на т.нар. испански грип варират между 50 и 100 милиона, пише Дойче веле.

Като източник на заразата отново е сочен Китай. По онова време във вътрешните райони на страната интензивно се набира работна ръка, необходима за бушуващата в Европа война, в която Китай се е включил на страната на Антантата. Работниците са транспортирани през САЩ и Канада, където вероятно оставят след себе си първите огнища на заразата с непознат дотогава мутирал грипен щам. Китайският трудов корпус стига чак до фронта във Франция, където се включва в прокопаването и възстановяването на траншеи, пътища и жп линии.

Милиони жертви за броени седмици

През пролетта на 1918 година за лавината от необясними смъртни случаи за пръв път съобщават свободните от военна цензура вестници в Испания, която е запазила неутралитет. Скокообразно грипът обхваща 30% от тогавашното двумилиардно световно население. Смъртността сред заразените варира между 10% и 20%.

Само през първите 25 седмици от разпространението си испанският грип убива 25 милиона души по особено мъчителен начин - задушаване вследствие на остра дихателна недостатъчност. Средно за един от десет заразени краят е фатален. Само в Барселона през този период ежедневно са умирали по 1 200 души.

В много държави са затворени всички институции, църкви, магазини и други обществени места. Експертите са на мнение, че ако преди век бяха съществували днешните динамични транспортни връзки, включително и денонощният въздушен трафик, броят на жертвите е щял да бъде значително по-висок.

България и испанският грип

Пандемията достига воюваща България през май 1918 година. В региона засегнати са още Гърция и окупирана Сърбия, а година по-късно и Румъния. Трите вълни на пандемията убиват най-малко 80 000 българи, което се равнява на около 2% от тогавашното население на страната.

Далеч по-засегнати са Гърция и Сърбия, където пандемията убива съответно 2,5% и 4,2% от населението.

Воюващата на два фронта България тежко понася новата заплаха след честите епидемии от холера, тиф и други силнозаразни болести през онова десетилетие.

Очевидци свидетелстват, че в усилията си да спрат разпространението на холерата в окопите българските военни лекари дори прибягвали до физическа разправа с онези войници, които не преварявали водата си.

Срещу холерата неволно помогнала и масовата консумация на плесенясал хляб през войната - известно е, че плесените са суровина за производството на пеницилина, открит през 1928 година от Александър Флеминг.

Но преваряването на водата и плесенясалият хляб са безсилни срещу грипните щамове. Взима ли тогавашна България някакви мерки срещу испанския грип?

Медицинският факултет към Софийския университет е създаден едва през ноември 1917 година, а това отчасти обяснява липсата на адекватно противодействие срещу грипната пандемия. Историкът проф. Людмил Спасов припомня в тази връзка, че отлично обучените руски военни лекари изиграват важна роля за подобряване на българската медицина и за въвеждането на карантината като превантивна мярка срещу остроинфекциозни заболявания.

Тези лекари пристигат в България с руските войски, бягащи от болшевишкия терор. Сред лекарите се открояват известни учени като академик Георгий Рейн, който е един от най-уважаваните лектори в Софийския университет. Белогвардейските военно-полеви болници в Търново и Стара Загора оказват помощ на местното население при ограничаването на разпространението на заразата, разказва още проф. Спасов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 78 Ами отиграха го . Обявиха война на САЩ и Великобритания ,окупираха Сърбия ,Северна Гърция ,Македония ,приеха ,Закон за евреите и концлагери за тях ,дадоха летища и пристанища за бази на Германия ,сключиха концесии-спогодби /Нойбахер-Клодиус/с Райха ,издържаха немските войски в България ,съюзника ни ошушка ,та тръгнаха с налъми и подметки от гума . Накрая за малко да ,,отиграят,,Бургас, Ямбол ,Хасково ,Кържали . И Пловдив-Филипополис ??? За малко .
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За начало е забила по един кочан царевица в Д то на всеки пиян журналист Добра и НУЖДНА практика за цялата реда, .кция на днес бг
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 В българската армия е имало само един тип хляп тъй че не хибридствай ...2 хамбарната плесен още Гален ( лекар от римската империя )я е ползвал срещу чумата и рецептата е масова практика сред медиците в много епохи за дезифектант Факт съдържа изходните съставки на пеницилина
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До anonimen 79Не е манипулация с хляба, дядо ми е бил на фронта Втората световна и казваше, че войниците, яли мухлясъл хляб, не се разболели толкова тежко, колкото офицерите, яли бял......Мухлясалият хляб е всъщност антибиотик! Флеминг съвсем случайно го е открил когато забелязва че до умрялата бактерия има парче мухлясало сирене или нещо подобно! Тук обаче имаме вирус като първичен причинител! Двустраната пневмония е вследствие вируса, която в момента се лекува с антибиотици - мухъл!
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 В българската армия е имало само един тип хляп тъй че не хибридствай ...2 хамбарната плесен още Гален ( лекар от римската империя )я е ползвал срещу чумата и рецептата е масова практика сред медиците в много епохи за дезифектант Факт съдържа изходните съставки на пеницилина
69
0
 
10
 
! Отговори
Тото преди 4 години
На хората им трябват проблеми, защото в един идеален свят няма да оцелеят. Вижте къде са най-много самоубийствата - при скандинавците
68
1
 
16
 
! Отговори
Toto преди 4 години
Матрицата ни прави живота малко по-интересен, за да оцелеем. Прекалено скучно и банално беше стало.
67
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мислеш Ами 1 спаси еврейте си 2постигна територялно разширение 3 почти нямаше бойни дествия на наша територия4 никой не умря от глад Бих казъл отличен резултат. Ако бяхме отървали и влизането при пияндурския блок Направо щеше да е перфектно отиграване
66
2
 
23
 
! Отговори
V. Kotsev преди 4 години
нещата са свързани в причинно-следствена връзка. Ние хората сме препълнили някой то скачените съдове в природата и короната се размърда за да поправи равновесието. Ще покоси покоси пък ще спре. Въпрос на време. Но ние така и не се научихме да не си играем на недосегаеми.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 74......хал хабер си колега при туберкулозата кашляш кръв.....Както и при тежка двустранна бронхо-пневмония! Разликата е в пожълтяването (жълтата гостенка) на лицето но това не се случва веднага!
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не са го преподавали в учебниците по история. За съжаление затова повтаряме грешките на предишните поколения
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
72 хал хабер си колега при туберкулозата кашляш кръв
62
3
 
45
 
! Отговори
LosHo преди 4 години
Сега да видим как айфона ви за 2500лв ще ви помогне! Този вирус е поредната камба, която бие, за да покаже на човечеството, че е нужна промяна или ще ни последва съдбата на горките гущерчета - динозавърчета ;) Ако и този сигнал не го разберем, то тогава ни чака само едно......
61
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 68Нито баба ми нито прабаба ми са ми говорили за такива измишльотини за някакъв си грип виж за туберкулозата да.......Туберколозата и Испанския грип са вируси атакуващи главно и основно белите дробове! Баба ти и нейните съвременици на дали са правили разлика между двете епидемии камо ли да са се тесували!
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
северозападняк ти изобщо знаеш ли кога е епидемията на чума в Европа кога е испанския грип и кога тоя естраден певец е пял с чумата се разминава около 450 години а пък по време на грипа е хвърлил топа
59
16
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
ХИЧ НЕ МИ ПУКА КАК СЕ Е СПРАВИЛА БЪЛГАРИЯ КОГА СЪМ БИЛ МЪРТЪВ ПРЕДИ 100 ГОДИНИ; ВЪПРОСА Е ЧЕ СЕГА НЕ СПРАВЯ НИКАК...
58
8
 
12
 
! Отговори
МИСЛЕЩ преди 4 години
НАПРАВО МИ ПИСНА ОТ НЕАДЕКВАТНИКАК СЕ СПРАВИ БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО НА СИМЕОН ВЕЛИКИ...КАК СЕ СПРАВИ БЪЛГАРИЯ КАТО СЪЮЗНИК НА ХИТЛЕР...
57
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито баба ми нито прабаба ми са ми говорили за такива измишльотини за някакъв си грип виж за туберкулозата да
56
2
 
8
 
! Отговори
северозападняк преди 4 години
Анонимен, предполагам си връстник на ДЕМОкрацията и затова не си виждал песнопойките на Парушев,- пазарният певец.Там става ясно кой кум, кой сват.Потърси ги. От ползу роду ще са.
55
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 71, дето написа:"Това с плесенясалия хляб, е манипулация или зевзешка шега...."Не си в час, друже. Поне прочети нещо, преди да се изказваш неподготвен. Не, че може да разбереш нещо, ама... поне ще научиш всички букви!

Спонсорирани публикации