Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!

Няма да се изнасят защитни средства, докато не "презадоволим" нуждите
Обновена: 18 мар 2020 14:03 | 18 мар 2020 13:08, Веселина Йорданова
573
Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само една нация обединена, хладнокръвна, дисциплинирана, умна, може да преодолее тази криза. Ние сме във война с невидим противник, заяви премиерът Бойко Борисов на срещата при президента Румен Радев на "Дондуков" 2 за мерките срещу коронавируса.

Още по темата

Премиерът информира, че от излишък, вече сме на 3.5 млрд. дефицит, защото бюджетът не се попълва и напомни, че всеки месец отиват милиарди за пенсионната система.

"Споделяме отговорността и се мъчим да се справим с кризата. Лесно е да се критикува и по-трудно е всяка разумна мярка да я приложим и подобрим", каза той по повод срещата в Президентството.

Борисов предупреди специално МВР завръщащите се българи от различни дестинации да бъдат прегледани, информирани, да няма роднински събирания. Той коментира, че да се приберат туристи в момента, които са отишли някъде в разгара на кризата, е много трудно.

"Повече тези експерименти няма да ги допуснем. Има и заповед на министъра на туризма - на работа, до аптеката, до банката, това е движението, до хранителния магазин и вкъщи. Това е единственото лечение досега доказано", предупреди министър-председателят.

Борисов посочи, че сега разбираме значението на индустрията, като обясни трудностите с доставките в европейски и световен мащаб.

За радост шивашката и текстилната промишленост е добре развита, посочи той и подчерта, че износ на защитни средства няма да има, докато "на 1000% не сме обезпечени" и не презадоволим нашия пазар.

"Имаме много спиртоварни, правят по 1000 тона на месец, правим организация, имаме стотици тонове от резерва и ги подготвяме за мрежата, това е също възможност, когато нашият пазар се задоволи, да помагаме на съседите", каза премиерът.

81 остават случаите на коронавирус за момента, информира началникът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски. 

Рано е да правим извода, че сме овладели ситуацията или поне я възпираме, каза обаче той.

Да края на седмицата се очаква минимум 8 хил. защитни облекла да бъдат готови с цикъл на използване по 50 пъти, които са предназначени за местата, където медиците работят в непрекъснат режим.

Бързите тестове дават 20% фалшиво-отрицателни проби и 20% фалшиво-положителни, информира той в отговор на въпрос на президента Румен Радев. По думите на Мутафчийски масово навлизане в практиката би било наш принос, ако успеем да го направим, но предупреди, че тези тестове не са достатъчно надеждни.

Мутафчийски каза още, че има колебания и страх в гилдията на места, но и много доброволци, свързани с медицината, като е създадена банка от желаещите. Той информира, че частните болници са заявили в Щаба готовност да се включат в борбата срещу инфекцията.

На равни начала с държавните и областните болници ще участват в справянето с кризата, информира и здравният министър Кирил Ананиев. По думите му ще има и законов текст за това - само за времето на извънредната ситуация. Той информира, че до една, максимум две седмици, ще разполагаме с достатъчни количества предпазни средства, за да бъдат покрити нуждите на медицинския персонал.

Пред президента вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че имаме разрешение от ЕК да препрограмираме европейски програми, като пренасочваме средства по необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


573
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
394
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонименКато юрист не ви ли се струва странно за 7 дни премиерът да каже,че са изчезнали 7 милиарда лева и да вини за това коронавирусът?Мислите ли че има доказателства че той лочно е харчил по 1 милиард лева дневно.
393
1
 
25
 
! Отговори
312 преди 4 години
В понеделник Чехия е наела най-големия украински самолет и е доставила от Китай 120 тона тестове, облекла, ръкавици, и всякакави други консумативи, между другото и 30 млн. маски, по 3 маски на човек за 10 милионната страна.Не може да се кара само на дарения, ЕС отпусна сериозни средства за борба с вируса.
392
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АМОНИМЕН 426Значи никой нищо не трябва да пише и 90% от коментарите трябва да се доказват с документи. Не сме във форум, а сме в съдебна зала. Или пред военен трибунал. Мнения не могат да се изказват. Толкова със свободата на словото.
391
5
 
4
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Никога не съм викал да живей ЦК,мечтата ми беше да стана комунист ато дете защото ги бърках със космунафт,дори за онова проклето знаме което се предаваше чисто и неопетнено се си мислих,абе защо не го перат по често за да не ни строяват.Всичк преди Борисов сега изглеждат като акедемици.
390
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом сме на дефицит,следва пълна независима от управляващите ревизия ! И това бързо ,защото извънредните положения са идеална среда за големи грабежи.
389
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започнахте всичко да обявявате за фалшиви новини и да заплашвате със затвор.Законът за фалшиви новини е за разпространение на инфо за коронавируса.Всичко, което не ви се нрави, му лепите етикет "фалшива новина". Злоупотребявате с извънредното положение.
388
3
 
23
 
! Отговори
Абе преди 4 години
ПЪРВО затворихте цялата държава и ПОСЛЕ ревнахте, че няма постъпления от данъци и сте на дефицит???Вие досега да не би да сте си мислили, че тия постъпления в бюджета Ви ги носят щъркелите???
387
1
 
10
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
До 414 : Относно маската,става да се направи и с чашка от сутиена на съпругата и даже може да покрие и цялото лице,ама зависи от това на съпругата :)
386
0
 
27
 
! Отговори
Истински лъжи преди 4 години
Къв дефицит от 3.5 мелшарда, за 5 дена бе селинджъри!Нали имаше голем излишък и всичко беше,най-най в евроюнията ,отличници за пример ,не знам кво си !Същите лъжливи *** крадци сте като всички досега след 90та ,та до днес!Лъжливи ***!Лошото за вас е че нема как дапни скубете в тоя пандемия ,та нема пари и да вас повече!Ние ще изкараме и на.лъкове и дивеч,вие НЕ!
385
2
 
20
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Парите от ес ще отидат за Доган ,Пеевски и Борисовтите фирми плюс тези на БСП,другите да си продават колите.За 10 години Борисов не съсздаде държава устойчива на криза за два дни,десет годии грабежи от здравната каса,не знам как лекарите още не са напуснали а за 1500 лева да влиза във огнището той
384
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С калиник от криза не се излиза.
383
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро трябва да се ходи до магазина. Обмислям един модел маска от дамска превръзка, отгоре някакъв плат, крилцата залепват за носа перфектно
382
2
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БОРИСОВ ПАК ЩЕ ОКРАДЕ ДЪРЖАВАТА И ТОЗИ ПЪТ ИЗВИНЕНИЕТО ЩЕ БЪДЕ КОРОНА ВИРУСА!
381
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пичове парите за вируса от ЕС отдавна са изхарчени сегабще дръпнат още 7-8 милиарда кредит дано им стигнат за 15-20 дни,след тва ще врътнат постановка с бежанците как напирали и само супер-хипер-мега Бойко ги спира,айде още едно кредитче след тва се яръщаме на темата с вируса ,после стагнация,безработица,криза, оп още малко милиарди теглени изхарчени и тн след това нова криза и така до краят на сввта или до обявяване на фалит.След тва лека оставка колкото другите да операт пешкира и завръщане
380
2
 
14
 
! Отговори
Pf преди 4 години
За една седмица ли свършиха парите бре. Ми ако това продължи месец значи трябва да закриваме държавата. То ако за седмица населението ни изкарва по 3 милиарда колкото е бил стопения ни резерв който се е изпарил за това време,то значи за месец сме изкарвали егати парите. Къде ли са отивали досега тези пари.
379
1
 
16
 
! Отговори
Въздух преди 4 години
Отново празни и изтъркани клишета! Какво става с парите от ЕС?
378
2
 
25
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Бойко,нали от Е.С. ти дадоха някаква огромна сума да я използваш за борба с корановируса? Кажи за какво ще се ползват тях пари?
377
2
 
23
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Във Ирландия,всички които останат без работа ще получават за 6 седмици по 203 евро социал на седмица,банките за период от три месеца няма да притесняват хората с кредити и ипотечни кредити,вчера разбрах ,че във България трябва да си продават колите според Бойко Борисов
376
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късе отидоха парите от излищъка? Колко години ни облъчват че икономиката ни вървяла нагоре има пари в хазната, че и излишъли които отидоха в бонуси за определени хора.
375
1
 
12
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
най големия сеир е че вирус или нема или е напълно безобиден. смъртните случаи са на старци смъртници и без друго. сега ще видите че дори и юни месец у нас нема да има надеждни евтини маски и предпазни облекла за медицинските работници и въпреки това ще има една шепа "пкосени" от вируса всичките в напреднала възраст. после папата че го милва порко как ни е спасил, самиýа той ще се шляпа по шкембела, ботолиновя мустак вон дер уайно ще го цуни гуни а боклюка на ЦЯЛА европа ще продължава да си ни трови и да пристигат стотици хиляди бали месечно.