Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!

Няма да се изнасят защитни средства, докато не "презадоволим" нуждите
Обновена: 18 мар 2020 14:03 | 18 мар 2020 13:08, Веселина Йорданова
573
Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само една нация обединена, хладнокръвна, дисциплинирана, умна, може да преодолее тази криза. Ние сме във война с невидим противник, заяви премиерът Бойко Борисов на срещата при президента Румен Радев на "Дондуков" 2 за мерките срещу коронавируса.

Още по темата

Премиерът информира, че от излишък, вече сме на 3.5 млрд. дефицит, защото бюджетът не се попълва и напомни, че всеки месец отиват милиарди за пенсионната система.

"Споделяме отговорността и се мъчим да се справим с кризата. Лесно е да се критикува и по-трудно е всяка разумна мярка да я приложим и подобрим", каза той по повод срещата в Президентството.

Борисов предупреди специално МВР завръщащите се българи от различни дестинации да бъдат прегледани, информирани, да няма роднински събирания. Той коментира, че да се приберат туристи в момента, които са отишли някъде в разгара на кризата, е много трудно.

"Повече тези експерименти няма да ги допуснем. Има и заповед на министъра на туризма - на работа, до аптеката, до банката, това е движението, до хранителния магазин и вкъщи. Това е единственото лечение досега доказано", предупреди министър-председателят.

Борисов посочи, че сега разбираме значението на индустрията, като обясни трудностите с доставките в европейски и световен мащаб.

За радост шивашката и текстилната промишленост е добре развита, посочи той и подчерта, че износ на защитни средства няма да има, докато "на 1000% не сме обезпечени" и не презадоволим нашия пазар.

"Имаме много спиртоварни, правят по 1000 тона на месец, правим организация, имаме стотици тонове от резерва и ги подготвяме за мрежата, това е също възможност, когато нашият пазар се задоволи, да помагаме на съседите", каза премиерът.

81 остават случаите на коронавирус за момента, информира началникът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски. 

Рано е да правим извода, че сме овладели ситуацията или поне я възпираме, каза обаче той.

Да края на седмицата се очаква минимум 8 хил. защитни облекла да бъдат готови с цикъл на използване по 50 пъти, които са предназначени за местата, където медиците работят в непрекъснат режим.

Бързите тестове дават 20% фалшиво-отрицателни проби и 20% фалшиво-положителни, информира той в отговор на въпрос на президента Румен Радев. По думите на Мутафчийски масово навлизане в практиката би било наш принос, ако успеем да го направим, но предупреди, че тези тестове не са достатъчно надеждни.

Мутафчийски каза още, че има колебания и страх в гилдията на места, но и много доброволци, свързани с медицината, като е създадена банка от желаещите. Той информира, че частните болници са заявили в Щаба готовност да се включат в борбата срещу инфекцията.

На равни начала с държавните и областните болници ще участват в справянето с кризата, информира и здравният министър Кирил Ананиев. По думите му ще има и законов текст за това - само за времето на извънредната ситуация. Той информира, че до една, максимум две седмици, ще разполагаме с достатъчни количества предпазни средства, за да бъдат покрити нуждите на медицинския персонал.

Пред президента вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че имаме разрешение от ЕК да препрограмираме европейски програми, като пренасочваме средства по необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


573
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
414
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На дефицит ще си разбира се и още ще си по-вече на минус колко Болници закри твоето некадърно управление за 10 год.,
413
1
 
19
 
! Отговори
Че преди 4 години
Значи сега спирт за дезифектанти липсва, но след месец ще "презадоволим" нуждите ... на крематориумите?
412
1
 
15
 
! Отговори
Че преди 4 години
"Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!"Е то ако е така , значи нямаме никакъв шанс. БоБо вместо да говори за другите нации, да помисли за нашата си - с ***, крадливи и продажни управници.
411
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бокич, ти вчера затвори, днес си на дефицит...Мааа ква стана... Сега не може ти се вържат глупустите с великите стабилни икономики...Абе не ти пука... Нивото на твоят електорат е... нали :)))
410
2
 
25
 
! Отговори
Народа срещу лекари преди 4 години
Стига лицемерие! Тези алчни типове са готови да продадат всеки и всичко за два лева. Вечер си пият ракията, а ние им пляскаме. И така докато им паднем в лапите. И започва изнудването за пари. Иначе бавна и болезнена смърт. Стига сме мълчали вече!
409
7
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Решението е просто. Приемете закон и за всеки починал пациент по един лекар и три сестри веднага в затвора. Толкова ли е сложно?! Знаем, че протича като грип. За да не спасяват и лекуват явно си искат рушвет. Точка.
408
1
 
10
 
! Отговори
мис гащи преди 4 години
мечо, свърши ни тоалетната хартия а тея мити испанци изкупили всичката в супермаркета. прати малко с правителствения. благодаря. вечно твоя, мис (непрани) ***. ПС: като додеш да ни видиш с малката, така ще ти опърдя кочаня че ще забравиш всички грижи.
407
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двама умрели и 50 болни ни струват 4 млрд лева?!?
406
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да взимаме пример от Китай....производство и силна икономика...ЕС е бита карта
405
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е умен, Борисов не казва имаме ли държавен резерв и защо хората нямат маски
404
7
 
14
 
! Отговори
ББ преди 4 години
не се заблуждавайте и не заблуждавайте хорат,вируса е смъртоносен за много хора и болезнен,гледах репортажи с болни...грозна картинка,бъдете отговорни,политическата ни класа ни краде от 30 години факт,не е сега момента да политиканствате,спазвайте предписанията заради хората които ви обичат и обичате,без паника просто не се събирайте..Бог да ви пази
403
2
 
13
 
! Отговори
Джокера преди 4 години
Само питам-аджеба този вирус е толкова страшен-те тоя министерски съвет,още малко и ще се гушнат .без маски,депутатите също,то срещи ,журналисти,заводи,те наште министри са готови за нас да се жертват-абе вие будалили сте ,в цял свят се извършва кражна ,държавата ва краде ,скоро няма да има средна класа и бедна -ще има многоооооо беднааааа класа и многооооооо богата .Па вий се плюйте колкото си искате и вервайте в генералчетата.
402
1
 
12
 
! Отговори
97292 преди 4 години
До АнонименЕ, хайде сега, 5 млрд били изчезнали. Ополозотворени са от тоните хора - по предназначение, разбира се, по най-правилното предназначение...
401
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже мили, колко са безпомощни и жалки... и от ТЕЗИ зависи животът ни...
400
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е как станахме с 3,5 милиарда дефицит, като завършихме миналата година с 1,5 милиарда излишък, от тази не са минали и 3 месеца, а не са направени НИКАКВИ СЪЩЕСТВЕНИ разходи покрай короната /само приказки "ще"/? Къде изчезнаха 5 милиарда ?!??
399
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте им физиономиите на тези. Лицето на корупцията ......
398
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя краде и с газа. Докато не го вкарат в затвора няма да се оправим.
397
1
 
21
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Маи лъснаха кражбите с 3.5 милиарда с този вирус
396
2
 
25
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Такива като Борисов,във Китай ги стрелят по стадионите
395
2
 
32
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Абе как излишъка се стопи за две седмици и дори натрупахме 3,5млрд. дефицит.Айде не на нас тия.До кога ще го търпите тоя?