Митрополит Николай призова хората да не посещават храмовете

Нито една църква обаче няма да бъде затворена, обясни той
Обновена: 19 мар 2020 14:24 | 19 мар 2020 13:53, Красимир Ангелов
51
Митрополит Николай призова хората да не посещават храмовете
Снимка: БГНЕС

Пловдивският митрополит Николай призова богомолците да не посещават храмовете заради епидемията от коронавирус.

В обръщение до всички богомолци от Пловдивска епархия, пловдивският митрополит прие призива на светската власт и призова християните, ако те пожелаят, да не присъстват физически на обществените богослужения в храмовете за срока на обявеното в държавата извънредно положение.

Още по темата
Щом лекарите казват хората да не се струпват в множество на едно място, то ние трябва да ги послушаме, допълва владиката, цитиран в съобщение до медиите. По думите му обаче тези, които желаят да присъстват, няма да бъдат върнати.

С настойчива молба той се обръща към по-възрастните миряни, да се въздържат да идват на църква, освен в случай на крайна необходимост. А тези, които ще отидат в храма, призова да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг, съобщава БТА.

Митрополит Николай подчерта, че в Пловдивска епархия няма да бъде затворена нито една църква. Всеки ден, във всеки храм свещенослужителите ще извършват богослуженията, като не престават да се молят за всички хора.

Пловдивският митрополит изрази надежда, че до Великден извънредното положение ще бъде отменено и църквите ще се изпълнят с богомолци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Митрополит Николай призова хората да не посещават храмовете "Безумие! Негово Светейшество призовава заразените да си стоят у дома, а вярващите да идват в храма за Света Литургия. Доволен ли е Негово Високо преосвещенство митрополит Николай, че празните храмовете в Пловдив не идват богомолци, псевдовярващи свещопалци с маски на лицата си? За истинските вярващи няма нищо по- долно от това да им бъде забранено да бъдат на Св. Литургия, те не отиват в храма за да палят само по свещичка.
24
4
 
1
 
! Отговори
Антирелигия преди 4 години
Леле едва сега забелязах това гениално твърдение...От мен да знаете - никой господ не стои по-високо от който и да е доктор...
23
9
 
4
 
! Отговори
Антирелигия преди 4 години
Дано да ви спаси вашия господ... пожелавам ви го от сърцеаз лично разчитам на докторите... и на прогресаРелигията принадлежи на бунището на историята добре заровена по купчина с тор за да се прикрие миризмата на милиони трупове създадени в името на различни божества...Вярвайте в прогреса не в измислени приказки...
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой доктор не стои по-горе от Господ. Защото имаха САМО 90 случая, имаха изобилие от дихателни апарати, маски, кислород, полиция, дезинфектанти и прочие, и прочие. И въпреки това трима умряха. И колкото и да си навирате лицата в маски и колкото и да треперите, на когото е дошло времето, ще си отиде. Единственото, което може да ви убие, е страхът от смъртта, с който Гешев и компания спекулират.
21
8
 
3
 
! Отговори
Антирелигия преди 4 години
А и още нещо - също като цигарите - религия само след 18 години... за пълнолетни които знаят зарисковете...Иначе излиза някакъв брадат и разправя че "вируса не се разпространявал със светото тайнство"Бе вие минете оближете същата лъжица с вино 200 човека и после ще гледаме има или няма вируси при "светото тайнство"21 Век и религии...
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нормален поп, който да ви каже да не ходите на църква. Защото от самото си създаване църквата, а и всяка религия, е съборна и апостолическа. Тя СЪБИРА хората и ги прави ОБЩЕСТВО. Този, който ви кара да се отдалечавате един от друг и да си навирате лицата в маски, иска да ви превърне в самостоятелни ОВЦИ , треперещи да не ги ИЗГЪРБИ овчарят с ГЕГАТА.
19
11
 
3
 
! Отговори
антирелигия преди 4 години
Сега е момента.Всички религии забранени със закон! На входа на храмовете както на кутиите с цигари - религията е вредна за вашето здраве.Снимки на утрепани с камъни, разчетворени, с изтръгнати сърца, давени, бесени и тям подобни дето религиозните ги правят на себеподните си от памтивека
18
7
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
БПЦ замени библейската вяра вяв вяра в басни и измислени истории! Мъкнеха една "чудотворна" икона-е, що не я измъкнат сега иконата-забравиха ли я? Или пък мъкнеха народа на Кръстова гора,като го лъжеха,че там било заровено парче от кръстта на Христос и обираха там хората . Да ходим ли сега на Кръстова гора?Учеха хората,че като минеш 3 пъти под една маса и ти се прощават греховете-голееееема жертва!И куп все такива чудесии!А сега тоя-тотално неадекватни изказвания! Най-изостаналите-православните!
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако господ не опази баба ми, кого да съдим - господ или неговия предст42760авител на земята?
16
5
 
9
 
! Отговори
.................... преди 4 години
Тук в Германия вече 2 седмици са отменени посещенията в църквите! Няма нищо Нередно в това,като се има предвид, че повечето посетители са възрастни хора и трябва да се опазят! А който си носи Бог в сърцето, може навсякъде да се помоли,важното е да е искрено и с вяра! Не е нужна показност и демонстрация с дарение или скъпа свещ!
15
7
 
8
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Защо да не ходят ? Нали господ ги пази
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на някоя ливада да се съберем собствениците на А8L и заедно да се помолим, а дедо Николай от неговото да води литургията.
13
3
 
1
 
! Отговори
Satan666 преди 4 години
До АйдеЗащо?
12
6
 
5
 
! Отговори
Ролекса преди 4 години
На тоа вярата му е слаба.......
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако поп убие някого, също ли няма да го затворят? Ако храмът убие група възрастни, кой ще носи отговорност? Църквата трябва да се подчинява на законите и здравия разум.
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че нещо ама,дядо Гавриил Ловчански завчера говореше,че не бива да се плашим.
9
1
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Много неща могат да станат за 3 дена..Вярно, но митрополита е нямал и бегла представа, за какво иде реч. В случая какво се е променило? Вируса се е все толкова опасен.
8
7
 
10
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Преди него Вселенският патриарх отмени службите, Папата също, т.е. ще има, но при закрити врати, само руската и българската църкви не са ги отменили. .Руснаците не са дали знак... Онзи дето се прави на немощен, с тоягата в ръка,е време да помисли малко, ако може...
7
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези божества така и не разбрах как работят... като има проблем ги няма като няма проблем пак ги няма и колкото да им се молиш пак ще си свършиш сам работата ... та каква е идеята?
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktМного неща могат да станат за 3 дена...