Психиатър съветва: Говорете за COVID-19 до 10-15 минути на ден

Д-р Гълъбова алармира, че трябва да се помисли за бърнаута при лекарите
19 мар 2020 21:33, Красимир Ангелов
112

Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмици не се прибират у дома.

"Много е вероятно да ескалира напрежението, има риск да станем тревожни, да получаваме паник атаки, това е напълно разбираемо. Сега всички ще разберем колко голяма част у нас е социалното", каза за "България сутрин" директорът на Държавната психиатрична болница "Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова.

Още по темата
"Това е нещо, с което можем да се справим, защото се очаква някакъв добър край. В 21 век хората са интелигентни, знаещи и могат да преодолеят вътрешния си порив за тревожност", обясни тя. Според нея СЗО е дала много добри указания.

"Добре е вкъщи темите за разговор да не са ограничени само до коронавируса, да не говорим повече от 10-15 минути на ден. Важно е да четем от достоверни източници и разумно", препоръча д-р Гълъбова.

И добави, че е хубаво да се разказват спомени, весели случки в семейството.

"Трябва да се помисли за бърнаута при лекарите, защото ние трябва да запазим медицинския персонал. При всички медицински специалисти може да се стигне до това. Трябва да се помисли за по-сериозна превенция на синдрома на професионалното изпепеляване", заключи д-р Цветеслава Гълъбова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zlatenaмиличка, дори в момента няма място в затворите и са препълнени.
66
5
 
9
 
! Отговори
zlatena преди 4 години
Добре ще в България вече има приет закон 5 години затвор за нарушителите на домашната карантина само тези взети мерки ще свършат работа и ще спрят разпространението на болеста коронавирус от безмозъчните безсъвестни българи и хората с тъмен цвят на кожата които не спазват правилата в България и си правят каквото си искат
65
1
 
7
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Аз си говоря с извънземните по 15-ина мин вски ден и се чувствам добре, така, че може да и вярвате на тая зтрещялка,
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета само някакви крайни коментари тук.Не осихясвайте, но и не подхождайте лвкомислено.Бъдете разумни и внимателни. Това не ешега работа.Ако искате да се правите на интересни нека не е за сметка на останалите.Ако се зарази някой ваш роднина, ще запеете друга песен. Пазете себе си, а по този начин и околните. Всичко ще премине.
63
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата на Годжи е от сутрин до вечер да всява страх и паника у населението. По този начин измества фокуса от кражбите на правителството, а те са многобройни. Цялата тази какафония е добре дошла за барселоната.
62
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ейй писна ми от черногледи.Тея камиони са пълни със сладолед-джелато а не трупове.Всички там са добре само малко кашлят.
61
4
 
6
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
Да бе няма нищо страшно.Не обръщайте внимание на снимките с камионите пълни с мъртви от Италия.Мислете позитивно.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 73Те нищо не казват не само за Сев.Корея,а и за Габон,Зинзибар,Бряг на Слоновата Кост,Замбия,Бангладеш,Афганистан и др. изостанали държави от Третият свят!
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До totoТова им е новината на века, не само за нашите медии ! Само че не осъзнават че с тях е свтршено ако продължават така.Хубаво имало 150 000 заразени в целия свят, обаче осъзнават ли че сме почти 8 милиарда население на планетата Земя. Но аз се радвам до някъде, все пак от глупоста човечеството може и да си вземе поука.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
475 е колкото 5 големи и 10 малки български села
57
5
 
2
 
! Отговори
toto преди 4 години
До Анонимен 69БиБиСи са предвестници на извънземните, вируса е пуснат от тях. Искат да останат само младите жени, за да може после при нашествието да има с какво да се забавляват. Мъжете ще са им роби. Как пък никой не можа да разкрие тоя сценарии. Само аз. Долу БиБиСи и БиБиКинг. Само БиБитките.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БиБиСи475 смъртни случая в италия за един ден от ковид19 защо се крие истината
55
1
 
14
 
! Отговори
toto преди 4 години
До I'mСъгласен. Ама Мутафчийски само казва статистиката, балона после го раздуват мисирките. Оня ден М. казва, че вчера е имало 81 заразени, днес пак са 81 заразени и мисирката с мегатревожен глас го пита "има ли нови заразени днес". М изпадна в недоумение от тъnотиятa на мисирката и я попита Знае ли колко е 81 - 81.Търсенето на сензации не помага на никого, освен на т.нар. журналисти.
54
7
 
20
 
! Отговори
I'm преди 4 години
Аз и без да съм психиатър ще ви кажа. Преди всичко НЕ гледайте новините и брифингите на конника на Апокалипсиса-Мутафчийски и ви гарантирам много по-добро психично здраве.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накарахте ме пак да го изледам видеото, ами не видях нещо ново или полезно да научим. За психиката 90% от хората които познавам са овце, да не говорим че има хора които ако ги оставиш някаде 2 часа сами и се паникьосват, камо ли да оцелеят в някакви апокалипсиси..буахахаха.
52
2
 
9
 
! Отговори
toto преди 4 години
Най-после някой да каже нещо смислено. Стига с това облъчване, господа журналисти. Ясно е, че това трупа трафик, пари от реклами и гледания.. Ама хайде стига толкова. Аконямате с какво да си запълните новините и рубриките - проблема си е ваш. Отсякъде само за заразени, умрели... Ще рече човек, че края на света идва. Вече и неродените знаят как да се пазят, как да си мият ръцете, маски как да си слагат...Вместо да успокоявате хората, вие сте като лешояди.
51
1
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Много умна и интелигентна жена е доктор Гълъбова.Това, което казва вероятно е така, но нека го каже на телевизиите, които 24 часа в денонощието облъчват народа тоя коронавирус.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шляпалникаКаза това каквото знаем всички ние, обаче видиш ли щом тя го е казала, значи е гуру...буахахаха. Даже долния коментар ти е писал че цитира и повтаря като папагал чужди медии.
49
3
 
13
 
! Отговори
шляпалника преди 4 години
Абсолютно е права! Страхът и паниката свалят имунитета 90%!!! А вие си плюйте колкото искате.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човечеството е зло, прогнило и мръсно! Заслужава си бедите!

Спонсорирани публикации