Учени от БАН с изчисления за разпространението на вируса

Борисов: Сценариите им помагат на властите
Обновена: 19 мар 2020 13:27 | 19 мар 2020 13:15, Веселина Йорданова
30
Учени от БАН с изчисления за разпространението на вируса
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов се срещна с учени от Българската академия на науките.

Борисов благодари на представителите на научните среди у нас, които подпомагат работата на Националния оперативен щаб в дейността им за ограничаване на разпространението на COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

От БАН ни предоставят изчисления на база подадените данни от другите държави. Така те изготвят сценарии за развитие на ситуацията в България. На база на техните анализи Щабът може да взема по-точни решения и да се прецени дали да се продължи със затягането на мерките, коментира премиерът.

Проф. Николай Витанов заяви на брифинг, че ако карантината се спазва, "няма да стигнем до италиански вариант".
Според Витанов, ако карантината не бъде "пробита", до 3 седмици ще имаме добри новини за броя на заболелите, а до 2-3 месеца кризата може да бъде преодоляна.

На срещата присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Никола Николов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Без Мишо Константинов изчисленията не са верни.
22
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 4 години
Не бе, човек. Как така няма да си давам сметка дали няма да стана вирусоносител и да погубя най-близките си?Бедата е там, че никой не знае кога вирусът е проникнал в България и какъв процент от хората у нас са вирусоносители. Просто не е проведено пълно изследване на населението чрез онези тестове, които дават резултат след 15 минути.Нали се каза, че преобладаващата част от заразените ще прекарат болестта безсимптоматично, изобщо няма да разберат, че разпространяват вируса. Там е бедата.
21
0
 
2
 
! Отговори
Това го могат преди 4 години
"... предоставят изчисления на база подадени данни от другите държави"За друго не ги търси.
20
0
 
2
 
! Отговори
Как да мине преди 4 години
Пълна карантина на хора над 65 год и семействата им и на хора с опасни за тях болести! Другите ще го преборим.
19
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 4 години
Ежедневен контрол на карантинираните! Иначе всичко ще е напразно! Много да се внимава с махалите, че от там може да плам не голям пожар! Пример - Ломските случаи.
18
7
 
5
 
! Отговори
А ПАРИ ОТКЪДЕ преди 4 години
ОТКЪДЕ ЩЕ ИМАМЕ ПАРИ СЛЕД ТОЛКОВА ДЪЛГА КАРАНТИНА ? Дали гладът НЕ УБИВА ПОВЕЧЕ ХОРА ?Незабавно спиране на заплатите на БАн, депутати и държавни чиновници, и вируса ще отмине за 3 дни
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно са опукали парите тоз зловреден вирус ще им даде шанс да дръпнат нови заеми и да купим още изтребители от САЩ. Пазарувайте онлайн през американската компания Амазон и си купувайте само американски коли. САЩ нямат нищо общо със тоз вирус и дърпането на заеми от Cветовната банка дето ще последват при рецесията, която ще напълни джоба на лихварите, които ще ви дадат заем във свежи пресни миришещи на прясно мастило доларчета.
16
0
 
10
 
! Отговори
чичо преди 4 години
До Solar Power Соларен панел,сега старите хора ли ще са пак виновни?Те са виновни,че с пенсиите са ощетили бюджета,та Боко сега няма пари за асфалти,санирания и подводници!?Вчера пазарих на Кауфланд и видях само 5 възрастни.На останалите сигурно им пазарят по младите и социалния патронаж.И още нещо,не старите хора са "щъкали" в чужбина.Така,че търси вината другаде.
15
13
 
5
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
Изчисленията са ви грешни 100%Вие въобще не знаете какво идва.А сте почнали да си правите изчесления !!!Когато вируса отмине на земята сте настане равновесие а повечето от вас няма да сте живи !!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече от двама възрастни, на разстояние под два метра. Що е то?
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички с маски, но само СУПЕР БОЧКО е без. СУПЕР БОЧКО не може да се зарази или разболее.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar Power"Ако имат нужда от храна .... роднини или соц работник..." - и ако соц. работника е болен, к'во пра'йм? Повечето хора в този сайт са млади и доста безотговорни - мислят си че нищо няма да им се случи. Изобщо не си дават сметка че могат да погубят половината си роднини. Или може би си дават сметка, но не им пука?
11
7
 
6
 
! Отговори
УЧЕН ОТ БАН преди 4 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОЦЪФТЯВАЩ БИЗНЕС В ТОЯ ВРЕМЕНА НА КОВИД Е ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯ!УЧЕНИ ОТ БАН ПРЕДРЕКЛИ?!!!УЧЕНИТЕ ОТ БАН ВСИЧКИ ГИ ЗНАЕМ, 70+ ЗАКЪРМЕНИ ОТ БЕЗДЕЛИЕ И БЕЗПАРИЧИЕ ИЗКУКАЛИ СТАРЦИ.ТА ЧАК И ТИКВАТА СРЕЩА ПРАВИЛ С ТЯХ...ОТНОСНО ЧУТОВНОТО ИМ ПРЕДСКАЗАНИЕ, ТОВА И СИНЪТ МИ В ТРЕТИ КЛАС МОЖЕШЕ ДА ГО НАПРАВИ.... КЛОУНИ В СМЕШНА ДЪРЖАВА!
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ББ ППНека първо той си продаде джипката,па тогава да дава акъл на другите.
9
8
 
19
 
! Отговори
Някой никой преди 4 години
И да изчезне вируса в България, като кацне една група пияни англичани в някои курорт, хоп цялата криза от начало. Доста наивини твърдения от (недо)учените от (е)БАН!!
8
8
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Само се забавя неизбежното.... заедно с това после всички ще страдаме..... Просто възрастните хора да не обикалят като кукумицини както са свикнали а да си стоят по домовете 2 месеца и готово. Ако имат нужда от храна .... роднини или соц работник.... а сега какво е обикалят навред по парковете ... барат в магазините и после "леталити".....Да не говорим,че колкото повече не бачка икономиката толкова по бързо кинтите за пенсия ще свършат .....
7
12
 
15
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Когато Румен Радев заговори ,че трябва да се спасят хората,да се спасят бизнесите им,да се спаси поминъка им,Борисов гледа гузно в земята,за него хората са Доган ,Пеевски и мис бикини,толкова долен в червата човек рядко се среща.Продавайте си колите и се спасявайте каза Борисов
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УЧЕН ДО УЧЕНА ГЕНЕРАЛ ДО ГЕНЕРАЛА И ЕКСПЕРТ ДО ЕКСПЕРТА ЕПИДЕМИЯТА ОТ КАЛИНКИ Е ПО СТРАШНА И ОТ КОРОНА ВИРУСЪТ ДЕТО СИСТЕМАТА ГИ УБИВА ТЯХ ХОРАТА И ПРЕБИВА ЖУРНАЛИСТИТЕ ДЕТО РАЗСЛЕДВАТ КОЙ КОГА ИЗТОЧВА ВОДАТА ОТ ЯЗОВИРИТЕ ЗА ДА НЕ МОЖЕ ДА ИМАТЕ ПАРИ ЗА МАСКИ И РЪКАВИЦИ 30 ГОДИНИ ПО 400 ЛВ ЗАПЛАТИ НА РОБИТЕ КОИТО ГРАДЯТ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ ДЕТО ПАРТИЯТА ВОДИ НИ МЪДРО ПРЕЗ БУРИ И УРАГАНИ И СВИНСКИ ХОЛОКОСТ
5
3
 
14
 
! Отговори
dpp преди 4 години
"а до 2-3 месеца кризата може да бъде преодоляна." По естествен път и преди 2 месеца ще бъде преодоляна т.н криза.... Само дето ще умрем от глад после!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маке щом и учените от бан се включиха нема страшно математиците ша ни оправат