Борисов питал наши заводи да произвеждат лекарства с хинин

От Китай можело да ни доставят, имали добър ефект
194
Борисов питал наши заводи да произвеждат лекарства с хинин
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа.

Премиерът каза това на среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб.

Още по темата
По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство "Хлороквин" оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за възстановяване при инфекция с коронавирус.

Премиерът е разпоредил на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани.

Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на такива лекарства.

Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин".

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честита първа пролет!
85
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До обективенима резон в думите ти!..Нещо повече:-Както забелязваме, проблема е ТОТАЛЕН,ПО ЦЯЛАТА Земя!При това разпространил се с"МЪЛНИЕНОСНА БЪРЗИНА"...ВИНАГИ е имало епидемии,но сегашната,с тая "корона" ,нещо МНОГО ВОНИ!!!!!..Лично на мен ми се струва /а НЕ съм фен на "конспиративните теории"!!/,че тоя път работата е много дебела и е от друг характер.Напоследък ни предупреждаваха за предстоящата ТОТАЛНА РЕЦЕСИЯ.Предизвикана от банковите картели и "Световното правителство"../следва/
84
4
 
11
 
! Отговори
Приятел преди 4 години
Защо не пуснат в неплатен отпуск всички държавни чиновници ,след като икономиката е спряла тотално и почти никой не работи?Защо никой от олигарсите около ген.Тиква не дари част от откраднатото? Домуса вместо да хвали Бащицата , да вземе да дари част от несметните си богатства.Да ,ама не.Герберунгелите знаят само да крадат и милост нямат.И Домуса ще си купи нов самолет ,за да ходи на Куршавел.Да му мислят бедните.
83
1
 
10
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Давай Боце да връщаме аналгин хинина и толкоз!
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А хинин от къде?????
81
0
 
8
 
! Отговори
Молба преди 4 години
Моля ви осигурете дезинфектанти за етажните собствености за да могат да почистват критичните точки във входовете си поне веднъж дневно
80
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, вреден, вреден, колко да е вреден парацетамола. Пийте го с цинк. По начало в България липсват добри лекарства срещу грип. Ако имате възможност поръчайте си ги онлайн.
79
2
 
9
 
! Отговори
До 76 преди 4 години
Отдавна в Тоника няма истински хинин, а само есенции !
78
3
 
8
 
! Отговори
До 63 мнение преди 4 години
Според мен снощи се е почерпил повечко. Още е махмурлия и не му се е ходило до парламента и му е било малко трудно да си върже вратовръзка на сутринта. Нинова щеше да го подуши и той щеше да каже,че е изпил целият спирт. И затова няма спирт в аптеките.
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С ор о с ки те *** признават само докаданите техни експерти по всички,които са получили лецензи от НПО-то. Те не са казали,че трябва хинин,и,че парацетамола вреди значи не трябва да пиете хинин,а парацетамол.
76
1
 
12
 
! Отговори
ап преди 4 години
Властелинът на аптеките - другаря Магарешки нали все се пише за голям български патриот, загрижен за българите. Нещо от неговия бизнес да е дарил? Маски, облекло, лекарства...бензин? Или сега само прибира парите на хората?Къде е Борисов малко да го жегне на тая тема да го видим "мистър референдум" колко е отворен.
75
3
 
8
 
! Отговори
обективен преди 4 години
От заразените с вируса умират около 4% ,според СЗО.Като се има в предвид че у нас се правят изследвания на 100-200 граждани дневно ,което е по-малко от 0.35% от населението.Излиза, че повечето хора изкарват болестта без сериозни проблеми.Просто защото не се правят масови изследвания.Не ви ли се струва ,че тази паника е удобна на някой?Всички от бандата Герб врещят колко са загрижени , а никой не казва защо не се изследват повече хора.Защото истината ще излезе наяве.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хининовата вода е за коса, укрепва косъма, но не може да се пие. Не зна обаче дали не може с нея да се чистят повърхности, за който няма спирт. Иначе за пиене си вземете Тоник, съдържа хинин, даже в съдържанието го пише.
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не мобилизира стотиците шофьори работещи по държавните институции да разнасят продукти и медикаменти на най-застрашените в момента- възрастните хора, вместо да висят пред сградите и да пафкат цигари.
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе,не можеш да пиеш хининова вода,защото НЕ Е за пиене,хининовата вода се прави за заздравяване на косата и се втърква в корените на косата.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСтрихинина е вреден за хора с проблемно дишане,не пиши глупости,той ще навреди,а няма да помогне!
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са СТРАНДЖАТА и Зозо да ни светнат по въпроса за комунистите и аналгин -хинина?
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък "Днес" ще държи "Корона, къш, къш" два дена, но изкъшка Слави за две минути,шото бръкна на некого в нещото.
68
4
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До мяуЩом казваш ... Факта, че продължаваш да мислиш за С о р о с показва възможностите ти :D Не забравяй, че съм джендер!
67
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вкъщи имам хининова вода може ли да се пие?